L'Observatori lliura els premis als millors TFG amb perspectiva de gènere del curs 2022-2023

img_premisTFG2022-2023
Cartell de l'acte de lliurament dels premis als millors TFG amb perspectiva de gènere

El 9 d’abril a les 12. 30 h se celebra l’acte de lliurament als 33 Treballs de Fi de Grau guardonats a la vuitena edició dels premis. Aquests guardons són finançats per l’Institut Català de les Dones.

19/03/2024

L’acte de lliurament dels premis als millors Treballs de Fi de Grau amb perspectiva de gènere del curs 2022-2023 tindrà lloc el 9 d’abril a les 12. 30 h a la sala d’actes del rectorat. Aquesta vuitena edició dels premis guardona 33 treballs diferents de 12 facultats de la UAB. 

L'acte estarà presidit per la secretària general, Esther Zapater. També hi seran la directora executiva de l’Institut Català de Dones, Èlia Soriano, i la directora de l’Observatori, Maria Prats. Durant l’entrega de premis, l’alumnat guanyador pujarà a l’escenari per explicar un breu resum sobre el seu TFG. 

Com puc fer un TFG amb perspectiva de gènere? 

Cada any l'Observatori convoca els premis als millors TFG amb perspectiva de gènere del curs anterior. L'objectiu és sensibilitzar a l'alumnat i al professorat sobre la igualtat de gènere i la no discriminació, fomentant la recerca amb aquesta mirada en totes les disciplines. 
 
La perspectiva de gènere es defineix com l'anàlisi crítica dels fenòmens que desvetlla, visibilitza i aborda les desigualtats de gènere i LGTBIQ+. És a dir, el gènere s'entén com a construcció històrica de caràcter social i cultural, el qual organitza jeràrquicament l'accés desigual als recursos. Poden ser recursos materials, culturals, ideològics o simbòlics. A més, històricament s'ha atribuït més valor a tot el que és considerat com a masculí. 
 
Per aquest motiu, és una mirada molt àmplia que es pot aplicar a totes les ciències. Es pot visibilitzar i utilitzar el saber produït per les dones que pertanyen a la vostra disciplina. Per exemple, el TFG premiat al grau de Matemàtiques ha recollit les aportacions de Grace Chrisholm Young. 
 
També es poden abordar les desigualtats de gènere, rols de gènere i relacions de poder de gènere a diferents àmbits. Enguany, un dels TFG guanyadors ha explicat l'impacte de la violència institucional en les dones que es troben en situació masclista. D'altres s'han centrat en les masculinitats no hegemòniques o en els estereotips de gènere. 
 
La perspectiva de gènere en un TFG es pot incloure per visibilitzar les experiències específiques de les dones i les persones LGTBIQ+, de diferents edats, capacitats, orígens o classes socials. Un TFG innovador ha elaborat un curtmetratge a partir d'un àlbum familiar de fotos. Pots mirar els reculls dels TFG guanyadors de les vuit diferents edicions per inspirar-te. 
 
És important que es faci un ús no sexista del llenguatge. La UAB disposa d'una guia lingüística amb eines per aprendre a utilitzar-lo. Podeu consultar altres recursos que us poden ajudar incorporant la perspectiva de gènere a la vostra recerca o projecte, com Gender in Eu-funded research Toolkit and Training, Investigació amb perspectiva de gènereWomen, Gender, and Feminist Theory in Science i Realització d’un TFG amb perspectiva de gènere.  
 
Podràs participar en els premis sempre que tinguis una qualificació igual o superior al 8,5. Consulteu les bases per conèixer al detall tots els requisits. Pel que fa a les convocatòries, s'obren al juny i resten obertes fins a finals de setembre. 

Més informació: Cartell de l'acte de lliurament dels premis als millors TFG amb perspectiva de gènere del curs 2022-2023