Aprenent dels refugiats: l'art com a vehicle per conscienciar
29/04/2019
El seu interès per conèixer de prop l'art europeu que havia estudiat durant la carrera de Belles Arts al Royal Melbourne Institute of Technology (Austràlia) va portar a la Georgina Konstantakopoulou, professora d'art dels programes Study Abroad des de 2008, a sortir ara fa 20 anys de la seva ciutat per treballar i viure a París, Londres, Berlin i finalment Barcelona, on es va quedar. La intensa vida cultural de la nostra ciutat, l'art i el cinema espanyols i les relacions personals van ser determinants per triar Barcelona com a residència permanent.
Com a docent, imparteix les assignatures "Spanish Art & Cultural Heritage" i "Urban Interventions, Graffiti & Public Sculpture", relacionades amb la seva especialització en art contemporani i la creació artística en espais públics, però també és artista i ha exposat a Austràlia i Europa.
Des d'aquesta perspectiva, va proposar de fer una acció artística vinculada a les Sessions de Treball "Learning from Migrants and Refugees", celebrades el passat mes de març, inspirades pel lema "#UABrefugi: L'Autònoma acull": un mural alegòric, la creació del qual fos un procés obert als estudiants i al públic en general. L'artista escollit va ser en Sebastien Waknine.
"Sóc professora d'Art Urbà i Contemporani, i vaig voler organitzar aquesta intervenció artística en col·laboració amb en Sebastien perquè creiem que l'art és un vehicle que pot ser útil per conscienciar sobre realitats socials com ara la dels refugiats. Vaig conèixer en Sebastien el 2016, mentre voltava pel Poblenou amb els meus alumnes mostrant-los art urbà; estava pintant una obra sobre els refugiats i a partir d'aquell dia es va convertir en col·laborador de les nostres classes de graffiti. És una persona especialment sensible i compromesa amb aquesta temàtica, motiu pel qual li vaig fer la proposta del mural."
Una obra feta al carrer
El mural de 7 x 3 metres, inspirat en les cròniques que diversos refugiats van fer durant les Sessions, s'ha estat creant a l'exterior, al pati del darrere de Casa Convalescència. Una localització pensada per "permetre una difusió ràpida entre els alumnes i tot el personal del recinte de Sant Pau i que potser pot servir de precedent a nous projectes en aquest espai". Els estudiants i usuaris del recinte han pogut observar el seu progrés dia a dia, conversar amb l'artista i fins i tot deixar-hi la seva empremta dactilar.
Un cop acabada i presentada, l'obra va ser retirada el passat 26 d'abril. Què se'n farà d'aquest mural? "Per arribar a un públic més ampli, la idea és exposar-la en espais públics del Campus de Bellaterra i a Barcelona. Els llocs exactes i l'itinerari encara no estan confirmats, ja que n'estem gestionant els permisos", comenta la Georgina. Dues de les ubicacions possibles amb les què s'està negociant són un gran centre comercial i un equipament cultural d'alt nivell. "Després del "tour" l'obra es subhastarà i la recaudació serà donada íntegrament a organitzacions que ajuden als refugiats a Barcelona".
La Georgina no descarta fer més activitats similars en el futur. "En Sebastien Waknine ha estat el primer artista en residència del programa Study Abroad i aquesta és la primera activitat d'aquestes característiques que hem organitzat. Després de l'experiència i el feedback positiu dels nostres estudiants i el públic en general, creiem que és molt possible."
Vegeu el reportatge que BTV va fer del projecte.