La Fundació UAB

Què en pensen els més joves de treballar a la FUAB?

Entrevista a treballadors i treballadores Garantia Juvenil
En Toni Márquez és graduat en Relacions Laborals i actualment gestiona les noves contractacions des de la Direcció Jurídica i de Recursos Humans. La Laura González ha estudiat Psicologia i ajuda en el seguiment dels sistemes de qualitat dels centres formatius. En Sergio Cabanelas és periodista, i actualment col·labora en la gestió de la comunicació de la Fundació Autònoma Solidària. Tres perfils molt diferents, però joves alumni UAB, que han estudiat aquí i ara treballen des de fa tres mesos a la Corporació, a través del programa Garantia Juvenil.

05/02/2019

La majoria fa poc que us heu graduat a la UAB i ara esteu treballant aquí. Com vàreu trobar la convocatòria de Garantia Juvenil?

T: Com que estava una mica perdut, li vaig demanar consell a Maria Jesús Espuny, exvicedegana de la Facultat de Dret i coordinadora d’Estudis de Relacions Laborals, per veure on podia anar a buscar feina. Ella sempre s’ha interessat molt pels alumnes i és qui em va dir que consultés l’aplicatiu del Nexus, on vaig trobar l’oferta.

L: A mi em va arribar la convocatòria per correu, no recordo si per part de la UAB o de la meva facultat.

S: Jo vaig anar a donar-me d’alta al Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), on em varen explicar en què consistia el programa de Garantia Juvenil i m’hi vaig inscriure. L‘oferta em va arribar per xarxes socials, a través d’un grup de Facebook de periodistes on pengen ofertes laborals.

Com és el vostre dia a dia a la FUAB?

T: Jo treballo a la Direcció Jurídica i de Recursos Humans, i desenvolupo diferents tasques a la vegada: per exemple, he portat tota la documentació de Garantia Juvenil per donar-ho al SOC. També gestiono part de la documentació de contractació del nou personal per a diferents entitats de l’entorn FUAB, faig una primera tria dels currículums que ens arriben i després ho traspasso a la responsable de recursos humans. També realitzo el control i modificacions de contractes de UAB Idiomes, i altres...

L: Jo, sota la Direcció de Serveis Docents de la FUAB, formo part del departament de programació i d’acreditació de Màsters Oficials que s’encarrega del seu sistema de qualitat. Bàsicament, el que fem és garantir la creació de documents i informes en col·laboració amb els coordinadors dels màsters que garanteixin que s’estan assolint els criteris de qualitat i es facin processos d’acreditació. Al nostre departament supervisem i donem suport als coordinadors perquè facin tots aquests processos. També ens encarreguem del Sistema de Garantia Intern de Qualitat de cada escola o centre, on es detallen els processos que segueixen per garantir aquest sistema. També faig la coordinació tècnica del Màster Oficial de Medicina Transfusional i Teràpies Cel·lulars Avançades – que és en línia - on bàsicament coordino els docents, els mòduls, el contacte amb els alumnes quan tenen problemes, muntar les aules Moodle, etc.

S: Les meves tasques a la Fundació Autònoma Solidària han sigut, fins ara, l’edició web: ja que la FAS ha tret una pàgina web nova. I per altra banda, em dedico a tot el que engloba la comunicació de la FAS. És a dir, haig d’escriure notícies per a la pàgina web, anar a gravar algun vídeo sobre algun projecte que estiguem fent, crear materials com banners o cartells, etc.

Creieu que aquesta experiència us està servint per aprendre i créixer professionalment?

T: Jo crec que està resultant molt bona experiència. Jo buscava una feina on em poguessin formar i introduir al món laboral en l’àmbit de les relacions laborals i els recursos humans. La meva feina anterior era molt monòtona i concreta, i allà no podia evolucionar. Però a la FUAB estic involucrat en molts entorns i això crec que és molt positiu per a la meva experiència laboral.

L: Per mi és una oportunitat perquè no requereix experiència prèvia. Sempre havia fet feines que no estaven relacionades amb Psicologia o Psicopedagogia. En canvi, aquest treball ara em permet tenir un primer contacte i aprendre sobre allò que no havies fet abans. A més, tens la sort de tenir una persona de referència que t’està donant suport i t’explica com s’han de fer les coses.

