La Fundació UAB

Consells de Salut i Prevenció: el benestar emocional

Una jove treballadora menja una amanida a l'oficina

El benestar emocional fa referència a l’estat d’equilibri i plenitud emocional, i a la capacitat de reconèixer, comprendre i controlar les emocions d’una manera saludable. En l’àmbit laboral, se centra en l'entorn de feina i en l'impacte de les emocions en la forma de treballar i en la satisfacció laboral. L'equip de Prevenció de Riscos ha preparat recomanacions per mantenir un benestar emocional en equilibri.

30/04/2024

La salut emocional en el treball beneficia no només a les persones, sinó també a les organitzacions en conjunt.

El benestar emocional implica sentir un benestar general, experimentar emocions positives de manera regular i controlar adequadament les emocions negatives. Això inclou prendre consciència de les  emocions, comprendre’n el seu origen i respondre'n de forma adequada.

En el context laboral, el benestar emocional es basa en aspectes clau com el respecte, la seguretat en el lloc de feina i el grau d’estima cap a qui ens envolta. Un correcte equilibri entre la vida laboral i la vida personal té una importància cabdal en poder assolir un grau de benestar emocional òptim.

Aquest equilibri permet disposar d’una base sòlida per lidiar amb problemes emocionals i mantenir una actitud positiva en general, ja que en aquest estat es poden gestionar les pròpies emocions.

Recomanacions per mantenir el benestar emocional en equilibri

  • Triar aliments saludables i evitar els processats: s'afavoreix un estat mental i conductual beneficiós degut a que la microbiota intestinal (bactèries que es regulen en funció de l'alimentació) influeix en la funció cerebral i de conducta.
  • Moviment: dur a terme activitat física adequada al propi estat físic, ja sigui aeròbica, de força, pilates, ioga o altres,  un mínim de 150 minuts setmanals, que permetin mantenir un estil de vida actiu.
  • Descans: descansar al voltant de 8 hores al dia és la recomanació de l’OMS. L’insomni crònic afecta negativament a la qualitat de vida.
  • Assegurar moments de desconnexió: cal planificar-los i reservar-los al calendari amb una periodicitat diària o setmanal. Els moments d’oci milloren l'estat d’ànim, enforteixen la motivació personal i ajuden a ser menys vulnerable a l’estrès.
  • Posar atenció a la tasca que s'està fent: permet millorar el nivell d’estrès i de satisfacció vital. Fer exercicis de meditació pot servir com a entrenament per aconseguir-ho.
  • Revisar les emocions: es pot fixar una periodicitat per buscar moments on avaluar l'estat anímic i esbrinar les necessitats per poder gestionar-les.
  • Tenir cura i compartir temps amb les relacions socials: les persones amb més vincles socials esdevenen més felices i tenen una esperança de vida més llarga. La qualitat de les relacions, el sentiment de poder comptar amb algú, protegeix el cos i la ment.
  • Exercitar la ment: fer activitats o aficions que permetin mantenir el cap actiu i alimentar la ment de manera positiva. Tenir un hàbit de lectura ajuda a exercitar aquest camp.
  • Establir metes realistes: plantejar de forma recurrent metes inassolibles pot generar estrès i frustració.
  • Demanar ajuda quan es necessiti: és important expressar els sentiments i deixar espai a la vulnerabilitat amb amics/gues, familiars, persones de confiança o professionals.

En relació a aquest últim punt, les persones treballadores de la FUAB tenen a la seva disposició diverses polítiques i protocols que poden ser activats en cas de necessitar-ho. Els escenaris que contemplen són:

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Salut i benestar