Formació

Seminaris i jornades d'arxivística i gestió documental

'La imatge dels arxius a la literatura i el cinema'

L’Escola va acollir el 22 de juliol de 2021 una presentació virtual del nou llibre Archivos y archiveros en la literatura y el cine (Trea, 2021). La sessió es va celebrar en format diàleg entre Alfred Mauri, exdirector de l’ESAGED, i els autors del llibre: el professor Ramon Alberch i l’arxivera Rocío Ponce Almeida. L’obra ofereix una mirada als arxius, als arxivers i a la disciplina arxivística que projecten mitjans de comunicació i, especialment, la literatura i el cinema.

'Comunicar des de l'Arxiu. L'ús de l'Storytelling'

L’ESAGED va organitzar el 19 de juliol de 2021 una masterclass gratuïta sobre storytelling i estratègies de difusió del patrimoni documental. La sessió virtual va anar a càrrec de Xavier Carmaniu, professor del Curs Online en Comunicació als Arxius. L’Storytelling com a Estratègia.

Webinar: 'Urgent: es necessiten Document Controllers'

El 19 de maig de 2021 es va celebrar el webinar “Urgent: es necesiten Document Controllers” amb Vanesa Verdugo, professora del Curs Online en Document Controller: Gestió d’informació industrial, que té més de 14 anys d’experiència implementant i formant en sistemes de gestió documental de caràcter industrial.

Veure la masterclass

Masterclass: "Transformació digital: a pèl o amb sistema de gestió de documents?"

El 2 de desembre de 2020, Lluís Esteve Casellas, arxiver i Cap de la Secció de Gestió Documental i Arxiu, i Delegat de Protecció de Dades de l'Ajuntament de Girona, va oferir una ponència online sobre modernització, digitalització i Administració Electrònica dins el marc del Postgrau en Gestió de Documents Electrònics. Durant la sessió es va fer una reflexió al voltant de les debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats de la gestió documental en l'agitat món de la transformació digital.

Veure la masterclass

"Prohibit oblidar: privacitat, identitat i drets en l'era de la digitalització"

El 12 de novembre de 2020, l'ESAGED va celebrar l'acte d'inauguració del curs 2020-2021 en format online. L'experta en polítiques públiques, tecnologies i dades Gemma Galdón va oferir la ponència inaugural “Prohibir oblidar: privacitat, identitat i drets en l'era de la digitalització”. La ponent va parlar sobre el paper dels arxivers davant temes com la memòria i el record en l'era de la digitalització; i la necessitat de definir el dret a la transparència algorítmica, el dret a la reparació, i el dret a la justícia algorítmica.

Llegeix la crònica sencera

Webinar: "Claus per dirigir un servei de gestió de documents i arxius"

L'Escola va organitzar, el 28 d'octubre de 2020, el webinar "Claus per dirigir un servei de gestió de documents i arxius", en el marc del Postgrau en Direcció Executiva de Serveis de Gestió de Documents i ArxiusEl webinar va ser impartit per Ramon Alberch, primer director de l'ESAGED, sobre quins elements han d'assumir els gestors en àmbits com infraestructures, recursos humans, gestió de pressupostos i ingressos, planificació estratègica, o polítiques de difusió, màrqueting i comunicació.

Veure el webinar

Masterclass: "Drets Humans i Arxius: Reptes i noves oportunitats per la professió"

L'ESAGED va organitzar, el 30 de juny, 3 de setembre de 2020 i el 14 de juliol de 2021, la masterclass online "Drets Humans i Arxius: Reptes i noves oportunitats per la professió", a càrrec de Ramon Alberch, primer director de l'ESAGED i professor del Curs d'Especialització en Arxius i Drets Humans, Gènere i Diversitat. Es va abordar el caràcter polièdric dels arxius i com poden contribuir a la defensa dels drets humans, a través de les polítiques de justícia, veritat, reparació i garanties de no repetició.

Veure la masterclass

Masterclass: "El nou paradigma arxivístic"

El 2 de juliol de 2020, el director de l’Escola, Joan Pérez, va realitzar una masterclass sobre noves possibilitats de la professió arxivera i el caràcter multidisciplinari de la gestió documental. La sessió va abordar el tractament de la documentació des de múltiples perspectives. Pérez va parlar sobre transparència i accés a la informació, protecció de dades, govern obert, reutilització i Big Data, gestió de la qualitat, e-Administració, l’arxiu social, col·lectius invisibilitzats, o preservació dels drets humans, la memòria i la reparació.

'La gestió documental datificada. Reptes professionals en el context de la transformació digital'

L’Escola va organitzar, el 16 de juliol de 2020, un webinar sobre la gestió documental datificada i la transformació digital, a càrrec de Jordi Serra, professor i investigador de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la UB, en el marc del Postgrau en Gestió de Documents Electrònics. Serra té més de 20 anys d’experiència en gestió documental, processos i administració electrònica, i és assessor en projectes de gestió documental electrònica i preservació digital en l’àmbit públic i privat.

Veure el webinar

Seminari sobre la Gestió Documental i Arxivística a la Xina

El 25 d’abril de 2019, l'Escola va acollir el seminari “Disruptives vs Facilitadores: l’impacte de les tecnologies PIS en els documents i els documents de les persones”. Les professores Sherry L. Xie, Catherine Li i Guanyan Fan, de la Renmin University of China, varen abordar temes com els Pervasive Information System Technology (PIS), l’estat de la e-Administració del govern xinès, o la reglamentació en protecció de dades. El seminari va ser organitzat per FABER i l’Associació d’Arxivers i Gestors de Documents de Catalunya.

Ponència inaugural: "Com estar informat sense morir en l'intent? Posa un arxiver a la teva vida"

L’ESAGED va organitzar el 24 d’octubre de 2019 l’acte d’inauguració del curs 2019-2020. La ponència inaugural "Com estar informat sense morir en l'intent? Posa un arxiver a la teva vida", va ser a càrrec de la periodista de TIC i dades Karma Peiró. La periodista va destacar 3 raons per reinvindicar un arxiver/a: pot guiar fins a la veritat i acabar amb el frau; pot convertir la informació efímera en coneixement permanent; i pot capturar el coneixement en l’era digital i preservar-lo a les generacions futures. 

Llegeix la crònica sencera

Documents, mentides i xarxes socials. Consideracions epistemològiques als nous usos de la informació

L’ESAGED va celebrar, el 25 d’octubre de 2018, la inauguració del nou curs 2018-2019 amb la ponència inaugural “Documents, mentides i xarxes socials. Consideracions epistemològiques als nous usos de la informació”, a càrrec de Salvador Cardús. El sociòleg va transmetre positivisme en l’impacte de les xarxes socials en la transformació social, on la tasca d’arxivers i arxiveres cada vegada requerirà més criteri i professionalitat.

Llegeix la crònica sencera