La Fundació UAB

Patrimoni

La Fundació UAB és responsable de la gestió patrimonial de Casa Convalescència, Hotel Campus, Hospital Clínic Veterinari i els complexos residencials de Vila Universitària i Vila 2.

Exterior i interior de Casa Convalescència

Casa Convalescència, inaugurada el 1930, és una de les darreres obres del Modernisme català i forma part del recinte de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, declarat Monument Històric Artístic el 1978 i Patrimoni Cultural de la Humanitat per la UNESCO l'any 1997.

Amb una superfície de 6.245 m2 distribuïts en quatre plantes i soterrani, Casa Convalescència és un edifici singular amb una arquitectura rica en elements modernistes.

La Universitat Autònoma de Barcelona va obtenir la concessió per la utilització de l'edifici l'any 1969. El 23 de març de 1998, la Fundació Privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau va cedir a la Fundació l’ús de la finca. La durada de la cessió és de 50 anys, comptats a partir de la data de la signatura.
La renovació i rehabilitació de la Casa, engegada l'any 1998 i realitzada sota la direcció de l'estudi d'arquitectes Tusquets-Díaz & Associats, amb l'ambiciós objectiu de retornar-la a la seva forma original, va ser enllestida el mes d'octubre de 1999, quan va ser inaugurada de nou.

Plànol de la planta baixa


Plànol de la primera planta


Anar a la web

Seu de l'Hospital Clínic Veterinari

El 6 de maig de 2005, la Universitat Autònoma de Barcelona va cedir a la Fundació, per un període de 20 anys prorrogable, l’ús d’una parcel·la de 1.680 metres quadrats ubicada al Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona. Sobre la parcel·la es va construir l’ampliació de l’Hospital Clínic Veterinari.

L’Hospital Clínic Veterinari dedica gairebé 4500 m2 a l’atenció dels animals i està equipat amb la darrera tecnologia pel seu diagnòstic i tractament. L’edifici central, fruit de la primera fase de les obres d’ampliació i remodelació de l’HCV, fou inaugurat l’any 2008 i aglutina la major part de les instal·lacions clíniques dedicades als petits animals, incloent les consultes, els quiròfans, el laboratori i la zona d’hospitalització. També s’hi troben les instal·lacions administratives (atenció al client, sala d’espera, administració, arxiu, compres, direcció, magatzem general, etc.). L’edifici original acull la Unitat Equina i el Servei de Diagnòstic per la Imatge. L’HCV disposa, a més, de tancats exteriors per cavalls i de quadres separades per a l’hospitalització de cavalls infecciosos.

Façana de l'Hotel Campus

L'Hotel Campus és una instal·lació hotelera de caràcter urbà envoltat d'un entorn natural extraordinari, i és l'únic hotel-centre de convencions ubicat dins un campus universitari de l'estat espanyol.

Compta amb un edifici de 4 plantes, amb un total de 9.017 m2 construïts, 104 habitacions dobles i 7 sales, que ocupen 1471 m2 de superfície. A la planta baixa, de 3.958 m2, s'hi troben la recepció, les cuines, els restaurants, les zones comunes i un espai de reunions panelable en 2 de 407 m2. La segona planta acull 28 habitacions dobles i 893 m2 d'espai de reunions, compartimentat en dues sales, una d'elles panelable. Les plantes tercera i quarta són idèntiques, i tenen 38 habitacions dobles i 85 m2 d'espai de reunions -dividits en 2 sales- cadascuna.

Vista aèria de l'Edifici Blanc

L’Edifici Blanc és una instal·lació que es troba dins del Campus de Bellaterra de la Universitat Autònoma de Barcelona, compartint estructura amb l’Hotel. Es tracta d’un edifici d’obra, d’un total de 4218 m2, format per 4 plantes amb funcions de tipus administratiu i docent.

L’activitat desenvolupada a l’Edifici Blanc engloba els centres docents de l’Escola Universitària de Turisme i Direcció Hotelera, l’Escola de Prevenció i Seguretat Integral, l’Escola Superior d’Arxivística i Gestió de Documents, i el Centre de Formació Professional Fundació UAB.

A la planta baixa, de 512,19 m2, es troben la recepció de Vila Universitària, Gestió Acadèmica, sales de reunions, sales de control i la recepció de seguretat, arxius i despatxos, entre d’altres. A la primera planta, la més gran de 1442,8 m2, es situen una cuina, la Sala de Juntes, una Aula de Demostració, una Aula de Tast i diverses aules o sales. A la segona, de 1075,8 m2, es distribueixen les aules d’informàtica i el seu departament, arxius i més sales. Finalment, a la tercera planta, de 1124,7 m2, hi ha despatxos i aules, així com sales de reunió.

Diferents establiments a la Plaça Cívica

Construïda entre 1995 i 1996, la Plaça Cívica és una superfície articulada en quatre nivells de terrasses unides per àmplies rampes i escales, vinculada a la resta del Campus a través d’un sistema d’enllaços, que sosté les terrasses al pla natural de referència com si s’elevés el nivell del terra. Els enllaços es formen a partir de sis passeres, tres escales i dos ascensors, que comuniquen amb el pàrquing central.

La Plaça Cívica ofereix diverses funcions a la comunitat universitària. L'espai disposa d'un total de 3.329 m2 destinats a activitats comercials, 557 m2 de superfície on s'hi aglutinen sales polivalents i un cinema, 4.214 m2 d'oficines i altres equipaments per a estudiants, i uns 6.800 m2 de zona urbanitzada. Entre les diferents infraestructures i serveis, en destaquen: 

• L’edifici de restauració, situat al costat sud de la Plaça, i que presenta una situació aïllada respecte de la resta d’edificis que li atorga un paper identificador de la Plaça. 
• La planta baixa i el soterrani estan ocupades pel restaurant més gran del campus, on es pot triar entre una variada oferta de menús i àpats. La gestió del restaurant està externalizada, des del mes de setembre del 2016, a l’empresa Aramark Servicios de Cátering, S.L.U.
• La primera planta, està ocupada per una sala d’estudi i per diversos serveis que la UAB ofereix a les associacions d’estudiants. Addicionalment hi ha dos locals de serveis comercials.
• Les botigues de la Pèrgola són el teló de fons de la Plaça. Una al costat de l’altra, en una única façana, mostren a estudiants, professors i PAS l’ample ventall de serveis i productes.

 

L’edifici Àgora, situat a la franja est de la Plaça. A la planta baixa, a més de serveis comercials, hi ha el cinema i una sala polivalent i la seu de la Fundació Autònoma Solidària. La planta superior està ocupada per la Unitat d’Estudiants i de Cultura. 

 

Complex residencial Vila Universitària

Vila Universitària, el complex residencial de la Universitat Autònoma de Barcelona, consta de 3 parts:

Vila 1
Construïda entre 1991 i 1992, està composada per 594 apartaments distribuïts entre 19 edificis i té una superfície total construïda de 45.117 m2. Vila 1 disposa d’apartaments per a una, dues, quatre i cinc persones, amb una capacitat total d’allotjament de 1.762 places.

Vila 2
Construïda entre 2006 i 2008. Es tracta d’un únic edifici articulat en 5 mòduls, dels quals n’ha quedat un pendent de construcció. Està compost per 217 apartaments i la seva superfície construïda és de 13.700 m2. Tots els apartaments disposen de dues places, excepte un que en té quatre, amb la qual cosa la capacitat total d’allotjament és de 436 places.

Cases SERT
És un conjunt de cases unifamiliars construïdes entre 1987 i 1988 amb l’objectiu d’establir un nucli residencial permanent dirigit a personal docent i d’administració i serveis. Dins d’aquest conjunt hi ha una sèrie de cases reservades per a professors visitants. Amb una superfície total de 5.522 m2, està composat per 43 cases unifamiliars, 11 de planta única de 150 m2 i 32 de tres plantes amb una superfície de 135 m2. L’any 1992 se’n va traspassar la gestió a Vila Universitària i, des de llavors, forma part de la seva oferta residencial.

A més, compta amb locals comercials i de serveis:
Situats en els baixos dels edificis centrals de Vila 1, conformen part de l’oferta de serveis als residents i a la comunitat universitària. Hi ha 22 locals, amb superfícies que varien dels 30 m2 als 120 m2 i en total ocupen una superfície de 2.000 m2.