Missatge del degà

Benvinguda degà

Benvolgudes, benvinguts a la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia (FCPiS) de la Universitat Autònoma de Barcelona. Una facultat que es va crear l’any 1986 i que va ser la primera en oferir estudis de Ciència Política i Sociologia a Catalunya, la segona en tot l’estat.

En aquesta facultat hi trobareu una oferta àmplia de grau i postgrau en l’àmbit de les Ciències Socials i més concretament en Ciència Política (el que inclou Administració i Gestió Pública) Sociologia (en les seves diferents vessants) i Relacions Internacionals. A nivell de grau oferim els programes principals en cada una d’aquestes disciplines però també dobles graus de Ciència Política amb Dret, de Sociologia amb Estadística i de Ciència Política amb Sociologia. També participen en l’exitós grau interuniversitari de Filosofia, Política i Economia (amb UPF, UAM i Carlos III de Madrid) i en graus inter-facultatius que gestionen altres centres de la UAB. A nivell de màster, oferim 5 màsters: un de Gestió Pública que el curs 2023-2024 va complir 35 anys, dos màsters que s’imparteixen en anglès (Political Science i Global Education) un de Sociologia i un de Relacions Internacionals.

Tant si mirem els rankings internacionals com les avaluacions dels estudiants o les avaluacions de les agències públiques de mesura de la qualitat del sistema universitari, la qualitat dels programes que oferim és notable. Segons el QS World University Rankings, la UAB es troba entre les cent millors universitats del món en Sociologia, Administració i Polítiques. Per altra banda, la qualitat de l’oferta formativa està subjecte a l’avaluació periòdica de l’AQU Catalunya on totes les titulacions que s’imparteixen en la Facultat han assolit el nivell màxim d’excel·lència.

La clau del servei d’educació superior és la qualitat de l’alumnat i del professorat. També és molt important la motivació per estudiar i per donar un bon servei públic. En aquest sentit estem aconseguint atreure a estudiants que van escollir els graus que oferim com a primera opció i que tenen notes de secundària cada vegada millors. Per la banda del professorat hi ha indicadors molt clars de la millora en la capacitat de captació de talent donat el creixent pes que tenen els programes de recerca competitius (com el Programa Ramon y Cajal i altres programes per captar talent a l’estranger) així com el nombre de professors i professores que han guanyat projectes del European Research Council, un programa competitiu europeu molt competitiu i que pocs recercadors europeus aconsegueixen obtenir.

Ja sigui per l’èxit de la nostra oferta entre els i les estudiants Erasmus que volen venir d’arreu del món o per la creixent internacionalització de la recerca, podem dir que la facultat ha generat un entorn força obert en el que es normal sentir diferents llengües en els passadissos, anar a classes en anglès o assistir a seminaris que poden impartir professores i professors d’altres universitats internacionals. Això ha contribuït a generar xarxes de col·laboració que tan importants són per la docència i la recerca competitiva avui.

Tant si ets un o una estudiant que es pregunta què i on estudiar com si ets algú que ja forma part de la comunitat de la UAB o de la FCPiS, us animo a venir i a ser-hi, a aprofitar aquest magnífic temps de vida universitària com a estudiant, a gaudir de totes les experiències que ofereix el Campus i a aprendre adquirint coneixements però també fent, cultivant la curiositat intel·lectual i exercint les habilitats i els instruments que posem al vostre abast.

Xavier Ballart        

Degà