Recerca i Consultoria

Projectes en curs

El personal investigador d'Arxivística i Gestió de Documents de la Universitat Autònoma de Barcelona tenen diferents perfils de recerca a partir de diferents línies d'investigació i una varietat de disciplines.

Aquesta tendència també respon a l'estreta relació del centre amb diferents organitzacions, entitats administratives i empreses per tal de fomentar la investigació aplicada i la resolució conjunta dels reptes que planteja el sector.

Aquests són els projectes en curs:

Projecte InterPARES Trust d’Intel·ligència Artificial per a Documents i Arxius

InterPARES Trust és un projecte de recerca d’ampli posicionament internacional que engloba a experts i investigadors d’arxivística i gestió documental, entre d’altres disciplines. Des d'Arxivística i Gestió de Documents UAB - ESAGED, que és partner del projecte, Anahí Casadesús hi participa com a investigadora del grup de treball sobre gestió i administració. L'equip de recerca estudia eixos com l’ètica, els riscos o les competències professionals que es necessiten dins el context de les noves tecnologies emergents.
 
Es tracta d'un projecte de referència internacional que té per objectiu produir marcs que donin suport al desenvolupament de procediments i estàndards en relació als documents digitals i la garantia de la confiança pública i el bon govern.
 
A Catalunya, també n’és partner l'Associació de Professionals de l'Arxivística i la Gestió de Documents de Catalunya i el Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions de l’Ajuntament de Girona.

La corrupció política a l’Espanya contemporània en perspectiva comparada: bases de dades, cartografia i anàlisi històric (1810-2016)

El projecte de recerca vol conèixer quin ús s’ha fet de la corrupció com un instrument de poder a Espanya des de la Constitució de Cadis, a partir d’un equip multidisciplinari format per historiadors, especialistes en història del dret i arxivers. L’objectiu és realitzar una base de dades central de la història de la corrupció interrelacionada i acompanyada d’altres bases de dades auxiliars (bibliogràfica, legislativa, electoral i parlamentària).

Finançament: Ministerio de Economía, Industria y Competitividad (HAR2017-86545-P)
Convocatòria: Programa Estatal de Fomento de la Investigación Científica y Técnica de Excelencia. Proyectos Excelencia 2017

  • Entitats participants:  UAB - Fundació Universitat Autònoma de Barcelona
  • Durada:  des de:  01/01/2018    fins a:  31/12/2021
  • Investigadora responsable:  Rubí i Casals, M. Gemma
  • Membres investigadors: Canalias Chorrero, Laura; Cañabate Pérez, Josep; Casadesús de Mingo, Anahí; Casals Bergés, Quintí; Culla i Clarà, Joan B.; Figuerola i Garreta, Jordi; Gil Márquez, Tomàs; González Vilalta, Arnau; Lujan Feliu, Oriol; Perpinyà i Morera, Remei; Pérez Francesch, Joan Lluís; Pérez Ventayol, Joan; Toledano González, Lluís Ferran; Vallès Muñio, Daniel.
  • Equip de treball: Cuadrado Benítez, Maribel; Lucci, Marcela; Martín Berbois, Josep Lluís; Rius Vera, Núria