Salutació del degà

Juan Jesús Donaire, degà de la Facultat

Salutació del Degà

Benvolgudes, benvolguts,

En nom de l’equip de deganat, us desitjo el millor de cara al curs que encetem. Vull donar una especial benvinguda a l’alumnat, al professorat i al personal que s’incorporen aquest curs a la nostra Facultat.

Venim d’uns anys difícils. A la crisi econòmica que vàrem patir fa 15 anys i que encara es fa evident en el finançament deficient de les universitats públiques catalanes, hi hem d’afegir les gravíssimes conseqüències d’una pandèmia amb efectes devastadors sobre les vides de moltes persones, sobre la nostra manera de viure i sobre l’economia del planeta. Malgrat tot, la societat va demostrar la seva maduresa per superar aquestes enormes dificultats i va reeditar la idea que el coneixement i molt especialment el coneixement científic, va ser clau per poder superar aquells moments tan i tan complicats.

La societat ha tornat a creure en els científics i ens demana, de nou, un compromís renovat per afrontar els reptes que té la humanitat en els propers anys.

La Facultat de Ciències de la Universitat Autònoma de Barcelona no és aliena a aquest compromís. No ho ha estat mai. El conjunt de professionals que formen part dels departaments o dels serveis d’aquest centre, ha tingut clar des de sempre, l’abast de la missió que la societat ens ha encomanat com a Facultat d’una universitat pública que som. És per això que l’obsessió per mantenir uns estàndards de recerca i de docència al més alt nivell ha estat present, en tot moment, en la manera de treballar de la nostra comunitat.

Des del seu naixement l’any 1969, la Facultat de Ciències és un centre innovador i no només pel que fa a la investigació científica de primer nivell. Som un centre on han nascut iniciatives docents d’èxit, sovint imitades per altres institucions, i que han posat a prova la nostra capacitat per saber llegir les demandes d’una societat canviant. És per aquest motiu que la Generalitat de Catalunya va atorgar, l’any 2015, la distinció Jaume Vicens Vives a la nostra Facultat per “una trajectòria d’iniciatives innovadores en els estudis científics”, distinció que no ha fet més que reforçar el nostre compromís i la nostra il·lusió per continuar servint l’alumnat i la societat en el seu conjunt.

Davant dels reptes que tenim com a societat, la Facultat de Ciències de la UAB, ha de tornar a demostrar la seva capacitat de lideratge. El canvi climàtic, la crisi energètica, la gestió de l’aigua o les oportunitats del Big Data són reptes als quals el món s’haurà d’enfrontar i per als quals la formació científica, de les futures i dels futurs professionals que hauran de liderar el món, serà essencial. Tingueu la seguretat que la Facultat de Ciències de la UAB sabrà estar a l’alçada d’aquestes demandes i ho farà des d’una dimensió ètica i social i no només des de la formació científica i tecnològica.

No vull acabar sense citar l’altre gran desafiament que tenim com a Facultat: avançar de manera definitiva en el pla de la igualtat i del respecte. La nostra feina no estarà ben feta si no comptem per igual amb tothom i si no garantim que les oportunitats de progrés acadèmic i personal que oferim al nostre centre, es desenvolupen independentment del gènere o de qualsevol tret particular de les persones. La nostra Facultat té el  compromís de fomentar una cultura inclusiva que promogui la igualtat, valori la diversitat i mantingui un entorn laboral, d'aprenentatge i social en el qual es respectin els drets i la dignitat de totes les persones que estudiem i treballem aquí.

 

Endavant i molts encerts.

Juan J. Donaire

Degà