S: Jo també penso que és una bona oportunitat perquè et permet introduir-te al món laboral. A banda de permetre’t formar-te i desenvolupar tasques relacionades amb els teus estudis, et donen una responsabilitat, confien en tu... ets un treballador més. I això, de cara al nostre futur laboral i properes experiències és molt útil.

Com viviu el fet d’haver pogut estudiar a la UAB i ara seguir treballant en el seu campus universitari?

T: És diferent. Això no és un entorn empresarial, és un espai obert. L’aire i l’ambient que té aquesta universitat és molt diferent de qualsevol altre lloc de treball que puguis tenir...

S: En el meu cas, està molt bé perquè els joves, la gent universitària, està més predisposada a participar i a respondre quan els hi vols preguntar coses. També, com que jo sóc de Girona, mentre estudiava anava i venia sense poder passar temps a la universitat. En canvi, ara treballar-hi et dóna l’oportunitat de conèixer més tot el que té l’Autònoma i la seva gent.

L: És un ambient que està bé, amb gent de la teva edat, acabes de graduar-te i treballant en un àmbit universitari saps què esperen els estudiants.

Toni i Laura, tots dos treballeu en espais que us permeten veure la diversitat d’entitats i àmbits de l’entorn FUAB. Què en penseu de formar part d’un ecosistema així?

T: Jo no coneixia la Corporació UAB, i la veritat és que em va sorprendre bastant. Que una fundació estigui involucrada en tants temes sempre és positiu, i són aspectes importants com l’aprenentatge d’idiomes, el voluntariat, la tasca de la Fundación Wassu, l’activitat de l’Hospital Clínic Veterinari... és enriquidor.

L: A mi també em va sorprendre. No sabia que la UAB tenia tantes entitats ni escoles abans de venir aquí. Em sembla bé que, si una institució pública no pot incidir en tots aquests àmbits amb subvencions públiques, ho pugui fer a través de les entitats.

I per tu, Sergio, com és treballar en la comunicació d’una Fundació com la FAS, que té programes amb una varietat d’àmbits d’actuació?

S: Jo estic molt content! Mai tens un dia monòton: tens l’opció d’adaptar-te, documentar-te i escriure sobre temes molt diferents, com ara el voluntariat de justícia o els refugiats que viuen a la Vila Universitària. És un repte personal perquè són temes en els quals mai havies pensat que podries treballar-hi i, per mi, és una satisfacció veure que en sóc capaç.

Recomanaríeu venir a treballar a la Corporació UAB?

T: Jo sí, sense cap dubte. L’ambient de treball és molt bo, la jornada és flexible i això en altres empreses no ho trobes. I estic aprenent el que no he après en altres llocs.

L: Jo ja ho he fet! Quan explico en què consisteix la meva tasca o li recomano a alguna amiga, moltes vegades em pregunten com he trobat aquesta feina. A moltes ens passa que no tenim experiència laboral, i és difícil aconseguir un treball. En canvi, aquí tenim una certa estabilitat i la possibilitat de formar-nos.

S:  Jo els recomanaria als estudiants o graduats de periodisme o comunicació venir perquè, com que al Grau es toquen molts temes però et quedes una mica coix en altres, aquí pots treballar molts temes, t’aconsellen, et corregeixen i et donen responsabilitats. Les coses s’aprenen fent-les i, per mi, la meva experiència a la FAS està sent com un màster.

Creieu, doncs, que el programa de Garantia Juvenil és una bona eina per a les entitats i per als joves?

T: És una mesura molt bona i adequada per a la inserció laboral de la joventut. De fet, no estic gens d’acord que les autoritats hagin publicat un nou Reial Decret, en què retiren la bonificació a les entitats. I això, segurament, provocarà que es deixi de fer. Per mi, és un error... encara que la taxa d’atur disminueixi aquest sistema ha demostrat funcionar molt bé per als joves que acaben de finalitzar els estudis i volen obtenir una primera feina.

L: Sí, de fet jo coneixia d’abans el programa i em semblava una bona via per quan acabes la teva formació i et sents perduda.

S: Per mi és una eina molt necessària per al mateix motiu: quan acabes la carrera no saps què fer, envies currículums i veus que no et contesten, o et diuen que no tens prou experiència. Per tant, és una bona opció on acollir-te com un pas següent a l’acabar el grau.