La Fundació UAB

Sergi Rostoll, guardonat amb el Premi CIEU 2022: "Els estudis de Turisme i Direcció Hotelera són molt pràctics per un emprenedor"

Sergi Rostoll, X Premi CIEU-FEiE a la persona més emprenedora 2022

L'exalumne Sergi Rostoll, graduat en Turisme i Direcció Hotelera a la UAB, va ser guardonat amb el Premi CIEU-FEiE 2022 a la persona més emprenedora de la categoria "Turisme" per la seva llarga trajectòria i pel seu nou projecte innovador "Yumminn", una app que facilita el pagament dels àpats, de forma ràpida i eficient, en restaurants. Entrevistem a l'alumni perquè ens doni més detalls.

03/06/2022

L'inici de la llarga trajectòria professional emprenedora de Sergi Rostoll, graduat en Turisme i Direcció Hotelera a la UAB, va començar amb el seu pas per la Universitat, quan amb el seu company de l'aula, Daniel Aliaga, van posar en pràctica el pla d'empresa, que van presentar com a treball final de carrera, per un establiment de vins i delicatessen que van adquirir a Filipines, tot just quan tenien 22 anys.

Després d'uns anys amb aquest negoci, el van vendre a Estrella Galícia. Rostoll va mudar-se a Shangai, on va treballar en el món de l'enologia per una empresa líder de vins i lícors, essent el responsable de l'àrea d'Àsia i Pacífic durant sis anys.

Posteriorment li va tornar a sorgir la necessitat de tornar a emprendre, i va fundar el grup Bistronomia, amb el seu company de la Universitat, i un soci més. Es tractava d'una cadena de restaurants i locals conceptuals de gastronomia espanyola a Filipines, a més d'una cadena de xurreries "La Lola". Van obrir establiments a Singapur, i un fons d'inversió els hi va comprar part de la societat.

Amb la pandèmia ha tornat a Catalunya, on compagina la direcció de Cal Blay, un conjunt de restaurants de cuina catalana en cellers modernistes de Sant Sadurní d'Anoia i altres poblacions, amb el llançament de l'startup Yumminn que permet digitalitzar el pagament en restaurants a través d'un codi QR. 

De la seva trajectòria emprenedora, del recent premi rebut i d'aquest nou projecte innovador, en parlem amb l'exalumne:

Sergi Rostoll amb Anabel Galán, Vicerectora d'Alumnat i d'Ocupabilitat de la UAB, en el moment de rebre el Premi CIEU-FEiE 2022 a la persona més emprenedora de la categoria Turisme

Sergi Rostoll amb Anabel Galán, Vicerectora d'Alumnat i d'Ocupabilitat de la UAB, en el moment de rebre el Premi CIEU-FEiE 2022 a la persona més emprenedora de la categoria Turisme.

 

- Acabes de guanyar el Premi CIEU-FEiE 2022 a la persona més emprenedora de la categoria "Turisme". Què representa per tu aquest reconeixement?

- "Em fa molta il·lusió , ja que guardo molt bon record de la meva etapa a l'Escola de Turisme i Direcció Hotelera. Fa temps que penso que ara que estic de tornada a Catalunya, m’agradaria col·laborar i passar-me, de tant en tant, pel centre. Estic molt content d'aquest premi". 

- Per què vas crear "Yumminn" i en què consisteix?

- "El procés de check out als restaurants sovint em creava problemes i queixes, tant de cambrers com de clients, i era una pena, perquè potser ho havíem fet tot bé, i l'experiència del client s’espatllava al moment del compte. 

"Yumminn" simplifica el pagament amb un codi QR a sobre la taula, que dóna accés a l'usuari al seu compte en temps real, sense necessitat de descarregar-se cap aplicació, ni d'haver de registrar-se, i pagar amb només 3 clics i pocs segons. També l'aplicació permet fàcilment dividir el compte, deixar propina o escriure una ressenya sobre l'estada a l'establiment". 

- Quina rebuda està tenint aquesta aplicació en el sector de la restauració?

- "Està tenint molt bona rebuda, ja que els avantatges són importants. Amb "Yumminn", millorem la rotació de taules, incrementen propines i facilitem la feina dels cambrers. Guanyem temps i eficiència". 

- Com pots compaginar la direcció de Cal Blay i el llançament del teu nou projecte de "Yumminn"?

- "Ho estic gaudint molt, perquè són dos projectes molt especials i amb molt de potencial. Quan t’agrada el que fas, ja no és feina".

- Sergi, tens una llarga trajectòria emprenedora a les teves espatlles, que ja va sorgir just quan estaves a punt de finalitzar els estudis a la UAB. Creus que s'impulsa molt l'emprenedoria a les aules?

- "Si La meva experiència a Turisme a l’Autònoma va ser perfecte en aquest sentit, ja que s’incentivava a compaginar els estudis amb feina i pràctiques. Vaig començar a treballar, mentre estudiava, i el meu interès per la gastronomia i pel sector en general va anar creixent." 

- Què és el que t'ha servit més dels coneixements apresos a l'Escola en la teva carrera emprenedora?

- Els estudis de Turisme i Direcció Hotelera a la UAB són molt pràctics per un emprenedor. Vaig estudiar nocions d’empresa, comptabilitat, finances, estadística, economia, tendències, etc, que em van agradar molt, i em van permetre tenir els coneixements bàsics per muntar i gestionar una petita empresa. 

- Per tu, com ha de ser una persona emprenedora?

- "Crec que ha de saber ee prendre riscos, saber anar contracorrent i no fer gaire cas de l’entorn.També li ha d’agradar el món de l'empresa (comptes de resultats, balanços, cash flow), i finances personals (estalvi, inversió, etc) que li serviran per prendre les millors decisions, gestionar el risc i aprofitar les oportunitats".
 
- Quins consells donaries als estudiants o titulats que vulguin dedicar-se a posar en marxa una idea de negoci o muntar la seva empresa?

- "Quan ets jove, és un molt bon moment per emprendre i tirar-se a la piscina. Estudiar les finances, des de ben aviat, i formar-se contínuament en aquest àmbit: poder analitzar un compte de resultats, treballar amb les mètriques, o estudiar un pla d’inversió..., els hi serà molt útil per llançar el seu projecte innovador. 

Ah! I emprendre i treballar amb amics ens ha funcionat molt bé. Ho recomano!

 

Podeu veure la intervenció de Sergi Rostoll a l'acte de lliurament del X Premi CIEU-FEiE 2022 a la persona més emprenedora: