Formació en gènere

Activitats amb reconeixement de crèdits ECTS


L'Observatori per a la Igualtat de la UAB us ofereix diverses activitats amb perspectiva de gènere les quals comporten un reconeixement de crèdits acadèmics.

Les activitats que us presentem per al curs 2023-2024 aborden la perspectiva de gènere des de diferents àmbits professionals, acadèmics i participatius, com ara la comunicació no sexista, les violències sexuals a la universitat, la transformació de les masculinitats o la col·laboració amb les brigades del Punt Lila de La Comunitària de la UAB.

Si teniu algun dubte o consulta: formacio.igualtat@uab.cat

Consultes de l'activitat de les brigades de La Comunitària: atencio.observatori.igualtat@uab.cat

L’objectiu és exercir com a brigades del Punt Lila informatiu de La Comunitària de la UAB, sensibilitzant i informant dels protocol i dels recursos que la UAB posa a disposició de la seva comunitat per abordar les situacions de violència de gènere i LGBTIfòbiques.  Les funcions de la brigada són: 1) estar presents en els diferents espais físics   2) informar del protocol com a instrument d’actuació i del serveis d’acompanyament i suport; 3)  dissenyar i dinamitzar una activitat de sensibilització i preventiva. 

Es faran tres sessions de formació abans de la Comunitària, durant l'abril de 2024. Les sessions seran les següents:

- Situar les violències de gènere en l'oci nocturn, conduida per l'Observatori Noctàmbul@s.

- Eines i instruments per abordar les situacions de violència de gènere en l'oci nocturn, a càrrec de la psicòloga del Punt Lila i la tècnica de l'Observatori per a la Igualtat. 

- Preparació de l'activitat de sensibilització de La Comunitària, sessió autogestionada amb el suport d'una tècnica de l'Observatori per a la Igualtat.

Requisits per obtenir l'APTE:  80% assistència, lliurar i superar amb apte les activitats que indiqui la formadora, i respondre el formulari de valoració de l'activitat al final de la mateixa.

El dia de l'activitat festiva i participativa de La Comunitària (23 d'abril) les persones que hagin assistit a totes les sessions de formació exerciran de brigades del Punt Lila informatiu. 

 

Calendari: dimarts 2, 9 i 16 d’abril, de 15 a 18h i dimarts 23 d’abril, de 12h a 16h (Punt Lila de La Comunitària) de 2024
Horari: de 15h a 18h
Lloc: Edifici Àgora, Sala Polivalent
Preu: gratuït 
Hores totals: 25 hores
Crèdits ECTS: 1 crèdit ECTS en activitats de reconeixement acadèmic (per als graus)
Places limitades: 25 places


Enllaç inscripcions 

Si teniu qualsevol dubte sobre aquest taller, us podeu adreçar a atencio.observatori.igualtat@uab.cat

Finançat a càrrec del "Pacto de Estado contra la Violencia de Género" del Ministerio de la Presidencia, Relaciones con las Cortes e Igualdad. Govern d'Espanya.


Es treballarà, des de metodologies participatives i amb un nombre reduït de participants, les habilitats i els coneixements necessaris per tal que l’estudiantat pugui identificar les diferents situacions de violències sexual i violències de gènere a la universitat i a altres contextos, així com d’acompanyar i ajudar d’una forma respectuosa les persones implicades. L’estudiantat tindrà les habilitats per a desactivar i evitar en el seu entorn les conductes que fonamenten l’assetjament sexual i altres violències sexuals i de gènere.

Calendari: 10, 17, 24 i 31 d'octubre de 2023 de 15,00h. a 18,00h. 
Lloc:  Campus Bellaterra. Aulari Central, J/141. Aula 24
Preu:  Gratuit. Finançat pel "Pacto de Estado contra la Violencia de Género"
Hores totals: 12 hores curs i 38 hores de treball autònom 
Crèdits ECTS: 2 crèdits ECTS en activitats de reconeixement acadèmic (pels graus).
Places limitades: 25 places
Formadora:  Lorena Garrido, professora de la Facultat de Dret de la UAB 

Inscripció s'obrirà el 20 de setembre de 2023.  
Formulari d'inscripció


Per qualsevol dubte sobre aquest taller, us podeu adreçar a Formacio.Igualtat@uab.cat

Finançat a càrrec del "Pacto de Estado contra la Violencia de Género" del Ministerio de la Presidencia, Relaciones con las Cortes e Igualdad. Govern d'Espanya.


L’objectiu principal del taller es la implicació dels nois en la igualtat de gènere i contra la violència masclista. Considerem essencial el treball amb els nois entorn de la seva masculinitat, problematitzant-ne les conseqüències negatives que té en les relacions, en la desigualtat de gènere i, per tant, en relació amb la violència masclista. Es pretén oferir un espai de reflexió i diàleg que pugui transcendir el propi curs arribant a interpel·lar la resta de nois i homes de la universitat.     

El programa del curs aborda: què són les masculinitats? Quines conseqüències i costos tenen les diferents masculinitats? Com poden canviar els homes i els nois i quines dificultats i resistències ens trobem? Com poden implicar-se i implicar a altres nois i homes en la consecució de la igualtat i la no violència? Desenvolupament de propostes i idees dirigides a nois i homes de la comunitat universitària. 

 

Calendari: Segon semestre del 2024. 11, 18 i 25 d'abril, i 2 de maig. 

Horari: de 15h a 18h
Lloc: Aula R/117 edifici Àgora de la plaça Cívica
Preu: gratuït.  Finançat pel "Pacto de Estado contra la Violencia de Género". 
Hores totals: 50 hores (12 presencials i 38 hores de treball autònom) 
Crèdits ECTS: 2 crèdits ECTS en activitats de reconeixement acadèmic (per als graus)
Places limitades: 25 places

Inscripcions obertes!
Enllaç inscripcions 

Si teniu qualsevol dubte sobre aquest taller, us podeu adreçar a formacio.igualtat@uab.cat

Finançat a càrrec del "Pacto de Estado contra la Violencia de Género" del Ministerio de la Presidencia, Relaciones con las Cortes e Igualdad. Govern d'Espanya.


Comunicar amb perspectiva de gènere requereix entendre com els discursos que emetem perpetuen la ideologia patriarcal i androcèntrica de la societat que situa les dones i totes aquelles persones no definides des del subjecte home, en l’alteritat i la marginalitat. Per això cal identificar on i com s'expressa, de forma implícita i explícita,la desigualtat i la discriminació per raons de gènere en els discursos lingüístics i audiovisuals. Aprendrem a aplicar, de forma pràctica les diferents recomanacions per a una comunicació no sexista i l’ús d’un llenguatge inclusiu per guanyar precisió i exactitud en els nostres missatges. 

Requisits per obtenir l'APTE:  80% assistència, lliurar i superar amb apte les activitats que indiqui la formadora, i respondre el formulari de valoració de l'activitat al final de la mateixa. 

Calendari: Dilluns 19, 26 de febrer i 4 i 11 de març de 2024
Horari: 15:00 a 18:00 h.
Lloc:  Presencial.  Aulari J/146 Aula 27 
Preu: 30 euros.
Hores totals: 50 hores (12 hores presencials i la resta d'hores de treball autònom) 

Crèdits ECTS: 2 crèdits ECTS en activitats de reconeixement acadèmic (pels graus).
Places limitades: 20 places
Formadora: Isabel Muntané 

Inscripcions obertes, fins el dia 4 de febrer de 2024.  

Matricula on-lline amb NIU 

 

Si vols més informació: Formacio.Igualtat@uab.cat