Formació

Seminaris i jornades de prevenció i seguretat

Jornada: "Malbaratament i prevencions legals en la cadena alimentària"

Una jornada virtual dedicada al malbaratament alimentari i la sostenibilitat, en què diversos experts i professionals del sector van analitzar la legislació existent i qüestions de futur.

Amb la participació de Glòria Cugat, Subdirectora General de la Inspecció i Control Alimentari de la Generalitat de Catalunya; Rafael Oncins, Director de RSC a Plusfresc; Núria Camps, Directora general de Nutrició Sense Fronteres, i diversos membres del Fòrum QSA de Normes Alimentàries FUAB-EPSI.

Celebrada el 7 de juny de 2021.

Veure la jornada virtual

Projecte pioner de detecció de Covid per l'olfacte de gossos ensinistrats

L’empresa IDDTGroup, liderada per la coordinadora del Postgrau en Instrucció d’Unitats Canines de Treball, Marga Macías, ha impulsat un projecte innovador amb el Sistema de Salut Andorrà per detectar infecció de Covid-19 a les mascaretes higièniques per part dels gossos.

Llegiu el reportatge sencer al diari ABC (26/06/2021)

Anàlisi del sistema d'etiquetatge Nutriscore

Laura Reixach, membre del comitè assessor del Fòrum de Normes Alimentàries QSA i professional de la indústria alimentària, va oferir una ponència per analitzar el sistema d’etiquetatge Nutriscore, els seus fonaments, com classificava els aliments, i quines condicions calia tenir presents a l’hora d’implantar-se al nostre país.

Celebrada el 30 de novembre de 2020.

Veure la ponència online

Jornada online: "Seguretat urbana en temps de pandèmia"

L'EPSI va celebrar, el 18 de novembre de 2020, la jornada online “Seguretat urbana en temps de pandèmia”. Professionals i actors en gestió d’emergències van debatre sobre seguretat durant la crisi sanitària i les lliçons apreses durant la seva evolució. També, activistes socials i de la comunitat van posar en comú reptes i dificultats de col·lectius vulnerables agreujats per la pandèmia. En col·laboració amb el Ministeri de Defensa.

Llegeix la crònica sencera

"Seguretat turística: més enllà de la COVID-19"

Sessió impartida per Ferran Anguera, Graduat en Prevenció i Seguretat Integral, professor i expert en seguretat turística, prevenció i protecció civil.

S'analitza l'impacte del coronavirus a la indústria turística i hotelera, i com aquesta ha d'adaptar-se a les noves mesures d'higiene i seguretat per garantir la salut de turistes i treballadores.

Celebrada el 2 de juny de 2020.

"Control a la Seguretat Alimentària després de la COVID-19"

Sessió impartida per Juan Ramón Hidalgo, expert en Dret i Seguretat Alimentària, Coordinador del Màster en Gestió de la Seguretat i la Qualitat Alimentària, i Director del Fòrum QSA de Normes Alimentàries FUAB-EPSI.

Es reflexiona sobre les normatives i recomanacions establertes per les autoritats sanitàries per una actuació més responsable i segura en la indústria alimentària després de la COVID-19.

Celebrada el 9 de juny de 2020.

"La Prevenció i la Seguretat: Els Principals reptes per la tornada a l'esport"

Sessió impartida per Maria Prados, Directora de Seguretat i experta en esdeveniments esportius, i Graduada en Prevenció i Seguretat Integral de la 1a promoció de l'Escola.

El seminari aprofundeix en la Seguretat en aquests encontres que reuneixen multituds i com seran els protocols després de la pandèmia de la COVID-19.

Celebrada el 16 de juny de 2020.

"Em podré banyar? L'estiu en el context de la COVID-19"

Sessió impartida per Ramsés Martí, professor de salvament i socorrisme, especialista en seguretat en entorns aquàtics, assessor de serveis de vigilància i salvament, i exalumne del Màster en Gestió de Riscos i Emergències.

