La periodista Karma Peiró reivindica la figura de l’arxiver/a a l’acte d’inauguració del curs acadèmic 2019-2020

9a promoció d'arxivers i arxiveres
La comunicadora i experta en TIC i dades va destacar a la ponència inaugural com l’arxivística i la gestió documental poden ajudar a combatre la desinformació, reutilitzant les dades i afavorint la transparència. A l’acte, celebrat ahir a l’Hotel Exe Campus, també es van entregar els diplomes a la 9ª promoció del Màster en Arxivística i Gestió de Documents, i el 1º Premi de Recerca al Millor Treball Final de Màster a l’alumni Paula Gomila Moll.

25/10/2019

L’Escola Superior d’Arxivística i Gestió de Documents va organitzar ahir, 24 d’octubre, l’acte d’inauguració del nou curs acadèmic i l’entrega de diplomes dels titulats i titulades del Màster en Arxivística i Gestió de Documents 2017-2019.

L’acte va començar amb una benvinguda per part de la directora de Serveis Docents de la Fundació UAB, Montserrat Balagueró, i el director de l’Escola, Joan Pérez, que va destacar el fet de celebrar, un any més, un acte conjunt per a alumnes i alumni, que “són el centre de les accions de l’Escola”, i demostra la “solidesa” i “l’interès” en l’arxivística com a disciplina professionalitzadora.

A continuació, es va donar pas a la ponència inaugural, titulada "Com estar informat sense morir en l'intent? Posa un arxiver a la teva vida", a càrrec de Karma Peiró, periodista especialitzada en TIC i dades.

La periodista va començar la seva intervenció explicant com la creació i evolució d’Internet ha modificat les maneres d’accedir i treballar amb la informació. En el passat, només els periodistes i els mitjans de comunicació tenien accés a les fonts d’informació: “ens pensàvem que tot el que era informació passava per les nostres mans”.

No gaire després de diplomar-se a la UAB, Karma Peiró va comença a treballar com a periodista a Servicom, el primer proveïdor d’Internet de Catalunya, instal·lat al Parc Tecnològic de Cerdanyola del Vallès. Era l’any 1995 i la informació a través Internet només arribava a un 0,4% de la població mundial.

Al cap de 10 anys, es descentralitzen les xarxes i més d’un bilió d’usuaris ja tenien accés a Internet. Amb la web 2.0 “comença una xarxa on la informació ja va d’uns cap a altres” i, de manera incipient, apareixen les primeres xarxes socials, els blogs i les pàgines personals. En aquest moment, “la gent comença a ser productora”.

Per a il·lustrar el canvi que va suposar el nou accés a altres fonts d’informació, més enllà dels mitjans tradicionals, la ponent va fer referència al llibre Big Data: La revolución de los datos masivos, dels periodistes Viktor Mayer-Schönberger i Kenneth Cukier, en què per primer cop es planteja el canvi de paradigma que suposa l’accés a dades massives.

Una de les conseqüències que va destacar Karma Peiró és el fenomen de la desinformació. Un fenomen que és utilitzat com un recurs en campanyes polítiques i s’ha accentuat amb la immediatesa de les xarxes socials. En aquest context, es complica la tasca del periodista per combatre les fake news, informacions falses que es propaguen amb rapidesa i sense contrastar.

“3 motius pels quals posar un arxiver/a a la teva vida”

Davant aquest fenomen, Karma Peiró va voler reivindicar la tasca dels arxivers i arxiveres. “Sou molt valuosos i rigosos”, destacava. La professional ha pogut treballar en diverses ocasions colze a colze amb arxivers, com ara amb el projecte #Cuéntalo i, durant el seu pas com a directora de Nació Digital, ha entrevistat a professionals de l’arxivística per parlar de temes de l’actualitat, com Joan Soler o Vicenç Ruiz, que actualment són el president i vicepresident de l’Associació d’Arxivers i Gestors de Documents.

Per tota aquesta experiència amb el món arxiver, la periodista va voler reivindicar la tasca dels arxivers i arxiveres, i ho va fer destacant 3 raons principals. En primer lloc, per a Karma Peiró, en la era de la transparència, “són els arxivers quin ajuden a aconseguir-la de veritat i acabar amb el frau”; en segon lloc, els arxivers són necessaris per “convertir la informació efímera en coneixement permanent”; i en tercer lloc, són els professionals més capacitats per “capturar el coneixement en l’era digital i preservar-lo a les generacions futures”.  

Entrega dels diplomes a la 9a promoció del Màster i del Premi de Recerca al Millor Treball Final de Màster

A la segona part de l’acte, es va fer l’entrega dels diplomes als diferents titulats i titulades de la última promoció del Màster oficial en Arxivística i Gestió de Documents, a càrrec de la coordinadora d’estudis, Mérida Iglesias. Posteriorment a l’entrega dels diplomes, dues titulades van llegir un discurs, en representació dels seus companys, repassant moments a les aules amb el professorat de l’Escola.

Com a novetat d’enguany, també es va fer entrega del Premi de Recerca al Millor Treball Final de Màster. L’alumni premiada va ser Paula Gomila Moll, autora del Treball “Geolocalitzacio i Dades Obertes. Un projecte per a la visualització de la dona com a productora de fons documentals". És la primera edició d’aquest guardó, valorat en 1.300 euros, que l’Escola va crear, juntament amb l’Associació d’Arxivers i Gestors de Documents, per apropar el món de la recerca acadèmica i científica als estudiants que cursen aquest mestratge oficial i incentivar la innovació i l’elaboració de treballs amb excel·lència.

Finalment, tots els assistents van poder gaudir d’un piscolabis a les instal·lacions de l’Hotel Exe Campus.


Podeu descarregar-vos les fotos de l'acte al compte de Flickr de l'Escola o clicant sobre la següent imatge:
 

Graduació ESAGED promoció 2019