La UAB commemora un any més el Dia Internacional contra les violències masclistes

img_25N2020

L’Observatori per a la Igualtat organitza l’acte institucional amb motiu del Dia Internacional contra les Violències Masclistes el pròxim dimecres 25 de novembre a les 12:00h juntament amb un cicle de conferències i la pintada d’un mural contra les violències masclistes  

14/09/2020

El pròxim 25 de novembre es commemora el Dia Internacional contra les Violències Masclistes amb un acte institucional a les 12h en directe a través del canal youtube de la UAB. Es farà un minut de silenci, un parlament de la Secretaria General, l’Esther Zapater, la lectura del manifest de la Comissió Dones i Ciències del CIC per part de la directora de l'Observatori per la Igualtat, la Maria Prats i la Cloenda a càrrec del Rector, el Javier Lafuente. 

La Universitat Autònoma de Barcelona a través de l’Observatori s’adhereix al Manifest de la Comissió Dones i Ciència del Consell Interuniversitari de Catalunya i al Manifest de l’Institut Català de les Dones. A més, ofereix a la comunitat diverses activitats que s’inicien el 23 i 24 de novembre, amb la pintada d’un mural feminista de la il·lustradora Clara Corax, i un cicle de conferències entorn les violències de gènere. Aquestes activitats estan finançades amb el fons 2020 del Pacto de Estado contra la Violencia de Género del Ministerio de Igualdad. Aquest cicle constarà de la xerrada “Ahora contamos nosotras” amb la periodista Cristina Fallarás, el dijous 26 de novembre a les 12:30h, i la xerrada “La violència sexual com a projecte polític: el cas Alcasser i la construcció del terror sexual” a càrrec de la politòloga Nerea Barjola, el dimecres 2 de desembre a les 12:30h. Les dues activitats les podreu seguir en directe pel canal de youtube de l'Observatori per a la Igualtat.  

L’origen d’aquesta commemoració és l’assassinat de les germanes Mirabal a la República Dominicana per la seva militància i activisme, no essent fins l’any 2000 que la Assemblea General de la ONU va adoptar la resolució on designava el 25 de novembre com a dia de commemoració de la violència contra les dones.  Enguany ens encaminem cap aquesta data amb un total de 41 dones víctimes de la violència masclista a l’Estat espanyol al llarg del 2020, 8 a Catalunya.  

Les universitats i els centres de recerca han de ser també espais lliures de les violències masclistes, i és per això que la UAB disposa d’un Protocol per prevenir i actuar contra l’assetjament sexual, per raó de sexe, d’orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere i la violència masclista. També s’ofereix a la comunitat UAB un servei d’acollida psicològica per a les víctimes a través de la Unitat Psicogènere, formació en aquesta temàtica i prevenció i sensibilització a través de campanyes i d'altres accions. Podeu accedir a aquesta informació a través de la secció Violències per raó de gènere del web de l’Observatori.