Els murals de la plaça Cívica es restauren amb motiu del Dia Internacional contra les Violències Masclistes

25N 2023 postacte

L’Observatori per a la Igualtat de la UAB ha repintat col·lectivament amb la comunitat UAB aquest 24 de novembre a les 13. 00 h. La restauració ha comptat amb l’ambientació del grup Musical Sisters i la dinamització i direcció artística de l’Anna Carrasquedo.

24/11/2023

L’Observatori per a la Igualtat de la i la comunitat UAB han restaurat conjuntament els murals de la plaça Cívica amb motiu del Dia Internacional contra les Violències Masclistes. L’acte ha començat a les 13. 00 h amb un discurs de la secretària general, Esther Zapater. La secretària ha començat insistint en l’augment de casos de violència masclista en comparació a l’any anterior a Catalunya. Per això, la secretària ha destacat que “la universitat té dos mecanismes fonamentals per a la transformació de la societat: l’educació i l’actuació”. En la seva intervenció, ha reafirmat el compromís de l’equip de govern amb l’erradicació de les violències masclistes i la construcció d’una universitat feminista. De la mateixa manera, també ha agraït “els esforços i suport que reben de les comissions i de delegades d’igualtat dels centres, així com els departaments i tot el personal que col·laboren amb les mesures del IV Pla d’Igualtat”.  

Després de la presentació, la secretària general ha donat pas a l’Andrea Ruedas, tècnica de l’Observatori per a la Igualtat, perquè llegeixi el manifest de la comissió Dones i Ciència del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC). Enguany, el manifest subratlla la importància de crear universitats feministes per mitjà de la formació i la incorporació de protocols contra l’assetjament sexual. Aquest 2023 ja han publicat un protocol-guia per oferir un marc de referència a les unitats d’igualtat. Així mateix, el manifest destaca els esforços d’aquestes unitats per haver conduït projectes de sensibilització i formació en aquesta matèria. Finalment, la comissió ha manifestat una forta preocupació per l’augment de la violència masclista en l’àmbit digital, ja que el 80% de les dones ha patit assetjament a l’entorn virtual, segons les dades de l’estudi Mujeres jóvenes y acoso en redes sociales de 2022. La lectura del manifest ha acabat amb un minut de silenci per commemorar les víctimes de violència masclista. 

Seguidament, l’Anna Carrasquedo, dissenyadora gràfica, ha dinamitzat una pintada comunitària dels murals. S’han distribuït pinzells i pintura a les persones participants, els quals han seguit les indicacions de l’artista. El mural s’acabarà de restaurar en els pròxims dies, i es protegirà amb productes especials per evitar futurs atacs. Tot això ha estat amenitzat per Musical Sisters, un grup de dues selectores de vinils, les quals van oferir ritmes sincopats i caribenys, passant pel R&B, early i northern soul. L’Observatori també ha repartit un pica-pica a la comunitat.   

L’acte del 25N reafirma el compromís de la UAB amb la lluita contra les violències masclistes. I respon al IV Pla d’Acció per a la Igualtat de Gènere 2019-2023, el qual contempla al cinquè eix la promoció d’una organització lliure de sexisme i violències de gènere. En aquest s’hi troben les mesures de prevenció, acompanyament i suport, disseny de protocols i sensibilització i formació. Per aquest motiu, la UAB disposa del Protocol per prevenir i actuar contra l’assetjament sexual, l’assetjament per raó de sexe, d’orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere, i la violència masclista. Altrament, l’Observatori ha posat en marxa un punt lila a la Comunitària, les brigades de la UAB; així com un espai per repensar la masculinitat, Els homes que volem ser. De la mateixa manera, també ofereix cursos per a la comunitat UAB en aquesta matèria.