Celebrada la XV Jornada institucional a la UAB en motiu del 8M

Conferència Cristina Fallarás
El passat dijous 5 de març es va celebrar la XV Jornada institucional en motiu del Dia Internacional de les Dones Treballadores, amb el reconeixement a la Dra. Laura Duarte Campderrós i la celebració dels 15 anys de l’Observatori per a la Igualtat de la UAB.

12/03/2020

El passat 5 de març es va celebrar a la Sala d’actes del Rectorat la XV Jornada institucional en commemoració del Dia Internacional de les Dones Treballadores. L’acte va ser inaugurat per la rectora de la UAB, Margarita Arboix Arzo, i presentat per la vicerectora d’Alumnat i d’Ocupabilitat, Sara Moreno Colom, i per la directora de l’Observatori per a la Igualtat, Maria Prats Ferret, qui va presentar les línies de treball de l’Observatori i va fer un repàs de tota la feina que s’hi realitza. Ambdues van defensar la necessitat de seguir fent polítiques de gènere per construir una universitat feminista.

Seguidament, la Dra. Maribel Ponferrada Arteaga, tècnica en matèria d’igualtat de l’Observatori, va ser l’encarregada de presentar l’homenatjada d’aquest any, la Dra. Laura Duarte Campderrós, responsable tècnica de l’Observatori, per la seva trajectòria professional i la defensa dels drets de les dones a la universitat. Ponferrada va fer èmfasi a la figura clau que representa l’homenatjada per l’Observatori, ja que hi treballa des de la seva obertura. “La Laura ha estat i és la memòria històrica de l’Observatori”, assegurava. També va posar en valor la seva pràctica feminista en la gestió de l'equip de l'Observatori, valorant la importància de la cura i el bon ambient de treball.

Després de la projecció d’un vídeo homenatge a la Dra. Duarte Campderrós, es va procedir al lliurament del premi. Durant el seu parlament, Laura Duarte va fer una mirada a tota la trajectòria i evolució dels 15 anys de l’Observatori distingint quatre etapes: una inicial de creació i definició de les línies de treball i tasques de l'Observatori, una segona caracteritzada per la transmissió del coneixement i expertesa, una tercera d'ampliació dels àmbits d'actuació i una última definida com de consolidació. També va fer menció de les seves principals aportacions centrades en l'anàlisi de les desigualtats a la universitat i en el disseny d'instruments per l'impuls, seguiment i avaluació de la implantació i impacte de les mesures dels plans d'acció.

Tot seguit es va procedir a una taula rodona amb les anteriors directores de l’Observatori: María Jesús Izquierdo Benito, Carolina Gala Durán, Montserrat Rifà Valls i Joana Gallego Ayala, que van reflexionar sobre la seva tasca al llarg d’aquests 15 anys. Lluís Ferrer Caubet, ex rector de la UAB, va ser-ne el moderador.

"És molt important el lloc que ocupi l'Observatori en el si de la universitat. Actualment caldria un canvi i donar-li més importància, hem anat enrere. Ja n'hi ha prou de fer pena. És hora de fer por", va remarcar María Jesús Izquierdo. Carolina Gala va recordar la obligatorietat legal de les universitats de tenir unitats d'igualtat. D’altra banda, Montserrat Rifà manifestava que “un observatori no és una cambra, és un espai on s’han de fer ressonar les desigualtats”, destacant la importància de fer visibles les desigualtats a la universitat. Finalment, Joana Gallego va remarcar que “cal visibilitzar l’assetjament i les violències que hi ha a la universitat”, en la línia de les reflexions de la importància de denunciar qualsevol cas de violència masclista que es detecti en el si de la universitat.

Tot l’acte va ser infoaccessible amb interpretació a la llengua de signes catalana pel col·lectiu Fetesamans - Intèrprets de Llengua de Signes Transfeministes.