El ponent analitza les mesures de seguretat que haurien d'aplicar-se en entorns aquàtics per prevenir de la COVID-19 a banyistes, usuaris i personal de vigilància d'aquests espais.

Celebrada el 26 de maig de 2020.

"Nou protocol de Seguretat i Safety en partits de futbol de La Lliga espanyola"

Sessió impartida per Pedro Tomás Boticario, Responsable de l'Àrea Safety de LaLiga, expert en anàlisi de riscos, gestió de crisis i protecció en els estadis de la Lliga de Futbol Professional.

Es parla sobre els protocols d'organització i gestió dels partits de futbol en l'àmbit de la seguretat i la protecció, com l'ideat per la Direcció de Seguretat de LaLiga perquè els Clubs tornin amb garanties a la competició després de la COVID-19.

Celebrada el 30 de juny de 2020.

"Drons, seguretat pública i estat d'alarma"

Sessió impartida per Joan Pérez Arteaga, Coordinador del Curs d'Especialització en Pilots i Operadors de Drons en Seguretat i Emergències i Inspector en Cap de la Policia Local de Parets del Vallès.

Es dóna a conèixer l'experiència portada a terme pels cossos de seguretat i de protecció civil d'aquest municipi vallesà per garantir el compliment del confinament de la població, a través de la tecnologida dels drons.

Celebrada el 12 de maig de 2020.

"Drons, Robòtica i Intel·ligència Artificial en conflictes armats"

L’EPSI va celebrar el 4 d'octubre de 2017 la jornada “Ús de drons (RPAS), robòtica i intel·ligència artificial en conflictes armats: el balanç entre seguretat, ètica i legalitat”, amb la col·laboració de l'Institut Espanyol d'Estudis Estratègics i el finançament de la Secretaria General de Política de Defensa del Ministerio de Defensa. Es va debatre sobre la controvèrsia dels drons, els aspectes ètics i legals en l'ús d'elements de robòtica o avions no tripulats, així com la legitimitat d'investigar en intel·ligència artificial.

"Intel·ligència Artificial i Armes Letals Autònomes"

Experts i professorat sobre seguretat internacional van debatre, el 4 d'octubre de 2018, a la Facultat de Dret, sobre la necessitat de regular l’ús i la recerca en armes letals autònomes, en la presentació de la campanya Stop Killer Robots. Els professors Joaquín Rodríguez i Roser. Martínez també van presentar el seu llibre "Inteligencia Artificial y Armas Letales Autónomas. Un nuevo reto para las Naciones Unidas".

"Ciència per a la Gestió de Desastres Naturals: una proposta europea"

L’Escola va acollir l'11 de febrer de 2019 la Jornada “Ciència per a la Gestió de Desastres Naturals: una proposta europea”, en què representants d’institucions locals i internacionals van intentar desdibuixar les fronteres en la gestió dels riscos i emergències a Catalunya i Europa davant la necessitat de transversalitzar la informació en la prevenció de riscos i la importància de la cooperació entre els agents implicats.

"Ciberseguretat i Intel·ligència Artificial: Innovació tecnològica en Defensa"

L’EPSI, amb la col·laboració del Ministerio de Defensa, va organitzar el 31 de maig de 2019 la Jornada “Ciberseguretat i Intel·ligència Artificial: Innovació tecnològica en el marc de la Defensa”. La trobada va permetre reflexionar al voltant de la penetració massiva de les noves tecnologies i els nous riscos que comporten la digitalització de processos administratius, la connectivitat al cloud i el blockchain

Gossos de detecció i recerca forense - Mick Swindells

Els estudiants del Postgrau en Instrucció d’Unitats Canines de Treball van rebre una sessió virtual, el 7 de maig de 2020, a càrrec del professor Mick Swindells, sergent de policia retirat i membre de les Unitats Canines de Detecció d’explosius, drogues i restes humanes (1974-1979). L'objectiu era conèixer les tasques que poden realitzar aquestes unitats canines, donant suport en cerca de restes humanes i cadàvers, detecció de cossos submergits, recerca forense, o detecció d’ADN sintètic per a la investigació de delictes penals.

