La UAB i el Parc de Recerca UAB engeguen un nou programa per resoldre reptes de l'smart food

La UAB i el Parc de Recerca UAB engeguen un nou programa per resoldre reptes de l'smart food
Dins del projecte europeu Higher, la iniciativa inclourà un laboratori d’idees, un programa d'emprenedoria i una etapa final de prototipatge i validació de les solucions als UAB Open Labs, la xarxa d’espais d'innovació oberta de la Universitat.

25/06/2019

S'entén per smart food l'alimentació basada en aliments sans a través de la conscienciació personal. Són aliments que per mitjà de l'aplicació de noves tecnologies veuen millorada la seva qualitat alimentària. Les innovacions es poden implementar en la producció, l’elaboració, l’envasat o el consum de tota la indústria alimentària.

En aquest context, la comunitat científica ha definit quatre reptes d’aquest àmbit: augmentar el benestar humà mitjançant la nutrició personalitzada, nutrició de precisió, nutrigenòmica, etc.; reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari en les diferents etapes de la cadena agroalimentària; disminuir l'ús d'antibiòtics en la producció ramadera, i eliminar els plàstics en les diferents etapes de la cadena agroalimentària.

La UAB i el Parc de Recerca UAB utilitzaran la seva expertesa, capacitats científiques i instal·lacions per acotar aquests reptes i abordar-los, implicant a la comunitat investigadora, la indústria, l’administració i la societat, seguint així el model d’innovació de la quàdruple hèlix.

Aquesta nova iniciativa estarà dividida en diferents etapes. El punt de partida -que es desenvoluparà durant els mesos de juny i setembre- serà un laboratori d'idees amb personal investigador, empreses i consumidors que, per mitjà de la metodologia design thinking, definiran els reptes.

La segona fase serà un Programa de Generació d’idees per fomentar l’esperit emprenedor i modelar les idees dels doctorands i personal investigador de la Universitat, focalitzant en solucions que puguin donar resposta a les problemàtiques definides al laboratori. Aquesta etapa es realitzarà durant els mesos d’octubre, novembre i desembre. Un concurs final escollirà els millors projectes, que seran els que passaran a l’últim estadi, el de validació i prototipatge.

Aquesta última etapa es farà en la xarxa d'espais d'innovació oberta del Campus, els UAB Open Labs. La UAB posarà a disposició dels projectes seleccionats el Digital Lab, un equipament dedicat a la digitalització, realitat virtual i immersiva, projecció 3D i videomapping; i el Design Lab, un espai per a la ideació i fabricació digital d’objectes on també s’hi podrà treballar temes de sensorització, smart cities i robòtica.

Aquest nou programa s'engloba dins el projecte Higher que, finançat pel programa Interreg Europe de la Comissió Europea, està liderat pel Parc de Recerca UAB. Aquest projecte busca millorar la capacitat d’innovació de diferents regions europees. En concret, aquesta iniciativa d'smart food té com a objectiu la comunitat d’alimentació RIS3CAT INNOÀPAT.