La Fundació UAB

“Educar per canviar”: la campanya de sensibilització de la Fundació Wassu UAB posa l’educació al centre

Roda de premsa Fundación Wassu UAB
La Fundación Wassu UAB ha presentat als mitjans la campanya “Educar per canviar” dins el marc d’una roda de premsa en la que també s’han fet públics resultats de l’aplicació del protocol d’actuació davant de la Mutilació Genital Femenina a Catalunya, l’anàlisi de l’ús del Compromiso Preventivo i el seu nou web.

22/11/2019

El treball preventiu ha desembocat en casos de viatges on les nenes han tornat intactes. La campanya posa l’accent en la transformació a través de l’educació, en consonància amb la filosofia de la Fundación.

A Catalunya hi viu més d’un 30% de la població immigrant amb origen a països on es practica la Mutilació Genital Femenina (MGF) del total de l’estat espanyol. És a Catalunya, també, on es detecten els primers casos de nenes mutilades l’any 1993. Han de passar gairebé 10 anys per tal que es posi en marxa el primer protocol per la prevenció de la MGF a nivell estatal, que esdevé el marc base d’actuació el 2002, i 7 més per què la Fundación Wassu UAB, entitat que actua per prevenir la Mutilació Genital Femenina a través de la transferència de coneixement, pugui presentar el 21 de novembre de 2019, al voltant de les reivindicacions del Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència de Gènere, que es celebra el 25 de novembre, l'informe d’avaluació del seu ús a la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania i al públic en general.

Els resultats indiquen que la manca de formació dels professionals de la salut i de treball preventiu han provocat l’aplicació de mesures punitives per evitar la pràctica de la MGF, saltant-se així fases del protocol, causant estigmatització a les comunitats i, en els pitjors casos, desestructuració familiar i vulneració de drets humans. Són les conseqüències de polítiques basades en la judicialització, amb sentències condemnatòries, i el control –com la retirada de passaports-, en sentit contrari a les impulsades per la Fundación Wassu UAB, que parteixen del respecte, l’empoderament i l’educació, i que assoleixen resultats permanents i acceptats per famílies i comunitats.

L’entitat espera per al 2020 poder enfortir la col·laboració amb el govern català fent aportació de més de 30 anys d’experiència en la matèria, que ha recollit els seus fruits en localitats com Badalona i Santa Coloma de Gramenet, entre d’altres, on el treball preventiu ha desembocat en casos de viatges on les nenes han tornat intactes. Tot i així, com indica la Dra. Aina Mangas, autora de la tesi doctoral de la que es deriva l’informe, la detecció de casos on es produeix mutilació és baixa, malauradament, atès a l’esmentada deficiència formativa dels professionals de la salut.

Un compromís de les famílies per prevenir la MGF

El Compromiso Preventivo és un document elaborat l’any 1998 per la Dra. Adriana Kaplan, directora de la Fundación Wassu UAB, l’objectiu del qual és aportar als progenitors de les nenes en risc de patir la MGF als seus països d’origen una justificació de caràcter oficial per evitar l’enfrontament amb les comunitats gerontocràtiques d’on provenen. L’estudi realitzat recentment per la Fundación i que serà publicat en breu mostra el valor del document, que va assolir abast estatal el 2015 a través del Ministeri de Sanitat. El 95% dels professionals enquestats considera que el document ajuda a reforçar la posició dels progenitors davant de les pressions de la comunitat, tot i que no tots l’utilitzen en el mateix moment del procés de sensibilització: només un 35% dels professionals creu que s’ha de signar un cop acabat aquest procés i de forma voluntària. Amb tot, el missatge de la Fundación és que cada cas s’ha de valorar d’una forma holística i que requerirà d’una aproximació individualitzada.

L’educació, clau per la transformació

Imatge de la campanya "Educar per canviar"A banda de la feina amb professionals i famílies, el repte de la Fundación Wassu UAB és arribar a la ciutadania per conscienciar de la pràctica. Allunyant-se de missatges en negatiu, ha creat una campanya de sensibilització a les xarxes socials que ha comptat amb la col·laboració desinteressada de Roger Cano, publicitari de l’agència TBWA, i Jordi Bernabé, fotògraf, que posa l’accent en la transformació a través de l’educació, en consonància amb la filosofia de la Fundación i l’entorn acadèmic d’on sorgeix i opera.
“Educar per canviar #stopmutilaciogenitalfemenina” és el lema i hashtag escollits per liderar una campanya colorista i optimista que pretén donar la volta als estereotips i que pren com a símbol una creu rosa fúcsia, color vinculat als moviments feministes i d’empoderament. Paral·lelament, s’ha treballat en el nou espai web de Wassu, que permetrà una millor visibilització de la seva tasca tant a nivell de la comunitat universitària com del públic en general.