Presentació

La mortalitat per suïcidi és un problema de salut pública de primera magnitud, que s’ha incrementant els darrers anys a nivell mundial. S’estima que cada any un milió de persones se suïciden al mon, i l’OMS preveu que pel 2020 representarà un 2,4% del total de càrrega de malaltia als països desenvolupats. Preocupa especialment el que sigui una de les primeres causes de mortalitat en persones joves. Malauradament, la mortalitat representa la punta de l’iceberg de la problemàtica real. Si be les estadístiques no registren las temptatives autolítiques, s’estima que per cada mort es realitzen 20 temptatives.

Es coneix que les polítiques de prevenció del suïcidi són efectives i que tenen un impacte positiu en la reducció de la mortalitat. També es sap que la patologia mental es un dels factors principals de risc en països occidentals i per tant un focus d’atenció per la prevenció .

Aquest Segon Seminari de la CORE, Etiologia, Intervenció i Prevenció del Suïcidi
, brindarà l’espai per discutir les darreres trobades en recerca al voltant d’aquest important problema de salut pública i, en la mesura de lo possible, aportar llum i vies innovadores de sortida.

El Seminari tindrà lloc durant tot el matí del 4 de Novembre, amb presentacions curtes de treballs innovadors així com ponències més estratègiques i de futur, principalment a la sessió de cloenda. Una pausa - cafè llarga permetrà la interacció dels participants, així com llegir i discutir els pòsters.

Desprès del seminari, el Dr. Victor Pérez donarà un taller dirigit a professionals sanitaris, i principalment metges de capçalera, que han d’enfrontar en el seu dia a dia, la interacció i tractament de pacients amb un alt risc de suïcidi.  El taller "Avaluació i prevenció de la conducta suïcida en atenció primària" es gratuït però requereix d’inscripció prèvia i tindrà un número de places limitades.Els Seminaris de la CORE de Salut Mental

La incidència de la patologia mental en la població va en augment i representa enormes costos econòmics i socials, inclús per sobre d’altres patologies com el càncer i els problemes cardiovasculars. La Salut Mental constitueix un repte actual i futur de la societat europea, pel qual cal apostar i invertir des de diferents vessants, i molt especialment des de la recerca.

La Comunitat de Recerca Estratègica (CORE) en Salut Mental s’ha establert per promoure i gestionar efectivament les capacitats i activitats de R+D+i de la UAB i la seva anella hospitalària en l’àmbit de la Salut Mental, amb la missió de generar i promoure el treball en xarxa, compartint recursos i informació i coordinant les accions que es requereixen per impulsar efectivament projectes que contribueixen a avançar el coneixement en el camp i a promoure transferència de resultats a societat i indústria.
 
Els objectius estratègics dels Seminaris de la CORE son:


  1.- Afavorir les sinergies entre els investigadors de la Comunitat de Recerca Estratègica (CORE) en Salut Mental de la UABCEI i altres investigadors catalans i internacionals treballen en recerca en Salut Mental des de diferents disciplines i perspectives, amb l’objectiu de fomentar noves col·laboracions multidisciplinàries, enfortir les xarxes existents i en general incrementar la visibilitat dels grups locals fent recerca en salut mental.
 
2.- Fomentar la transferència de coneixement i el intercanvi entre científics reconeguts de l’àrea i els estudiants (científics en formació)

3.- Enfortir el potencial traslacional de la recerca (from bench to bed i from bed to bench) en salut mental, connectant els grups que estan fent investigació bàsica amb grups fent investigació clínica.