CORES UAB CORE en Salut Mental

Jornada «Memòria Històrica i Salut Mental»

Una aproximació al període 1930-1970 des de l'ètica, la legalitat i la cultura

15 de desembre de 2022 · De 11.30 h a 17.00 h 
Auditori Museu d’Història de Catalunya (Plaça de Pau Vila, 3, Barcelona)

El Programa de Memòria Democràtica del Sector de la Salud Mental (PMD-SM), en què participen l'Institut d’Història de la Ciència i la CORE de Salut Mental de la UAB,  organitza aquesta jornada de reflexió i mirada crítica sobre la realitat de l’atenció a la salut mental a Catalunya des de la Guerra Civil fins a la Transició.

La jornada gira al voltant de tres espais de conversa (taules rodones). Una primera sobre memòria, violència i fosses comunes a Catalunya, per tal de conèixer i impulsar la recerca de les morts a les institucions psiquiàtriques durant la guerra civil i el franquisme. Una segona enfocada sobre les dissidències psiquiatritzades durant el període franquista. I una tercera que analitza el paper de la premsa de divulgació en salut mental i altres iniciatives crítiques i de canvi que van tenir lloc durant els anys de la Transició.

Les jornades s’organitzen amb l’objectiu d’afavorir la reflexió i la socialització de coneixements sobre el procés de victimització i posterior transformació cultural dins el sector de la salut mental. Amb una perspectiva històrica, els tres espais de conversa ens acosten a la realitat viscuda per les persones que van ser objecte d’atenció psiquiàtrica entre 1930 i la dècada dels 70s.

L'acte ofereix un espai de reflexió i d’anàlisi entre diferents experts que comparteixen la promoció dels drets humans dins el sector de la salut mental i la dignificació de la memòria de les víctimes de les pràctiques iatrogèniques de l’atenció psiquiàtrica al llarg de la història.

És necessària inscripció (gratuïta fins completar aforament)

Programa de la jornada (PDF)