El paper de la UAB en la innovació de la indústria alimentària

CERTA - innovació en alimentació

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) es troba a l’avantguarda de la investigació en tecnologia dels aliments, amb projectes que prometen revolucionar la indústria alimentària, innovant tant amb els processos productius com amb el disseny dels aliments funcionals i sostenibles.

19/03/2024

Entre les tecnologies més destacades es troba la microencapsulació i nanoencapsulació, tècniques que permeten desenvolupar aliments amb noves propietats, més segurs i avançats a nivell nutritiu. Tecnologies com l’alliberament de compostos bioactius són clau per a la personalització de productes, orientats a donar resposta a necessitats específiques dels consumidors. La creació d’ingredients funcionals i additius innovadors amb propietats avançades obre un ventall de possibilitats al sector de l’alimentació. I en aquest àmbit, el Centre Planta de Tecnologia dels Aliments de la UAB és pioner.

D’una altra banda, la convergència tecnològica de la intel·ligència artificial i la fotònica pot millorar substancialment l’eficiència del control de pràcticament tots els processos de la indústria alimentària, des de la matèria primera fins al producte final, contribuint a la sostenibilitat de tota a la cadena de valor. Un clar exemple d’aquesta simbiosi serien els sistemes òptics intel·ligents que permeten controlar contínuament el processament d’aliments per decidir el punt final de producció òptim o avisar dels canvis en la matèria primera.

L’agricultura i ramaderia de precisió és una altra àrea d’enfocament, on l’ús de sensors, drons i sistemes d’informació geogràfica optimitza la producció d’aliments, millorant l’eficiència i la qualitat dels cultius i el bestiar. Els projecte ClearFarm o Smart Farm, entre molts d’altres liderats per personal investigador del Departament de Ciència Animal i dels Aliments, en son un bon exemple.

La UAB també està involucrada en diferents projectes de recerca finançats per fons de la Unió Europa per impulsar la qualitat i la innovació al sector alimentari, aportant coneixement a la valorització de subproductes i la reducció del malbaratament alimentari. Com el projecte FoodE, que té l’objectiu d’avançar cap a una producció d’aliments més circular a les ciutats, per a permetre un subministrament d’aliments sostenible i eficient en l’ús de recursos.

També cal destacar el compromís de la Universitat amb l’excel·lència i la innovació, preparant i formant a futurs professionals i experts per a enfrontar-se als reptes d’un sector que es troba en evolució constant. L’oferta educativa en graus i màsters en aquest camp és molt completa i contribueix, així, significativament al benestar, la seguretat alimentària de la societat i la sostenibilitat.