Neix PLANeT Biotech, una spin-off del CRAG, per lluitar contra els efectes de la crisi climàtica en l'agricultura

imatge planet

L’empresa desenvoluparà molècules que proporcionin a les plantes resistència a temperatures elevades i a la sequera. El projecte es va començar a gestar el 2014 al Programa de Generació d’Idees del Parc de Recerca UAB, qui ha donat suport a la investigadora per tirar endavant la creació de PLANeT Biotech.

07/07/2023

Es constitueix l’empresa PLANeT Biotech, spin-off sorgida de la recerca duta a terme per Ana I. Caño-Delgado, investigadora del CSIC al Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG), amb una llarga i destacada trajectòria en el camp de la biotecnologia de plantes.

L'empresa de recent creació centrarà la seva activitat en el desenvolupament de productes dissenyats per mitigar els efectes de la crisi climàtica en l’agricultura. La tecnologia pionera en la que es basa PLANeT Biotech està inspirada en els mecanismes naturals de resiliència que les plantes fan servir per lluitar contra les condicions adverses de temperatures i falta d’aigua.

PLANeT Biotech ha estat fundada per les investigadores Ana I. Caño-Delgado i Andrea Giordano, la Fundació “la Caixa” i el CRAG, i s’espera obtenir finançament de capital privat en els propers mesos.

Molècules que confereixen resistència a la sequera

Una de les tecnologies que utilitzarà PLANeT Biotech consisteix en una plataforma que permet la identificació de noves molècules actives que puguin proporcionar resistència a la sequera i a temperatures elevades sense afectar a la producció ni al creixement de la planta. Aquesta plataforma, permet fer el cribratge de molècules provinents de diferents fonts, tant de productes naturals, molècules biològiques (petites proteïnes, molècules d’ARN), compostos sintètics, com també de subproductes resultants de processos industrials com la fermentació. La gran flexibilitat de la plataforma permet, a més, adaptar-la per a cultius específics, com poden ser els que tenen una alta demanda d’aigua com el tomàquet o els cultius de secà com els cereals.

Tal com afirma Ana I. Caño-Delgado, sòcia fundadora de l’empresa, «en el context actual d’emergència climàtica, on cada any es perd el 40-60% de les collites, PLANeT Biotech obre una nova porta a solucions sostenibles i rendibles per fer front a les sequeres i les onades de calor que afecten als cultius».

Ciència fonamental amb retorn per a la societat

PLANeT Biotech és la primera spin-off sorgida del CRAG, «un centre compromès amb la transferència de coneixement i de tecnologia, ja que volem que la nostra recerca tingui un impacte real en la societat», tal com explica L. Maria Lois, Directora del CRAG. De fet, la tecnologia en la que es basa PLANeT Biotech està protegida per una patent sorgida al CRAG, i l’empresa s’incubarà al centre de recerca durant aquest periode inicial, ja que és un entorn ideal per dur a terme recerca capdavantera en genètica de plantes.

La creació d’aquesta spin-off és el resultat de vint anys de recerca fonamental duta a terme pel grup d’Ana I. Caño-Delgado, el qual ha rebut finançament de diversos projectes tant nacionals com internacionals, entre ells el programa CaixaResearch Validate enfocat a promoure la transferència de les investigacions públiques a l'emprenedoria, i les prestigioses beques del European Research Council ERC Consolidator Grant i ERC Proof of Concept.

El fet que aquesta recerca fonamental hagi portat a la creació de PLANeT Biotech, subratlla la importància de la recerca bàsica en la generació de coneixement. Especialment en un tema tan clau com és l’agricultura i en el context actual de crisi climàtica, avenços com aquest poden tenir un gran impacte en la societat.