Presentació de la campanya internacional "Stop Killer Robots" - Mary Wareham

L’EPSI va rebre, el 21 de novembre de 2019, la visita de Mary Wareham, Directora d’Incidència de la Divisió d’Armes de Human Rights Watch i coordinadora general de la campanya Stop Killer Robots. Mary Wareham va jugar un paper clau en el desenvolupament del tractat per prohibir les mines antipersona, pel qual va rebre de manera conjunta un Premi Nobel de la Pau l’any 1997. L’activista va explicar en què consisteix la campanya Stop Killer Robots, i en quin punt es troba l'acord mundial per a la prohibició de les armes autònomes letals. 

Llegeix la crònica sencera

Visions sobre seguretat: Amina Hussein i el Conflicte Kurd - Amina Hussein

La periodista i traductora kurda, Amina Hussein, va oferir una conferència a l’Escola, el 17 de gener de 2020, per explicar la història i orígens del Kurdistan, i el paper del territori de Rojava en el si de la guerra civil a Síria. La professional va donar testimoni dels atacs de Turquia al l'octubre de 2019. La ponent va viure en primera persona els bombardejos i la fugida dels civils per l’entrada de les tropes turques i grups armats sirians proturcs..

Llegeix la crònica sencera.

El model policial català - Begoña Curto

La Subdirectora General de Coordinació de la Policia de Catalunya, Begoña Curto, va oferir una ponència sobre el model policial català, el passat 5 d'abril de 2019, als estudiants de 1r curs del Grau, per donar a conèixer la gestió i competències dels diferents cossos de seguretat, i com es coordinaven.

Amplieu aquesta informació, a la següent crònica sobre aquesta sessió.

Gestió i resposta a les emergències de Creu Roja - Jordi Martori

El Coordinador Provincial de Creu Roja a Girona, Jordi Martori, va oferir una xerrada als estudiants de 3r curs del Grau en Prevenció i Seguretat Integral per explicar com es gestionaven les emergències per aquesta institució d'ajuda humanitària, tant a nivell internacional com nacional, durant la sessió organitzada en el marc de l'assignatura Models Integrats de Gestió: Seguretat.

La sessió es va celebrar el passat 20 de desembre de 2019.

Podeu llegir una crònica de la conferència a aquest enllaç.

Safety & Security a l’aviació civil - Simone Tiburzi

Simone Tiburzi, experimentat pilot de les Forces Àrees italianes, va oferir als alumnes de grau del segon curs, una sessió sobre Safety & Security a l’aviació civil, el passat febrer de 2019. Durant la conferència, es van desenvolupar els protocols de seguretat als aeroports i a l’interior dels avions, posant èmfasi en la diferència entre els conceptes de Safety & Security. El primer, el qual engloba tots els processos preventius que tracten de reduir la possibilitat de danys a través de la identificació i gestió dels riscos, i el segon, més enfocat a la seguretat física i la protecció.

Llegeix la crònica sencera

"Sense cadàver" i el cas de Ramón Laso - Fàtima Llambrich

Fàtima Llambrich, alumni de l'Escola i periodista de TV3, és autora del llibre de no-ficció “Sense cadàver” (Ara Llibres, 2016), basat en el cas de Ramón Laso. Un cas pioner a Espanya per ser la primera condemna a 30 anys de presó per homicidi l’any 2012, sense que apareguessin els cossos de les víctimes després d’una minuciosa investigació. Durant la sessió, el 26 de gener de 2018, Llambrich va desgranar el procés d’investigació del cas per part de la Unitat Central de Persones Desaparegudes dels Mossos d'Esquadra.

Llegeix la crònica sencera.