"L'espai de treball de les masculinitats és l'inici d'un canvi estructural", declara el rector a la presentació dels "Homes que volem ser"

acte espai masculinitats

El llançament de l’espai de treball de les masculinitats de la UAB ha comptat amb el rector, la secretària general i el president de l’associació CONEXUS. Aquest últim ha presentat els principis psicosocials, la metodologia i els resultats d’aquest servei d’acompanyament als homes pioner a les universitats de l’estat. L’acte s’ha conclòs amb què els homes de la comunitat UAB tenen un rol imprescindible en la lluita contra les violències masclistes i LGBTI-fòbiques.

 

30/10/2023

La presentació de “Els homes que volem ser”, el nou espai de treball de les masculinitats adreçat als homes de la comunitat UAB, ha tingut lloc aquest dilluns 30 d’octubre a les 12. 00 h a la sala de juntes del rectorat. Entre les persones assistents, s’hi han trobat el rector de la UAB, Dr. Javier Lafuente, la secretària general, Esther Zapater, i el president de l’associació CONEXUS, Oriol Ginés. En tres quarts d’hora, Ginés ha exposat l’origen i els principis científics que demostren l’efectivitat dels serveis que repensen la masculinitat des d’una perspectiva no sexista.  

El rector ha obert la presentació reconeixent la importància de treballar conjuntament amb els homes per l’erradicació de les violències masclistes i LGTBI-fòbiques. Seguidament, ha presentat l'associació CONEXUS d’atenció, formació i investigació psicosocials, la qual “porta una àmplia trajectòria en l’àmbit de transformació de la masculinitat”, segons les declaracions de Lafuente.  

El president de CONEXUS ha començat felicitant la UAB per oferir aquest servei pels homes, el qual espera que “generi un espai de confiança que tingui continuïtat temporal”. Per explicar els principis que suporten aquesta iniciativa, ha mencionat que CONEXUS forma part d’una xarxa internacional, MenEngage, que treballa amb homes de totes les edats per la igualtat de gènere. Ginés ha explicat que el servei parteix de la idea del Premi Nobel de Literatura, José Saramago: “la violència és un problema dels homes, però que la pateixen les dones”.  

Segons el representant de l'associació, els homes també tenen una identitat de gènere construïda socialment, i per tant, “deixar només a les dones soles en la lluita contra les violències masclistes significa responsabilitzar-les d’un problema que és dels homes”. Així mateix, “rebutgem els principis essencialistes, evitant la culpabilització i parlant de responsabilitat”, declara Ginés.  Afegeix que “els homes ens hem d’adonar dels privilegis que tenim i la posició que ocupem per perdre’ls i fer un canvi estructural”. No obstant això, tal com explica el psicòleg, “la recerca demostra que els homes surten molt beneficiats quan hi ha igualtat de gènere, en aspectes com la salut”.  

“Deixar només a les dones soles en la lluita contra les violències masclistes significa responsabilitzar-les d’un problema que és dels homes”, president de CONEXUS

Ha continuat amb l’efectivitat de crear espais de confiança perquè els homes puguin repensar la masculinitat hegemònica amb perspectiva de gènere. De fet, ha explicat que aquests serveis segueixen el continu definit per Rus Funk, els quals classifiquen les actituds dels homes envers la violència masclista. Per conseqüència, s’adrecen especialment a aquells homes que mostren interès per alliberar-se de la masculinitat hegemònica. 

Oriol Ginés també ha fet un recorregut dels documents legals que suporten aquests projectes. “L’any 2008, l’ONU ja especificava la necessitat de comptar amb els homes en la lluita contra les violències masclistes”, ha declarat fent referència a l’informe d’ONU Mujeres, El papel de los hombres y los niños en el logro de la igualdad de géneros. Tal com s’estableix en aquest text, Ginés ha resumit que les Nacions Unides confereixen als homes un paper crucial en el repartiment de les responsabilitats familiars, la prevenció de la violència contra la dona, la transmissió del VIH/SIDA i la generació de models de conducta pel jovent. El president de CONEXUS ha reafirmat aquests principis de l’ONU amb l’article 16 del Conveni del Consell d’Europa de 2014, la llei 11/2014 per la igualtat de gènere de la Generalitat i la 2/2022 de l’Estat Espanyol. 

La presentació s’ha tancat amb una intervenció final del rector, el qual ha explicat que ell mateix pensava que la masculinitat hegemònica formava part del passat. Tanmateix, ha assegurat que és un problema molt present actualment i que la UAB està compromesa amb la construcció d’una universitat feminista, animant als homes de la comunitat UAB a adreçar-se. Lafuente: “Aquest espai de treball de les masculinitats és l’inici d’un canvi estructural des de la universitat. Per això, animo a tots els homes d’aquesta comunitat a adreçar-s’hi”.  

L’espai de treball de les masculinitats arriba a les facultats en forma de tallers gratuïts pels homes de l’alumnat i del personal treballador de la UAB. Les dates dels tallers són: 

Tallers adreçats a l’alumnat:  

  • 26 d’octubre de 13.00 h a 15. 00 h a l’Escola d’Enginyeria  

  • 30 d’octubre de 15.30 h a 17.30 h a la Facultat de Ciències  

  • 7 de novembre de 13.00 h a 15.00 h a la Facultat de Filosofia i Lletres  

  • 14 de novembre de 13.00 h a 15.00 h  a la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia  

Formulari d’inscripció de l’alumnat  

Tallers adreçats al personal treballador:  

  • 2 de novembre d’11.00 h a  13.00 h a la Facultat de Ciències de la Comunicació  

  • 9 de novembre de 12.00 h a 14.00 h a la Facultat de Filosofia i Lletres  

  • 16 de novembre de 12.00 h a 14.00 h a la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia  

Formulari d’inscripció del personal treballador 

La facultat mencionada a cada taller és només el lloc on es realitza, no s’ha de pertànyer específicament a aquesta per participar-hi.  

Els tallers duren dues hores i consten d’activitats molt dinàmiques que s’organitzen en tres blocs: masculinitat com una construcció, la masculinitat i les violències, i les masculinitats cuidadores. Un cop finalitzats els tallers, es formarà un grup d’homes que treballaran diferents aspectes de la seva masculinitat amb l’Oriol Ginés, psicòleg de CONEXUS. Les trobades d’aquest grup estan previstes pels dies 21 i 28 de novembre, 5, 12 i 19 de desembre. L’horari és de 13.00 h a 15.00 h.  

Més informació: Tallers de l'espai de masculinitats de la UAB