Presentació de projectes experimentals amb animals

Presentació

Com presentar un projecte experimental amb animals?
El Comitè d’Ètica en Experimentació Animal (CEEA) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), avalua tots aquells projectes que utilitzen animals d’experimentació, introduint la informació a través de l’aplicatiu que hi ha a la intranet (veure CEEAH/Presentació projectes).
 
L’investigador ha de presentar el projecte amb el/els procediment/s associat/s. Aquest projecte serà revisat per l’assessor en benestar animal (ABA) de la instal·lació on es vagi a realitzar el projecte i posteriorment passarà a ser avaluat per tots els membres del CEEA en la propera reunió. Un cop el CEEA informi favorablement el projecte, s’ha de tramitar a un òrgan habilitat i posteriorment a l’òrgan competent, perquè sigui comunicat o autoritzat el projecte.
 
Tipus de projecte
S'entén per projecte un programa de treball amb un objectiu científic definit i en el qual es fan un o diversos procediments.
Tipus de projectes:

  1. Projectes de Tipus I són els projectes en què es donen simultàniament les tres circumstàncies següents:
    • Impliquen exclusivament procediments classificats com a "sense recuperació", "lleus" o "moderats".
    • No utilitzen primats.
    • Es realitzen per complir requisits legals o reglamentaris, o amb fins de producció o diagnòstic per mètodes establerts.
  2. Projectes de Tipus II són els projectes en què es donen simultàniament les circumstàncies següents:
    • Impliquen exclusivament procediments classificats com a "sense recuperació", "lleus" o "moderats".
    • No utilitzen primats.
  3. Projectes de Tipus III són la resta de projectes.

 
S'ha de sol·licitar autorització prèvia i expressa per a la realització de projectes Tipus II i projectes Tipus III, i per a projectes Tipus I amb procediment/s inclosos en algun dels supòsits de l'article 34 del Decret 214/1997, de 30 de juliol.
S'han de comunicar els projectes Tipus I amb procediment/s no inclosos en cap dels supòsits de l'article 34 del Decret 214/1997, de 30 de juliol.
Per prorrogar l'autorització o la comunicació d'un projecte d'experimentació amb animals s'ha de sol·licitar prèviament a l'acabament del període de validesa.
 
Severitat
En relació amb la classificació de la severitat dels procediments d’experimentació animal (art. 27 del RD 53/2013, d’1 de febrero), en la memòria tècnica dels procediments d’experimentació caldrà incloure la classificació de la severitat del procediment (sense recuperació, lleus, moderats o severs). A l’annex IX del RD 53/2013, d’1 de febrero, estan establerts els criteris de classificació.
 
Resum no tècnic (RNT)
En relació amb el Resum no tècnic de projectes (art.36 del RD 53/2013, d’1 de febrero), juntament amb la sol·licitud d’autorització dels procediments d’experimentació cal presentar el model de formulari Resum no tècnic de projectes degudament emplenat. Aquest formulari es pot descarregar a la web de la OGE. Aquest document no ha de contenir cap dada de caràcter personal (noms, adreces) i la seva extensió no haurà de superar una pàgina (es recomana un màxim de 500 paraules). Aquest document ha de ser en castellà com obligatori ja que es penjarà a la web  htp://www.magrama.gob.es. També es pot fer en català i enviar-ho conjuntament amb l'obligatori. La Generalitat ha comunicat les instruccions per elaborar aquest document.
 
Avaluació retrospectiva
Sols serà obligatori una avaluació retrospectiva als projectes que siguin de tipus III i els que son de tipus I i II només en els casos que estiguin classificats com a severs. Aquesta avaluació retrospectiva la realitzarà l’òrgan habilitat.
S’avaluarà:
·         Si s’han aconseguit els objectius del projecte;
·         el dany infligit als animals, inclosos el nombre i les espècies d'animals utilitzats, i la severitat dels procediments; i
·         qualsevol dels elements que puguin contribuir a una millor aplicació del requisit de reemplaçament, reducció i refinament.
 
 
Projectes que no es realitzen en centres registrats
Per aquells procediments que es realitzen en centres no registrats cal adjuntar al projecte una informació complementaria.
 
Documentació per presentar a la Generalitat

  1. Sol·licitud autorització / comunicació (a emplenar pel CEEA).
  2. Memòria del projecte (per emplenar per l’investigador responsable,adjuntar a l’apartat 4 de l’aplicatiu). Es descarrega el formulari de la web OGE.
  3. Memòria del procediment (per emplenar per l’investigador responsable, pdf que es genera de l’aplicatiu).
  4. RNT (per emplenar per l’investigador responsable, adjuntar a l’apartat 9 de l’aplicatiu). Es descarrega el formulari de la web OGE.
  5. Informe del CEEA
  6. Informe de l'OH

OGE
Podeu trobar els formularis de la Generalitat en el següent enllaç.