Coneix el centre

Acte d'inauguració del curs 2018-2019L’Escola va celebrar el 25 d’octubre de 2018 un acte d'inauguració del nou curs acadèmic 2018-2019 i el lliurament de diplomes als graduats i graduades del Màster en Arxivística i Gestió de Documents.

L’acte, que va tenir lloc a la Sala Lluís Vives, a l’Hotel Exe Campus, va estar presidit pel director de l’Escola, Joan Pérez, la directora de serveis docents de la Fundació UAB, Montserrat Balagueró, la coordinadora de titulació de Màster, Anahí Casadesús, el Vicerector d’Economia i de Campus, Carles Gispert, i Salvador Cardús, llicenciat en Ciències Econòmiques i professor titular de sociologia de la UAB.

El professor Salvador Cardús va oferir una lliçó inaugural titulada: “Documents, mentides i xarxes socials. Consideracions epistemològiques als nous usos de la informació”, que va començar amb un repàs sobre invents tecnològics que han produït grans canvis en l’organització de la societat i les comunicacions. Pel professor, les xarxes socials són una “transformació imparable”, que requereix per part de la societat ”aprendre a domesticar-les”, amb ajuda de l’entorn acadèmic i professional.

Els 5 desafiaments de les xarxes socials, per Salvador Cardús

Durant la seva conferència, Salvador Cardús va anomenar els cinc reptes que plantegen les xarxes socials: la credulitat, en relació a la creença de l'opinió pública de fets objectius en funció de l'emoció i la creença personal; en la qual els arxivers i els gestors de documents hi tenen un paper fonamental per garantir l’accés a fonts de fiabilitat als ciutadans.

“El segon desafiament és precisament permetre l’accés a la informació”. Per Cardús, la capacitat de saber destriar “què és un document i què és escombraries”, així com determinar el valor i tracte que ha de tenir aquest document, és una de les bases del coneixement que els estudiants adquireixen a l’Escola.

L’aïllament de certa informació, que permetria la rendició de compte i la garantia de certs drets als ciutadans, és un altre dels principals reptes per l’arxivística. “A la pràctica, les xarxes socials ens tanquen en un món més petit”, va afirmar Cardús. El professor, al·ludint a la immediatesa dels fets i la reacció que aquests suposen, va afirmar que la societat actual necessita reforçar la llibertat d’expressió i l’obertura al diàleg, i contrarestar la desinformació de les parts.

L’altre repte és el pessimisme social, inherent en un “món informatiu dominat per les notícies dolentes”. Una tendència que, segons Salvador Cardús, els professionals dels documents no haurien de seguir, sinó adoptar encara més una “actitud d’optimisme racional”, atenint-se als fets.

La recerca de l’objectivitat, a tenir perspectiva i desvincular-se en veu alta dels prejudicis ha sigut sempre el gran repte de les ciències socials. El relativisme, per Cardús, és un deure per aquells professionals que, en un moment on “la veritat importa”, han de seguir fent recerca el màxim objectivament possible.

Després de la conferència, es va fer l’entrega dels diplomes als graduats i graduades de la 8a edició del Màster en Arxivística i Gestió de Documents.

  
 Descarrega't la ponència completa