Coneix el centre

Acte d'inauguració del curs 2019-2020



L'Escola va celebrar el 24 d'octubre de 2019 l’acte d’inauguració del nou curs acadèmic i l’entrega de diplomes dels titulats i titulades del Màster en Arxivística i Gestió de Documents 2017-2019.

L’acte, que va tenir lloc a la Sala Lluís Vives, a l’Hotel Exe Campus, va estar presidit pel director de l’Escola, Joan Pérez, la directora de serveis docents de la Fundació UAB, Montserrat Balagueró, la coordinadora de titulació de Màster, Mérida Inglesias-Lucía, i la periodista especialitzada en TIC i dades, Karma Peiró.

La comunicadora va oferir la lliçó inaugural, titulada: "Com estar informat sense morir en l'intent? Posa un arxiver a la teva vida". La periodista va començar la seva intervenció explicant com la creació i evolució d’Internet ha modificat les maneres d’accedir i treballar amb la informació. En el passat, només els periodistes i els mitjans de comunicació tenien accés a les fonts d’informació: “ens pensàvem que tot el que era informació passava per les nostres mans”.

No gaire després de diplomar-se a la UAB, Karma Peiró va comença a treballar com a periodista a Servicom, el primer proveïdor d’Internet de Catalunya, instal·lat al Parc Tecnològic de Cerdanyola del Vallès. Era l’any 1995 i la informació a través Internet només arribava a un 0,4% de la població mundial.

Al cap de 10 anys, es descentralitzen les xarxes i més d’un bilió d’usuaris ja tenien accés a Internet. Amb la web 2.0 “comença una xarxa on la informació ja va d’uns cap a altres” i, de manera incipient, apareixen les primeres xarxes socials, els blogs i les pàgines personals. En aquest moment, “la gent comença a ser productora”.

Per a il·lustrar el canvi que va suposar el nou accés a altres fonts d’informació, més enllà dels mitjans tradicionals, la ponent va fer referència al llibre Big Data: La revolución de los datos masivos, dels periodistes Viktor Mayer-Schönberger i Kenneth Cukier, en què per primer cop es planteja el canvi de paradigma que suposa l’accés a dades massives.

Una de les conseqüències que va destacar Karma Peiró és el fenomen de la desinformació. Un fenomen que és utilitzat com un recurs en campanyes polítiques i s’ha accentuat amb la immediatesa de les xarxes socials. En aquest context, es complica la tasca del periodista per combatre les fake news, informacions falses que es propaguen amb rapidesa i sense contrastar.

“3 motius pels quals posar un arxiver/a a la teva vida”

Davant aquest fenomen, Karma Peiró va voler reivindicar la tasca dels arxivers i arxiveres. “Sou molt valuosos i rigosos”, destacava. La professional ha pogut treballar en diverses ocasions colze a colze amb arxivers, com ara amb el projecte #Cuéntalo i, durant el seu pas com a directora de Nació Digital, ha entrevistat a professionals de l’arxivística per parlar de temes de l’actualitat, com Joan Soler o Vicenç Ruiz, que actualment són el president i vicepresident de l’Associació d’Arxivers i Gestors de Documents.

Per tota aquesta experiència amb el món arxiver, la periodista va voler reivindicar la tasca dels arxivers i arxiveres, i ho va fer destacant 3 raons principals. En primer lloc, per a Karma Peiró, en la era de la transparència, “són els arxivers quin ajuden a aconseguir-la de veritat i acabar amb el frau”; en segon lloc, els arxivers són necessaris per “convertir la informació efímera en coneixement permanent”; i en tercer lloc, són els professionals més capacitats per “capturar el coneixement en l’era digital i preservar-lo a les generacions futures”.  

Finalment, es va fer l’entrega dels diplomes als diferents titulats i titulades de la 9a promoció del Màster oficial en Arxivística i Gestió de Documents. I, per primera vegada, es va fer entrega del Premi de Recerca al Millor Treball Final de Màster. L’alumni premiada va ser Paula Gomila Moll, autora del Treball “Geolocalitzacio i Dades Obertes. Un projecte per a la visualització de la dona com a productora de fons documentals".