Taula rodona "Ciberseguretat i Intel·ligència Artificial: Innovació tecnològica en el marc de la Defensa"

Ponents a la jornada de ciberseguretat
L’Escola de Prevenció i Seguretat Integral va acollir el passat divendres 31 de maig una jornada en col·laboració amb el Ministeri de Defensa, per debatre amb professionals del sector sobre els reptes i riscos que les noves tecnologies presenten en els àmbits de la defensa i la seguretat.
 

05/06/2019

El passat divendres es va donar lloc a l’Escola de Prevenció i Seguretat Integral un acte organitzat en col·laboració amb el Ministeri de Defensa, que va suposar un punt de trobada per a professionals de diferents àmbits de la seguretat. 

La jornada va constar de dues taules rodones ben diferenciades, però que a l’hora guardaven molta relació. El primer col·loqui, moderat per Josep Cañabate, doctor en dret i advocat especialitzat en protecció de dades, va tractar la intel·ligència artificial aplicada a l’armament autònom, incidint en la seva regulació i els riscos presents. 
La taula, formada per professionals de diversos perfils va començar amb la intervenció del Coronel Ángel Gómez de Agreda, expert de rellevància internacional en l’àmbit de la ciber defensa, que va destacar la necessitat de “decidir sobre autonomia, no sobre armes autònomes”. També estaven presents el doctor Joaquín Rodríguez i la investigadora Roser Martínez, ambdós membres de la ICRAC i professors EPSI especialitzats en el component jurídic i ètic de l’ús d’armes autònomes. En referència a aquests aspectes, es va destacar el risc que comporta la tendència actual a humanitzar la intel·ligència artificial o la creença del fet que la tecnologia pugui arribar a prendre millors decisions que els éssers humans

Després de la pausa, el professor especialitzat en dret públic Joan Lluis Pérez Francesch va ser l’encarregat de moderar la taula sobre Ciberseguretat, Internet of Things (IoT)Blockchain i les noves formes d’actuar des del punt de vista de la seguretat. Jordi Batlle, enginyer informàtic, va exposar l’ús d’Internet of Things (IoT) remarcant la diferència entre safety and security, seguit per David Ramírez, analista de l’Institut Espanyol d’Estudis Estratègics i Friman Sánchez, expert en arquitectura de sistemes, que van parlar sobre identitat digital i Blockchain.
<< El progrés ens pot arribar a aportar decadència? Fins a quin punt aquest progrés del qual de vegades tenim por, pot ser compatible amb un discurs cívic, positiu o de consciència? >>, van ser algunes de les reflexions que Pérez Francesch va realitzar en finalitzar la taula. 

La ciberseguretat és una capa per garantir-nos i millorar el control que tenim sobre les nostres dades i privacitat, i que tota nova tecnologia que sorgeix i que cada cop està més connectada, pot amenaçar. “Ens ha de permetre guanyar control sobre les nostres dades”, va destacar Jordi Batlle. 

Finalment, Montserrat Iglesias-Lucía, acomiadava l’acte amb una reflexió: a una societat tan digitalitzada, amb la intel·ligència artificial i la robòtica en constant evolució, crida l’atenció que són els experts els que parlen de la necessitat d’humanitat