Doctorat en Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana
Presentació
El programa de doctorat en Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana reuneix diverses línies de recerca compreses en els períodes de l’antiguitat i de l’edat mitjana que es desenvolupen des de diferents disciplines: la història, la arqueologia i la filologia. El professorat pertany al departament de Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat mitjana i a diferents àrees de coneixement vinculades a aquestes disciplines.
Així, les línies de recerca proposades als doctorands són l’egiptologia i orientalística antiga, la història i arqueologia antiga, la història i arqueologia medieval, la filologia llatina, la filologia grega, la lingüística indoeuropea i les ciències i tècniques historiogràfiques. Els professors del programa dirigeixen o participen en projectes de recerca nacionals i internacionals que permeten acollir la recerca duta a terme pels doctorands inscrits al programa. L’amplitud cronològica i la confluència de les tres grans disciplines mencionades fa que la formació dels doctorands pugui anar més enllà del camp concret de recerca escollit per la tesi doctoral i que comptin amb un professorat expert en diverses disciplines complementàries. En el departament s’organitzen regularment seminaris, col·loquis i congressos que permeten als doctorands participar activament. També se’ls faciliten oportunitats per publicar la seva recerca en revistes i monografies.
Perfil del doctorand
El perfil del doctorand/a hauria de ser el següent: bon expedient acadèmic, vocació investigadora, comptar amb habilitats comunicatives, competències lingüístiques suficients i habilitats metodològiques (o amb la voluntat clara d’adquirir-les).
A més, el perfil d’accés més idoni al programa de doctorat en Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana és el d’un/a estudiant amb estudis previs en arts i humanitats, especialment en les àrees d’història, arqueologia i filologia clàssica, però no es descarta l’accés d’estudiants d’altres àmbits, sobretot si han adquirit coneixements vinculats a aquestes àrees de manera directa o indirecta a través de formació prèvia de màster.
Sortides professionals
Aquest programa de doctorat té com a principals sortides professionals la recerca i la gestió patrimonial en diferents institucions com la universitat, els museus, els arxius, els parcs arqueològics i institucions culturals. Els doctors egressats que vulguin dedicar-se a la docència de secundària obtenen un reforç en la seva formació.
Objectius i justificació
El programa de doctorat en Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana pretén formar en la recerca en els àmbits en que els professors que en formen part tenen rellevància i amb coherència amb els objectius dels seus grups de recerca i projectes finançats. Aquests àmbits abasten principalment la història i arqueologia d’època clàssica i medieval, l’egiptologia i l’orientalística antiga, la filologia llatina i grega, la lingüística indoeuropea i les ciències i tècniques historiogràfiques. El ventall d’oferta coincideix amb la composició del departament que promou la proposta i ofereix oportunitats de codirecció i interdisciplinarietat molt interessants pels doctorands, que van des de la història antiga i medieval fins al tractament de textos o l’ús de tècniques arqueològiques.
Infraestructures per a la recerca
A banda dels recursos materials que la UAB posa a disposició dels programes de doctorat per al desenvolupament de les activitats de formació i investigació, els doctorands d’aquest programa tenen al seu abast les infraestructures per a la recerca següents:
- sala-despatx per a becaris
- sala de reunions habilitada per fer presentacions o seminaris
- tres laboratoris d’arqueologia antiga i medieval
- Instal·lacions de l’Institut d’Estudis del Pròxim Orient Antic situat al Mòdul de Recerca Avançada.
Coordinador/a
Helena Kirchner
Helena.Kirchner@uab.cat
Composició de la comissió acadèmica del programa de doctorat
- Coordinadora del programa: Helena Kirchner
- Directora del departament: Gemma Puigvert
- Una representant de la línia de recerca en filologia llatina: Cándida Ferrero
- Una representant de la línia de recerca en filologia grega: Marta Oller
- Un representant de la línia de recerca en història i arqueologia antiga: Oriol Olesti
- Una representant de la línia de recerca en història i arqueologia medieval: Helena Kirchner
- Un representant de la línia de recerca en egiptologia i orientalística antiga: Josep Cervelló
- Un representant de la línia de recerca en ciències i tècniques historiogràfiques: Antoni Iglesias
Gestió administrativa
Departament de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana
Página web del Departamento
Correu electrònic: d.c.antiguitat@uab.cat
Telèfon: 93 581 23 84
Doctorat UAB
Preu: aprox. 540 €/curs Veure el detall del preu del doctorat
Idiomes en què es pot realitzar la tesi:
Català, castellà.
Poden utilitzar-se altres llengües europees amb l’aprovació de la Comissió Acadèmica del Programa de Doctorat. En cas de que la tesi es presenti amb menció europea ha de tenir una part redactada en una llengua acceptada pel director de tesi.
Universitat Autònoma de Barcelona
Departaments o instituts vinculats:
Departament de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana
Tens dubtes? Contacta directament amb la coordinació del programa omplint el formulari: *Camps obligatoris
Un cop enviat el formulari, rebràs un correu de confirmació de la teva petició