Conferència «Estereotips que persisteixen: Les noves subjectivitats en el coneixement científic» amb motiu de l¿11F

img_cartell11F2023

L’observatori commemora l’11F amb la conferència «Estereotips que persisteixen: Les noves subjectivitats en el coneixement científic» a la Sala d’Actes de l’Escola d’Enginyeria el 16 de febrer a les 12:30

20/12/2022

L'Observatori per a la Igualtat commemora el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència i a la Tecnologia el 16 de febrer amb la conferència «Estereotips que persisteixen: Les noves subjectivitats en el coneixement científic» a la Sala d'Actes de l'Escola d'Enginyeria de la UAB a les 12:30. La ponent és Ana Macaya-Andrés, membre de l'Institut d'Història de la Ciència de la UAB.

La ponència vol desvetllar el caràcter androcèntric de la ciència i de la tecnologia des d'una perspectiva històrica. Se centrarà en els estereotips, en les diferències entre dones i homes i en les barreres que suposen a l'hora de generar referents. També es tractarà com es configuren els entorns de treball per a les dones en les professions científiques i tecnològiques.

Ana Macaya-Andrés és llicenciada en Química i en estudis de Màster Oficial en Història, Ciència i Societat per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ella s'interessa en els processos de construcció de coneixement científic durant la Transició des de les perspectives de gènere i de les provinents dels moviments socials. Actualment, Macaya-Andrés compagina la docència universitària amb la secundària generant noves formes d'abordar la perspectiva de gènere a la ciència en els instituts. També participa de col·lectius per a la lluita de la llibertat sexual i de gènere des de la gestió col·lectiva.

L'11F també es commemora a les Facultats de Ciències i Biociències i a l'Escola d'Enginyeria. La Facultat de Ciències ha organitzat el cicle de cinema "Imagina't a una científica" en què passen quatre projeccions entre el 21 de febrer i el 3 de març a la Sala d'Actes de l'Edifici C. També celebra una taula rodona el 15 de març. La Facultat de Biociències fa una exposició sobre la biòloga Lynn Margulis entre el 13 i el 24 de febrer. Finalment, la biblioteca de Ciència i Tecnologia ha organitzat una exposició sobre 25 enginyeres que han passat per la UAB aprofitant els 25 anys de l'escola. Així mateix, també ha planificat una xerrada amb els autors del llibre 100 dones clau en la història de la ciència i la tecnologia el 22 de febrer.

L'Assemblea General de les Nacions Unides (ONU) va declarar l'11 de febrer com el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència i a la Tecnologia l'any 2015, dins del marc de l'Agenda 2030. Segons les estadístiques de l'ONU, tot i que el 33,3% de les persones investigadores són dones, només el 12% són membres de les acadèmies científiques nacionals. És més, les dones només representen un 28% de l'alumnat llicenciat en enginyeria i el 40% de les persones graduades en informàtica i computació. Les dades mostren que les dones tenen habitualment carreres més curtes i pitjor remunerades que els homes, tot i que superen en quantitat a les universitats de l'Estat Espanyol. A la UAB el curs el 2021-2022, el 61,17% de l'alumnat eren dones. Per aquests motius, la UAB es compromet amb el reconeixement del paper de la dona en la ciència i en la tecnologia commemorant l'11F.

Més informació: Cartell 11F 2023