Actuacions en cas d'emergència
Situacions d'emergència
Què és una emergència? Qualsevol situació que requereixi una actuació ràpida per evitar en la mesura del possible danys a béns i/o persones, existint la possibilitat d'haver d'evacuar-les a zones segures.
Les situacions que poden donar-se són: incendi, fuites de gas, inundació (per fuites d'aigua o per pluja) i esfondrament, avís de bomba o col·locació d'artefactes explosius, nevada o terratrèmol.
A l'hora de classificar una situació d'emergència es tindran en compte tant la gravetat de l'incident, com la disponibilitat dels mitjans humans.
Atenent a la seva gravetat, es classifica l'emergència en:
ACCIONS A REALITZAR PER A CADA RISC
1) Detecció i alerta: per facilitar la ràpida actuació enfront una emergència, és molt important la detecció primerenca de les situacions de risc. A la instal·lació, la detecció i alerta d'una situació d'emergència es pot fer:
VERBALMENT: qualsevol usuari pot comunicar un incident al personal del centre o bé al personal docent.
TELEFÒNICAMENT: per part d'altres àmbits o usuaris externs.
3) Intervenció: l'equip d'intervenció, davant qualsevol comunicació per part d'un usuari, treballador o centre de control, ha de presentar-se a l'espai afectat. En totes les accions ha de primar la integritat i la seguretat de l'equip.
4) Evacuació: és la mesura més habitual en cas d'una emergència de risc intern. Suposa la sortida ordenada vers un espai segur. Els evacuadors, un cop a l'exterior, han de mantenir-se al punt de reagrupament allunyats de l'edifici.
5) Confinament: l'interior de la instal·lació pot ser la millor mesura d'autoprotecció per alguns casos de risc extern. En aquest cas, caldrà romandre a l'interior de l'edifici, no obrir finestres, i fins i tot aturar els sistemes de climatització, si cal, i mantenir la tranquil·litat entre els usuaris.
6) Prestació de primeres ajudes: en cas de detectar-se danys a la salut o seguretat d'una persona caldrà, sempre que sigui possible, fer les primeres atencions a la persona en el centre mentre arriben les ajudes externes.
7) Recepció de les primeres ajudes externes: el Cap d'Emergència (CE) rebrà a les ajudes externes. Cal que s'identifiqui clarament mitjançant un color d'armilla diferenciat.
Actuacions generals en cas d’incendi i/o explosió
- Aviseu el Centre de Control (Recepció), Cap d’Emergència o Cap d’Intervenció amb el màxim de dades possibles.
- Casa Convalescència: 93 433 5000 i 93 433 5007, extensions internes 5000 i 5007.
- Edifici Blanc: 93 581 7004, extensió interna 7004
- Hospital Clínic Veterinari: 93 581 3436/ 3427
- Activeu el polsador d’alarma si en teniu un a prop.
- Aviseu les persones més properes a la zona de risc.
- En cas de conat d’incendi, si heu rebut formació pràctica en extinció d’incendis, intenteu apagar-lo amb els extintors. En cas contrari, allunyeu-vos del lloc del risc.
Mitjans d'extinció: l'extintor
Actuacions generals en cas d’amenaça de bomba
- Davant d’una amenaça de bomba o de la presència d’un paquet sospitós, aviseu el Centre de Control (Recepció), Cap d’Emergència o Cap d’Intervenció, amb la localització exacta.
- Casa Convalescència: 93 433 5000 i 93 433 5007, extensions internes 5000 i 5007.
- Edifici Blanc: 93 581 7004, extensió interna 7004
- Hospital Clínic Veterinari: 93 581 3436/ 3427
- Si es tracta d’un paquet sospitós, no el toqueu i no permeteu que s’hi acosti ningú.
- Aviseu les persones més properes a la zona de risc.
- Allunyeu-vos del lloc de risc.
- Si és possible, s’han de deixar les portes i les finestres obertes.
En cas de rebre una trucada d'amenaça per artefacte explosiu, ompliu el següent document:
1 . Advertir al personal de les proximitats. Pot ser necessari senyalitzar la zona si existeix la possibilitat que l'abocament quedi desatès durant l'actuació.