La Fundació UAB

Alba Marsol, titulada en Criminalística: 'Ara hi ha accés a armes, com les 3D, que abans no es tenia'

Alba Marsol davant de l'Escola FUAB Formació, al Campus UAB

Al 2021 sorgien les primeres notícies sobre la creació clandestina d'armes 3D, categoritzat com una "amenaça europea". L'Alba Marsol Gutiérrez ha posat en pràctica la fiabilitat i facilitat de fabricació d'aquest tipus d'armes en el marc del seu TFM i amb l'ajuda de la Unitat de Balística del Complex Central de la Policia de la Generalitat Mossos d'Esquadra. Un cas d'estudi que també va exposar al març de 2023 a una jornada per agents d'aquest cos policial.

02/05/2023

•    Existeixen les armes de foc 3D?

Sí i no. Aquí hi ha notícies que la policia ha decomissat certes armes però són de tipus híbrid. Als Estats Units tenen cultura de fabricació d’armes i la possibilitat de disposar d’una arma pròpia. Ells ja experimenten més. Les armes híbrides que s’han requisat aquí tenen una part de metall, i una part feta amb impressió 3D.

    El principal problema és que són barates? O que són accessibles?

El principal problema és l’accés. A Espanya i a Europa hi ha un control d’armes bastant efectiu. No com a Estats Units, on et pots comprar una arma. Ara hi ha accés a armes, com les 3D, que abans no es tenia. Perquè amb la globalització, els plànols es poden aconseguir per Internet. S’han de tenir coneixements d’impressió 3D i manufacturar, perquè moltes peces s’han de llimar. I necessites l’ajuda també d’alguns vídeos. Alguns dels manuals són tant complets que fan por... Disposar d’aquests documents no és il·legal, però fabricar l’arma sí. Està considerat tinença il·lícita d’armes. Aquesta és la principal problemàtica. A Europa no hi ha les matances als instituts com als Estats Units perquè les persones no tenen accés a les armes.

•    Per què vas fer el TFM sobre aquest tema?

Des de la coordinació del Màster en Criminalística ens van plantejar diverses temàtiques, i aquesta m’oferia la possibilitat de fer una part pràctica, a banda de la recerca bibliogràfica. Tampoc sabia res d’això i, com que m’agrada molt aprendre i fer coses noves, em va interessar poder experimentar i anar creixent amb el tema.

•    Aquesta part pràctica va ser posar a prova una arma de foc 3D, cosa que vas poder portar a terme a la Unitat de Balística del Complex Central de la Policia de la Generalitat de Catalunya Mossos d'Esquadra i als OpenLabs de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Sí, al principi ho volíem fer tot a l’OpenLabs, però des de Mossos em van dir “no” [riu]. Havia de construir una arma a les seves instal·lacions. I com que feia poc que havien adquirit una impressora per la Unitat de Balística, vaig fer gairebé tot el projecte allà. Em van tractar molt bé i em van deixar fer el què jo necessitava pel treball... Ha estat una gran experiència.

I a l’OpenLabs de la UAB hi vaig anar un dia a construir diferents peces per comprovar si tenien diferències amb les mateixes peces fetes amb una altra impressora.      

•    També ets graduada en Criminologia. Quina és la diferència entre un/a criminòleg/a i un/a criminalista? 

La Criminologia és la ciència que estudia el delicte. La Criminalística són les diferents ciències forenses. Hi ha molta gent que ajunta conceptes i et ven la Criminologia com Criminalística, perquè la part forense és molt guai, però realment la Criminalística pot ser una part de la Criminologia però són àrees totalment diferents. La Criminalística serveix quan s’ha comès un delicte i necessites unes ciències per resoldre’l o anticipar-te. El món avança: ens hem de preguntar quins delictes es poden cometre, com es pot combatre amb ciència i tecnologia, i com les podem aplicar a les ciències forenses.

•    Et van convidar a exposar el teu TFM a una jornada interna dels Mossos d’Esquadra. Com valores aquesta experiència?

Amb molts nervis [riu], però molt maca a la vegada. Al principi, des de l’EPSI ens van plantejar a uns quants alumnes repetir l’exposició del TFM als comandaments de Mossos. Després, el comissari Miquel Àngel García, coordinador del Màster, ens va proposar al meu tutor i a mi fer una xerrada conjunta sobre les armes de foc 3D a unes jornades sobre ciència i tecnologia on van assistir més de 350 agents dels Mossos d’Esquadra. De vegades, els agents s’assabenten de les últimes innovacions del cos policial a través de les notícies. Amb aquestes sessions obertes, hi ha conferències de les últimes coses que s’han fet, es graven i es pengen a la intranet. Jo vaig exposar una part del meu treball i el meu tutor va incloure les confiscacions actuals que hi ha a Espanya i a la resta d’Europa sobre armes 3D. Després, hi va haver un torn de preguntes. A la mateixa sessió, es va exposar el primer cas d’agressió sexual a Espanya resolt entre els Mossos d’Esquadra i la fiscal a través de la perfilació criminal, i també es va explicar la creació de dos nous reactius per revelar empremtes.