Arxiu de notícies

Enterrament perinatal íber i imatge microscòpica línia neonatal dental

L'estudi microscòpic de les dents de llet desvela el misteri de la mort dels nadons ibers enterrats dins les llars

Un estudi de la UAB amb la col·laboració de la UVic-UCC i el Sincrotró ALBA conclou que els nadons de la cultura ibera (VIII-I a. C.) que van ser inhumats en contextos domèstics van morir per causes naturals, com ara complicacions del part o prematuritat, i no per pràctiques rituals. Els investigadors han aplicat una metodologia innovadora, basada en l’estudi de la línia neonatal dental amb microscòpia òptica i microfluorescència amb llum de sincrotró, per analitzar les dents presents en els esquelets de 45 infants i han identificat amb precisió tant el moment del naixement com de la mort.

Jordi Barbé

Inauguració del curs acadèmic 2024-2025 a la Facultat de Biociències amb una conferència del Dr. Jordi Barbé

La Facultat de Biociències inaugura el curs acadèmic 2024-2025 amb una conferència sobre els superbacteris a càrrec del Dr. Jordi Barbé, catedràtic de Microbiologia del Departament de Genètica i de Microbiologia. L’acte, que se celebrarà el proper dilluns 14 d’octubre a les 13:00h, inclourà també el reconeixement als millors Treballs de Fi de Grau del passat curs 2023-24 i els premiats del curs anterior 2022-23, així com un reconeixement per part de la Sociedad Española de Bioquímica y Biología Molecular (SEBBM) a l'alumnat dels graus en Bioquímica i en Biotecnologia amb la millor trajectòria acadèmica.

Brassica fruticulosa, imatges: Sílvia Busoms

Identifiquen estratègies diferents d'adaptació als sòls salins en poblacions veïnes d'una mateixa espècie vegetal

Investigadores de la Facultat de Biociències han identificat dues respostes adaptatives divergents davant de l’alta salinitat del sòl en les poblacions d’una mateixa espècie silvestre present a la costa de Catalunya, Brassica fruticulosa, i han determinat els gens que hi estan implicats. L’estudi ajudarà a investigar com es pot millorar la resiliència d’espècies agrícoles de la mateixa família vegetal, com la colza o la mostassa, davant d’un factor d’estrès d’importància global com és la salinització dels sòls.

Estudiant Ona Navarro

Ona Navarro, estudiant de Biociències, guanya la XVII Olimpíada Iberoamericana de Biologia

El passat 13 de setembre va finalitzar la XVII Olimpíada Iberoamericana de Biologia a la Universitat de l'Havana, Cuba, on quatre estudiants de diferents universitats espanyoles han obtingut uns resultats excepcionals amb tres medalles de plata i una de bronze. Entre els guardonats, destaca Ona Navarro Roca, estudiant de la Facultat de Biociències de la UAB, que ha aconseguit una medalla de plata.

Cromosomes

Expliquen l'organització de l'ADN als cromosomes a partir d'interaccions repetitives entre nucleosomes

Un article del professor de la UAB Joan-Ramon Daban analitza en profunditat els problemes físics associats a l'empaquetament de l'ADN, que sovint s'han deixat de banda en els models estructurals dels cromosomes. L’estudi publicat a la revista Small Structures demostra que l’organització multilaminar de l'ADN, proposada a partir de recerca experimental prèvia feta a la UAB, és totalment compatible amb les propietats estructurals i funcionals dels cromosomes. Aquesta organització es pot explicar a partir d’interaccions febles entre nucleosomes, que són els blocs repetitius que pleguen la doble hèlix d’ADN.