Acció Social

Programa Sociosanitari

Programa sociosanitari


El Programa Sociosanitari de la Fundació Autònoma Solidària permet als estudiants de la Universitat fer un voluntariat en l'àmbit hospitalari o sociosanitari. Actualment, les activitats es duen a terme en tres centres diferents: l’Hospital de la Vall d’Hebron, el Centre Fòrum de l'Hospital del Mar i l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. 

 • A la Vall d’Hebron, l’equip de voluntariat té l’oportunitat de realitzar activitats amb infants i joves hospitalitzats menors de 18 anys de l’àrea materno-infantil.
 • Al Centre Fòrum, el voluntariat realitza activitats amb persones de la tercera edat i/o en procés de rehabilitació.
 • A Sant Pau, l'equip de voluntariat té l'oportunitat de realitzar activitats col·lectives amb adults hospitalitzats.
Consulta aquí més informació del voluntariat Sociosanitari. 
 
Amb el Programa Sociosanitari volem:
 
Millorar la qualitat de vida d'infants i joves hospitalitzats durant el seu procés de convalescència, així com de les seves famílies. Davant les llargues hores de temps lliure viscudes durant l’hospitalització, el voluntariat ofereix un espai lúdic i d’entreteniment, de manera que la malaltia queda (com a mínim durant unes hores) en un segon pla de la vida dels infants i joves ingressats.

Acompanyar, distreure i fomentar la coneixença entre els adults hospitalitzats. Es preten crear un espai on la malaltia quedi en un segon pla i el temps d’espera i el temps de convalecencia passi més ràpid.
 
Acompanyar la gent gran en procés de demència o persones en procés de rehabilitació cognitiva o neurològica per part del voluntariat permet crear vincles i generar relacions intergeneracionals, així com compartir experiències i espais distesos i d’entreteniment. 

 • Fer més fàcil i agradable la vida hospitalària i en els centres sociosanitaris a les persones ingressades.
 • Portar la malaltia a un pla secundari dels pensaments i les activitats dels malalts ingressats i aprofitar les llargues hores de temps lliure per fer activitats d'interès i/o lúdiques que contribueixen al benestar emocional d'aquestes persones.
 • Promoure, per mitjà d'activitats programades, actituds i valors socialment positius de suport, solidaritat, empatia i respecte mutus.
 • Sensibilitzar, a través del voluntariat, sobre les problemàtiques i angoixes viscudes durant l’hospitalització, fugint de tòpics i paternalismes.
 • Contribuir, amb les diferents activitats de voluntariat, el procés de rehabilitació i cura de les persones ingressades.

El Centre Fòrum de l’Hospital del Mar acull gent immersa en processos de demència o de rehabilitació. Les activitats que el curs 2018-2019 es desenvolupen al centre són:
 
Acompanyament personal a usuaris
Es tracta d’espais de conversa o petites passejades.
 
Suport a les activitats programades pel centre
 • Activem-nos (Jocs psicomotrius, manualitats, etc.)
 • Compartim saviesa (Mitjançant la lectura, tenir un espai on dialogar i compartir experiències)
 • Jocs de taula – Bingo (Activar les àrees cognitives d’atenció, concentració i memoria)
 • + Benestar (Dinàmiques de grup amb cançons seleccionades per treballar la reminiscencia)
 • Música i moviment
També s’han fet activitats com ara informàtica, psicomotricitat, dinamització a través de la música, manualitats, jocs de taula, tarda de cinema o altres.
 
Horaris: les activitats a Centre Fòrum es duen a terme les tardes de dilluns a dijous (15 a 17:30h) i els matins de divendres (10:30 a 13h).

Activitats i tallers als infants
Les activitats i tallers permeten als voluntaris i voluntàries realitzar jocs, manualitats, llegir contes i acompanyar als infants, ja sigui a les habitacions per aquells que no poden desplaçar-se a la sala de jocs o a la “ciberaula” o també, fer l’activitat en aquests llocs comuns i compartits amb altres infants. El que és més important és que el voluntariat ofereix estones de joc i companyia als infants, convertint-se en un suport als familiars i acompanyants.
 
Atenció a infants aïllats 
Gràcies a la formació específica rebuda a l’inici del curs, el voluntariat de la Fundació Autònoma Solidària té accés a infants o adolescents en habitacions aïllades. Aquests no poden sortir de les habitacions durant un període de temps i les visites que reben també estan limitades. D’aquesta manera, l’equip de voluntariat té la possibilitat de dur a terme diferents activitats com ara ensenyar a fer manualitats o explicar contes i compartir estones de joc amb els infants que es troben aïllats.
 
A més d’aquestes activitats, el voluntariat dinamitza esdeveniments especials en dates assenyalades com poden ser el Nadal, el Carnestoltes o el Sant Jordi, utilitzant espais de l’hospital com ara les sales de jocs o la “ciberaula”.

Horaris: les activitats a l’Hospital Vall d’Hebron es duen a terme de dilluns a divendres a la tarda (16h-19h) i els dissabtes al matí (11h-13h). 

L'Hospital de Sant Pau acull a adults que necessiten ingrés hospitalari, amb una duració mitja d’una setmana.
 • Activitats proposades per l’equip de voluntariat. Es tracta d’espais on mitjançant activitats lúdiques (jocs de taula, taules de diàleg, etc.) es fomenta el benestar i relació social del pacient.