Al pròxim Brunch del Hub b30 es debatrà sobre aplicacions mòbils de salut

Al pròxim Brunch del Hub b30 es debatrà sobre aplicacions mòbils de salut

El dia 5 de març (a les 12.00 h) se celebrarà un nou Brunch d'Innovació del Hub b30, que en aquesta ocasió se centrarà en les tendències i innovacions de les aplicacions mòbils de l'àmbit de la salut. En l’actual estat de pandèmia, aquestes aplicacions es consoliden com un recurs important per als sistemes de salut, però també plantegen dilemes.

22/02/2021

L’alta prevalença de malalties cròniques, l’envelliment de la població i la necessitat de millorar l’eficiència i la qualitat de l’atenció al pacient, impulsen des de fa anys l’adopció de solucions digitals de salut. La pandèmia de la COVID-19, però, ha subratllat les necessitats i oportunitats existents en aquest àmbit. Avui, la pràctica de la medicina i la salut pública suportada per dispositius mòbils, l’anomenada mHealth, té un paper vital en els sistemes sanitaris, facilitant que els ciutadans es facin càrrec de forma més activa de la seva salut, i contribuint a la millora de la comunicació entre els pacients i els professionals de la salut.

Els grups d'interès sobre aplicacions mòbils de salut inclouen associacions de defensa de pacients, instituts i professionals sanitaris, hospitals, ciutadans, empreses tecnològiques, proveïdors de serveis de telecomunicacions, investigadors, organitzacions no governamentals, universitats, ens reguladors, responsables polítics, empresaris i minoristes, entre d’altres.

Sent tan significativa i complexa la cadena de valor de les solucions mHealth, hi ha un gran interès i moltes oportunitats de mercat per part dels proveïdors de salut, centres R+D+I i proveïdors de tecnologia de suport, així com solucions d’interoperabilitat de dispositius, aplicacions i de computació al núvol.

En aquest context, molts països han iniciat directrius per avaluar aplicacions de salut. Tanmateix, l’ambigüitat respecte a la regulació per a la interoperabilitat i els estàndards d’intercanvi de dades dels pacients, es troba en una etapa incipient. D’altra banda, les preocupacions sobre seguretat i privadesa de les dades són una constant. Si a aquesta manca d’estàndards de seguretat i privadesa s’hi suma la gran disparitat en la distribució d’infraestructures tecnològiques, s’agrupen un bon nombre de dilemes que estan frenant una adopció més ràpida d’aquestes solucions.

L’objectiu del Parc de Recerca UAB, organitzador d’aquest esdeveniment amb la col·laboració de Sant Cugat Empresarial, afavorir el diàleg entre representants de diferents grups d’interès i promoure projectes col·laboratius dins d’aquest sector.