Coneix la FAS

Trajectòria

Trajectòria

1994:

Creació de l’Oficina d’afers Socials (OAS) com a resposta a les noves necessitats socials de la comunitat universitària. Va permetre la incorporació d’universitaris voluntaris a programes socials ja existents i va posar en marxa nou programes externs a la UAB.

1995:

Dins del marc de l’Oficina d’Afers Socials es crea l'Oficina del Voluntariat, amb l’objectiu de promocionar el valor cívic del voluntariat social entre els estudiants i formar-los i acompanyar-los en la seva tasca.

1999:

Neix la Fundació Autònoma Solidària (FAS) que continua la tasca estable de l’OAS, promocionant i gestionant el Programa de Promoció de la Salut, el Programa per a la Integració dels Presos (PIP) i el Programa d'Integració dels Universitaris amb Necessitats Especials (PIUNE).

2000:

Es creen el Xiringu, un servei itinerant d’assessorament i informació en temes de salut a disposició de totes les persones del campus de la UAB i l’Espai Solidari, antiga Oficina del Voluntariat.

2002:

10è aniversari del PIUNE. La UAB traspassa a la FAS la gestió del fons de solidaritat. En resposta a la catàstrofe del Prestige es mobilitzen més de 400 estudiants amb la campanya d’emergència a Galícia.

2004:

Els voluntaris del Programa de Voluntariat Hospitalari col·laboren per primera vegada en la Ciberaula. Comença el Programa de Centres de Menors que intervé en el centres de menors l’Alzina i els Til·lers.

2005:

S’inicia el Programa Infància que té per objectiu acompanyar infants en el seu procés educatiu i d'integració social. Neix el Programa Immigració i Universitat per contribuir a la promoció social dels immigrants a través de la promoció de l’accés als estudis universitaris.

2006:

Té lloc la I Setmana de la Cooperació a la UAB, un espai de trobada entre la comunitat universitària i els diferents agents relacionats amb la cooperació per al desenvolupament.

2007:

Es crea el Centre de Recursos, vinculat al PIUNE amb l'objectiu d’apropar les noves tecnologies als estudiants amb discapacitat i s'inicia el projecte pilot de la figura d’assistent personal.

2008:

Té lloc a la UAB el IV Congrés Universitat i Cooperació reunint a més de 400 docents, investigadors i tècnics. Per primera vegada es participa al Programa de Voluntariat de les Nacions Unides, i s'inauguren les cabines d'estudi a la Biblioteca de Ciències de la Comunicació per a estudiants amb discapacitat.

2009:

Es posa en marxa el Programa Impuls amb una línia de beques per afavorir la inserció laboral de estudiants amb discapacitat o en situació de dependència. S’amplia l'abast del Programa Infància a instituts de secundària i es canvia de nom convertint-se en el Programa CROMA.

2013:

S'inicia el projecte "Impulsant l'educació pel desenvolupament a la UAB", per a promocionar de manera transversal les perspectives de l'EpD en l'àmbit formal universitari.

2014:

Creem el programa UniX, dirigit a joves de la ESO on es reforça la competència de les matemàtiques i l'anglès. La FAS gestiona per primera vegada el Campus Ítaca i es crea l'àrea socioeducativa que integra tots els programes d'aquest àmbit (CROMA, Unix i Campus Ítaca).

2015:

Neix UABImpuls, gestionat pel PIUNE en col·laboració amb Treball Campus, per a la inserció laboral dels estudiants i titulats de la UAB amb discapacitat.

2016:

Neix el programa Let’s Go, que té per objectiu convertir Badia del Vallès en una ciutat promotora de l’aprenentatge de la llengua anglesa. A més es crea el programa Acollida, un nou voluntariat en suport a les persones refugiades.

2017:

S’aprova el Pla Estratègic de la FAS 2017-2021 el qual respon a la necessitat d’adaptar-se als canvis que l’entitat ha experimentat durant els darrers anys, i que es marca quatre prioritats: alinear-se amb la missió de la UAB; incrementar l’impacte social dels projectes; sensibilitzar a la ciutadania amb diferents temàtiques i consolidar el model de gestió de les persones.

2018:

La Festa Major 2018 reivindica la UAB com a #UniversitatRefugi sota el lema “L’Autònoma acull”, per celebrar els dos anys del programa Acollida de persones refugiades a la UAB.

2019

La FAS compleix 20 anys i ho celebra constituint un nou òrgan: el Consell Consultiu, amb Arcadi Oliveres com a membre honorífic.

2020

Esclata la pandèmia pel covid-19 i la FAS adapta l’activitat a la situació sanitària. Es duen a terme accions especials com els tallers d’estiu CROMA 2.0.

2021

L’Oficina d’Aprenentatge Servei de la UAB, gestionada per la FAS, pren força i es torna clau com a iniciativa proposta educativa que resol necessitats socials i ambientals. El PIUNE atén més estudiants que mai, 384  durant el curs 2020-2021.

2022

Neix el programa Entre Joves, el programa de mentoria de secundària i el Let’s talk. El Campus Ítaca rep el guardó dels Premis Rompe el Círculo