Projecte reWINE

Projecte reWINE

La reutilització d'ampolles de vidres al sector vitivinícola del sud d'Europa
 

Descripció
El projecte reWINE estudia la viabilitat d'un sistema sostenible de recollida, neteja i reutilització d'ampolles de vidre en el sector vitivinícola de Catalunya.
 
Participants
El projecte està liderat pel Parc de Recerca UAB i hi participen una spin-off de la UAB, l'Agencia de Residus de Catalunya, la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable, la planta de rentat Maria Nutó, i diversos cellers catalans com la Cooperativa Falset Marçà.
 
Activitats
El projecte involucra consumidors, cellers, bars, restaurants, empreses distribuïdores i botigues per fer una prova pilot de la reutilització d’ampolles de vi. La prova pilot tindrà en compte tot el procés de l'ampolla des del seu etiquetatge, rentat, distribució al mercat i recol·lecció de les ampolles buides a través de les mateixes bodegues, deixalleries, restaurants i botigues involucrats per tal de demostrar la seva viabilitat i avantatges ambientals, socials i econòmics. Aquest procés es provarà amb ampolles dels dos cellers catalans que participen al projecte i es durà a terme a la planta de rentat de Maria Nutó.

El projecte preveu recuperar unes 100.000 ampolles, que es portaran a la planta de rentat i començaran de nou el cicle. D'aquesta manera, s'evitaran aproximadament 45 tones de residus d'envasos de vidre. S'espera finalitzar la prova pilot el juny del 2019.

S'espera poder estendre el sistema de reutilització d'ampolles al territori català i a altres regions vinícoles de l'Estat espanyol, impulsant la participació d'empreses i administracions.

Període
De l'octubre de 2016 al desembre del 2019.

Finançament
El projecte compta amb un pressupost total de 991.309€, del qual el 60% l'aporta la Unió Europea, dins el Programa LIFE.