La Fundació UAB

El projecte BioDog, seleccionat per a un programa d'emprenedoria

Programa OnCampus 2021

Professorat de l’EPSI ha participat al programa OnCampus 2021 amb una iniciativa per a la detecció precoç de malalties amb unitats canines de biodetecció. El programa pertany a la plataforma The Collider, impulsada per MWC Barcelona i la Secretaria d’Empresa i Competitivitat del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, que avalua la viabilitat de la comercialització d’idees científiques i tecnològiques.

21/12/2021

Marga Macías, coordinadora del Curs i Postgraus en Unitats Canines de Treball de l’EPSI, i Nicola Zierke, professora d’aquests estudis i experta en instrucció canina en biodetecció, van formar part d’octubre a novembre del programa OnCampus 2021, una iniciativa que facilita a estudiants i investigadors universitaris estudiar la viabilitat de la comercialització de noves tecnologies a través de l’emprenedoria empresarial.

Les docents s’han presentat amb el projecte BioDog, que proposa aprofitar les capacitats olfactives canines entrenades com a eina de suport en la detecció precoç de malalties. Una via més perquè Unitats Canines de Biodetecció accelerin el procés d’I+D de nous fàrmacs, tecnologia, i suport a la diagnosi i screening mèdic. 


Agilitzar la diagnosi de l’endometriosi

El projecte BioDog s’ha iniciat com una iniciativa de recerca per a la detecció precoç de l’endometriosi, una malaltia crònica i estrogen-dependent que afecta entre un 5 i 20% de les dones en edat reproductiva. En total, es calcula que a Espanya hi pot haver al voltant de 2.000.000 dones afectades. 

Es tracta d’una malaltia amb dificultat i tardança de diagnosticar que causa dolor incapacitant, esterilitat, i afecta la vida social i laboral de les dones que la pateixen. Per aquest motiu, segons BioDog, la utilització de l’olfacte caní podria ser decisiu per aconseguir un diagnòstic precoç, i ja s’han seleccionat 6 gossos que s’estan entrenant per aquesta recerca, començant amb la fase d’associació i discriminació d’una olor associat a l’endometriosi.

Aquesta investigació s’està portant a terme amb el Dr. Francesc Carmona, investigador sobre el tractament de l’endometriosi, Cap del Servei de Ginecologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, i director mèdic i científic de Women’s CD, una unitat que ha fundat recentment juntament el Dr. Damian Dexeus, també capdavanter en investigació i tractament d’aquesta malaltia.


BioDog, entre els 13 health and wellness’s projects seleccionats  

Del 4 d’octubre al 12 de novembre, les professores van participar al programa online OnCampus 2021, basat en la metodologia Lean Launchpad, en què s’ha ofert una àmplia gamma d'activitats com ara conferències en línia, proves, tutories i sessions amb experts del sector. En total, hi han participat un total de 29 projectes de centres vinculats a quatre universitats catalanes. 

El programa ha conclòs amb els DemoDays, celebrats del 23 al 26 de novembre. Cada dia es va fer una presentació dels diferents projectes de tecnologies altament disruptives seleccionats de cada província. L’última sessió estava dedicada als projectes de Barcelona, entre els quals Biodog i els 6 altres equips vinculats a la UAB. La jornada online va comptar amb la presència de Rosa Maria Sebastián, vicerectora d’Innovació i de Projectes Estratègics de la Universitat Autònoma de Barcelona.

The Collider fomenta la participació de centres de recerca, universitats i persones emprenedores per construir nous mecanismes de transferència de la tecnologia i donar suport a la creació de deep tech startups. El programa està impulsat per MWC Barcelona i la Secretaria d’Empresa i Competitivitat del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.

 

El futur de la recerca amb gossos de biodetecció

A més d’aquest projecte, la professora Marga Macías està liderant un equip d’experts i docents de referència mundial d’instrucció canina que està investigant programes de selecció, entrenament, mètodes d’associació i discriminació d’olors, i manteniment, conservació i manipulació de mostres. 

L’objectiu és afavorir la tasca que els gossos hagin de realitzar per a la detecció i biodetecció –entre altres especialitats-. També s’està fent recerca al voltant de programes que afavoreixin el seu benestar i salut, adaptant-se al nou paradigma de protecció animal en què la legislació espanyola els descosifica i considera éssers vius dotats de sensibilitat física.

El projecte BioDog està recolzat per International Detector Dogs Teams (IDDT) i Dogs for People, i s’emmarca dins de la Càtedra Manuel Ballbé de Seguretat Humana de la UAB.