Aplicar l'economia circular a la gestió de l'aigua

Aplicar l'economia circular a la gestió de l'aigua
L'oportunitat que suposa repensar la gestió de l’aigua sota els principis de l'economia circular, per fer front a l'escassetat de recursos i als efectes del canvi climàtic, va ser el tema central de l’últim brunch d'innovació del Hub b30, que va tenir lloc el 5 de juliol al Parc de Recerca UAB.

11/07/2019

El brunch va reunir uns 20 investigadors i investigadores de la UAB, 18 empreses i 12 representants d'ajuntaments i administracions, i va ser moderat per Teresa Zamora, responsable d'Emprenedoria i Empresa i coordinadora de la iniciativa "Vallès Circular" del Consell Comarcal del Vallès Occidental.

La jornada, que portava el títol Circular Water, va començar amb l’exposició de dues iniciatives impulsades des dels ajuntaments de Sabadell i Gavà, ambdues en col·laboració amb el Centre Tecnològic de l’Aigua Cetaqua.

Susana González, responsable de l’Àrea de Qualitat de Cetaqua, va descriure les estratègies d’aquesta entitat per seguir avançant en mecanismes de regeneració i de seguretat de les aigües residuals, un dels reptes per a ampliar-ne l’ús.

Oriol Ferrer, de l’Oficina de l’Aigua de l’ajuntament de Sabadell, va explicar com es va construir la doble xarxa de distribució d’aigua (potable i reutilitzada) al polígon de Sant Pau de Riu-sec d’aquesta ciutat, una experiència pionera que possibilita els usos industrial i comercial de l’aigua reutilitzada.

Verónica Muñoz, tècnica d’Empresa de l’ajuntament de Gavà, va presentar el projecte d’implementació de l’economia circular a Gavà, que inclou la utilització d'aigües regenerades per a usos no potables. També va destacar que Gavà és una de les primeres ciutats de l’estat que ha subscrit els principis de WaterWise City de gestió sostenible de l’aigua.

En aquestes experiències de Gavà i Sabadell es constata que les empreses estan obertes a fer servir aigües reutilitzades quan tenen garanties de qualitat i el preu és competitiu respecte al de l’aigua potable.

Segons els participants al brunch, a banda del factor econòmic, que l’aigua reutilitzada tingui una bona acceptació social és un altre repte que cal abordar. Així mateix, durant el debat van destacar la necessitat de tenir ordenances municipals d’estalvi i de reutilització de l’aigua, superant els actuals frens normatius que limiten els usos en sectors com el de la cosmètica o l’alimentari.

També es van posar de manifest les necessitats de comptar amb unes infraestructures de distribució preparades per a l'ús circular de les aigües, de conèixer les característiques de les aigües en moviment i de pensar en el disseny de productes i negocis que tinguin en compte el reaprofitament.

Finalment es van enumerar alguns exemples interessants de gestió circular de l’aigua, com és la gestió comunitària per al tractament de l’aigua de la zona dels adobers d’Igualada o la recuperació de l’aigua pluvial que es fa a l’edifici de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals del Campus de la UAB. També la iniciativa Rainproof d’Amsterdam que ha implicat a la població en la reutilització de l’aigua pluvial i en trobar-li nous usos de forma col·laborativa, com és l’elaboració de cervesa amb aigües residuals reciclades. En tots aquests casos s’ha pensat la gestió de l’aigua en clau de sistema interconnectat de recursos i persones.

Més informació
Informe de Vigilància tecnològica
Àlbum de fotos del brunch