Trencant barreres: les desigualtats de gènere a la ciència i a la tecnologia

Cartell  11F 2024
Cartell amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència i a la Tecnologia del 2024

Només el 29% de les persones que fan recerca al món són dones. És per això que commemorar el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència i a la Tecnologia és imprescindible per reconèixer la feina de les dones en aquest àmbit. Enguany, a la UAB se celebren nombroses activitats, entre elles, el col·loqui "Les científiques i enginyeres que vindran" el 20 de febrer a les 13. 30 h a l'espai BCT. Des de l'Observatori també us hem preparat un petit reportatge per donar-vos eines per incorporar la perspectiva de gènere a l'11F. 

13/02/2024

El 16 de juny de 1963, Valentina Terechkova posava un peu a l'estació espacial internacional. Al nostre territori, aquesta notícia no va arribar fins al dilluns següent amb un titular a l'Hoja del Lunes, l'únic periòdic que es podia publicar en aquest dia. Per una Espanya encara franquista, el titular "Una dona a l'òrbita terrestre" va ser tota una sorpresa. Fins al moment, només 72 dones han seguit els passos de Terechkova. D'elles, cap ha estat espanyola. Aquesta xifra representa menys del 15% del total de les persones que han anat a l'espai. Un fet que és generalitzat al món de la ciència i de la tecnologia, on només un 29% del total de persones que fan recerca són dones.

Les estadístiques, però, són paradoxals. Segons el Global Gender Gap Report 2023 del Fòrum Econòmic Mundial, globalment, més dones que homes es graduen de la universitat. Llavors, per què es perden dones en el camí de la investigació? És com si passessin per una canonada, la de la recerca, foradada que limita l'arribada de les dones als centres de recerca. De fet, aquesta metàfora, canonada foradada o leaky pipeline, descriu el fenomen pel qual les dones no arriben al 30% de la representació en aquests àmbits. Amb Trencant barreres: les desigualtats de gènere a la ciència i a la tecnologia, desxifrem els obstacles que impedeixen el progrés de les dones en la recerca.

Enguany, a la UAB s'han organitzat més d'una desena d'activitats per mantenir el llegat de les dones a les STEM i altres àmbits de recerca, així com promoure la diversitat. Des de la biblioteca de Ciències i Tecnologia, fins a les facultats i els instituts de recerca de la UAB, hi ha un gran ventall d'opcions amb motiu de l'11F.

Més informació: Trencant barreres: les desigualtats de gènere a la ciència i a la tecnologia