El 8 de març al campus

8M 2020
A banda de l’acte institucional, tota la comunitat UAB s’organitza per commemorar el Dia Internacional de les Dones Treballadores amb diferents actes i accions al llarg dels dies anteriors i posteriors a la jornada.

20/02/2020

Tot i que és difícil marcar un fet concret com a origen de la commemoració del 8 de març, hi ha un cert consens en assenyalar la lluita de les obreres del tèxtil nord-americanes de finals del segle XIX i principi del segle XX i la repressió que van patir com a inspiradores d’aquesta diada. Com cada any, professorat, personal treballador i alumnat es preparen pel Dia Internacional de les Dones Treballadores amb diferents activitats organitzades arreu del campus.

La Facultat de Dret organitza una jornada sobre les violències masclistes a les xarxes amb el nom de "Ciberviolències contra les dones: anàlisi jurídic i reptes pendents", que es celebrarà el dimecres 4 de març. Comptarà amb una xerrada a càrrec de l'advocada penalista i experta en ciberviolències masclistes Laia Serra, així com amb una taula rodona sobre l'abordatge jurídic de les ciberviolències. Per una altra banda, la Facultat de Traducció i Interpretació realitzarà una altra jornada el divendres 6 de març amb el nom de "Ensenyar a traduir i interpretar amb perspectiva de gènere", que constituirà la primera jornada per a reflexionar sobre la introducció de la perspectiva de gènere a la teoria i a les pràctiques docents a la facultat. La Facultat de Filosofia i Lletres organitza un seminari el dimarts 18 de febrer, juntament amb el Grau d'Humanitats sobre la presència de dones en l'àmbit de la gestió cultural. La mateixa Facultat de Filosofia i Lletres té programat pel dilluns 9 de març una conferència i un taller amb la investigadora i escriptora Remedios Zafra, sobre art i ciberfeminisme.

Aquest any podrem comptar amb la presència de la reconeguda ecofeminista Yayo Herrero el dimarts 3 de març a la Sala Teatre, on farà una xerrada amb el títol de "L'ecofeminisme davant l'emergència climàtica". També tindrem amb nosaltres la periodista feminista Cristina Fallarás, que pronunciarà una conferència el 18 de març a la Sala Teatre organitzada per l'Observatori per a la Igualtat.

En un plànol més cultural, el dimecres 4 de març trobem la programació de l'obra de teatre "W.I.T.C.H.", de la companyia Les Fugitives, organitzada pel Grup Gènere i Educació. La funció està ambientada als anys 60 i explica la història real de la Women's International Terrorist Conspiracy from Hell, un grup feminista estatunidenc.

Podeu consultar aquí tot el programa d’activitats vinculades al Dia Internacional de les Dones Treballadores. La informació s’anirà actualitzant periòdicament.

La Vaga General Feminista

El diumenge 8 de març hi ha convocada una vaga general feminista de 24 hores. Amb aquesta vaga es pretén visibilitzar les desigualtats en el repartiment del treball reproductiu i productiu entre homes i dones i la situació de discriminació que això comporta: bretxa salarial, sostre de vidre, terra enganxós, assetjament laboral, segregació horitzontal i segregació vertical, etc. A més, també es volen denunciar les violències patriarcals que pateixen les dones, lesbianes i trans diàriament, així com la reiterada vulneració dels drets de les dones migrants.