Repensant les prioritats de la recerca en salut mental

Repensant les prioritats de la recerca en salut mental

La CORE de Salut Mental de la UAB abordarà els reptes i la priorització dels diferents àmbits de la recerca en salut mental en la 7ena edició del seu seminari, que tindrà lloc el proper 1 d’abril a la Casa Convalescència de Barcelona. La participació és oberta a tothom prèvia inscripció.

22/03/2022

Cada dia hi ha més consciència que la salut mental va més enllà d'aspectes biològics i està influïda per les relacions socials i laborals, el medi ambient o l'activitat física, entre d’altres. En conseqüència, la investigació en salut mental cada vegada abasta àmbits més diversos, alhora que especialitzats en el seu camp d'estudi, des dels mecanismes biològics fins als determinants socials amplis que l'alteren. També les noves polítiques en matèria de recerca posen en valor la interdisciplinarietat i la participació de la quàdruple hèlix (ciutadania, agents socials, administració pública i acadèmia) per donar resposta als reptes actuals de salut mental. Fins a quin punt, però, la recerca s'està abordant seguint aquestes noves concepcions?, com i qui defineix aquests reptes?

Aquestes són algunes de les preguntes a què es vol donar resposta durant el setè seminari de la CORE de Salut Mental de la UAB, que tindrà lloc sota el títol Recerca en salut mental: repensant prioritats? L’obertura de la jornada anirà a càrrec d'Armand Sánchez. vicerector de Recerca i transferència de la UAB, Immaculada Pinar, codirectora de la Fundació Joia i Magda Casamitjana, directora del Pacte Nacional de Salut Mental de la Generalitat de Catalunya.

S’hi han programat quatre ponències sobre la priorització, el finançament i l'estratègia de la recerca en salut mental. La primera serà la de Jordi Molas-Gallart, director de l'Institut de Gestió de la Innovació i del Coneixement (INGENIO) del CSIC i la Universitat Politècnica de València, que introduirà el debat sobre la priorització de la recerca en temps de reptes socials. A continuació, Beatriz Olaya, del Parc Sanitari Sant Joan de Déu-CIBERSAM, tractarà el finançament i el valor de la investigació interdisciplinària. Sara Näsström, de l’agència d'innovació sueca VINNOVA, parlarà d’estratègia de recerca i innovació i, finalment, Ismael Ràfols, del Centre for Science and Technology Studies de la Universitat de Leiden, presentarà un estudi sobre les prioritats de la recerca en salut mental.

Després d’un torn de preguntes obertes, una taula rodona abordarà les prioritats de la recerca a Catalunya. Moderada per Enric Arqués, codirector de la Fundació Joia, hi intervindran Miquel Domènech, director del Departament de Psicologia Social de la UAB; Paloma Lago, cap de servei als centres Salut Mental Nord, Sud, PADI i PSI; Beatriz Pérez, membre dels grups de recerca Lis i Des-Subjectant de la UAB; Víctor Pérez, del departament de Medicina i Ciències de la Vida de la UPF i Maria Romeu, infermera especialista en salut mental del grup de recerca AFIN de la UAB.

Més informació
Programa i inscripció