Drogues, menjar, pantalles i sexe: el cervell addicte centra el Vè Seminari de Salut Mental de la UAB

V Core Seminar

Les addiccions protagonitzaran la cinquena edició del seminari de la Comunitat de Recerca Estratègica (CORE) en Salut Mental de la UAB. La jornada està organitzada conjuntament amb l'Hospital Universitari Dexeus i tindrà lloc el proper 15 de novembre en aquest centre hospitalari. S'hi tractaran, entre d'altres, les anomenades addiccions comportamentals, entre les que es troben les vinculades a les tecnologies digitals o al sexe.

08/11/2018

Segons el Servei Català de la Salut, només a Catalunya l'any 2017 es van iniciar 13.716 tractaments per abús o dependència de les drogues, una xifra que es manté similar a la d'anys anteriors. Pel que fa a les addiccions a les pantalles (Internet, mòbil, televisió, videojocs), l'Organització Mundial de la Salut afirma que l'addicció als videojocs ja està afectant al 9% de les persones que hi juguen a tot el món i ha incorporat aquest trastorn en la Classificació Internacional de Malalties prevista per a aquest any 2018. El cibersexe, d'altra banda, està present en un 38% dels casos d'addiccions als sexe.

El seminari de la CORE en Salut Mental d'enguany se celebra sota el títol El cervell addicte: l'addicció com a conducta i la conducta com a addicció, i abordarà el tema de les addiccions de forma transversal, donant cabuda a investigacions recents, tant en la recerca bàsica com a la clínica, i incloent ponències sobre addiccions a les drogues, al menjar, a les tecnologies digitals i al sexe.

El desenvolupament primerenc del cervell i la vulnerabilitat al consum d'alcohol, el substrat neurobiològic en la pèrdua de control a l'addicció al menjar, la relació entre TDAH i el cànnabis, l'efecte de la depressió sobre la immunitat cel·lular en pacients amb addicció a l'alcohol i com delimitar el que es considera una conducta addictiva al sexe seran algunes de les temàtiques que s'hi tractaran.

La part final del seminari es dedicarà a debatre els reptes de futur de la recerca i el tractament de les addiccions, tenint en compte el punt de vista de professionals de diferents àmbits. En aquest sentit, el congrés reunirà professionals dels hospitals universitaris de l'Esfera UAB: Vall d'Hebron, Germans Trias i Pujol, Santa Creu i Sant Pau, Parc de Salut Mar, Parc Taulí i Dexeus, així com investigadors dels departaments de Psiquiatria i Medicina Legal, de Psicobiologia i Metodologia de les Ciències de la Salut i de l'Institut de Neurociències (INc) de la UAB. També hi assistiran especialistes dels hospitals Clínic i de Bellvitge.

Més informació: Consulta el programa i els ponents
Inscripcions

 

Notícies relacionades

Totes les notícies