La Fundació UAB

Més de 100 donants per a les Beques #UABRefugi

Beques UAB-Refugi

La campanya de micromecenatge per garantir la continuïtat dels estudis universitaris a joves en situació de refugi ha aconseguit més de 100 donatius però encara necessita de més suport.

09/10/2019

A finals del darrer curs, la Fundació Autònoma Solidària (FAS) va engegar una campanya de micromecenatge per consolidar les beques #UABRefugi, que faciliten l'accés i la continuïtat a la universitat d'estudiants que, a causa d'una fugida forçada del país, han hagut d'abandonar la seva formació acadèmica. 

Amb aquest suport, 10 nous estudiants refugiats com el Louai, l’Artem o el Gilbert han pogut iniciar aquest curs 2019/20 a la UAB. 

La campanya ha tingut una bona acollida per part de la comunitat universitària. 100 donants particulars han fet les seves aportacions. A més, els participants dels UAB Games, organitzats pel Servei d’Activitat Física de la UAB, i la venta d’entrades del Concert del 50 aniversari de la UAB al Palau de la Música han anat destinats a aquestes Beques. Tot i així, encara falten 3.000 euros per arribar a l’objectiu marcat de 15.000 euros. 

Estudiant i refugiada?
Les persones que es veuen obligades a fugir de casa seva a causa de la persecució, la violència i la vulneració de drets són persones diverses, que tenen en comú la cerca d’un espai segur on desenvolupar el seu projecte de vida amb dignitat i garanties. En el seu procés migratori, algunes d’elles s’han vist obligades a deixar enrere, també, els seus estudis universitaris i, per tant, els seus projectes de futur. Tot i que compleixin els requisits per a fer-ho, menys de l’1% de les persones refugiades poden accedir a formació universitària a l’Estat espanyol. Les que ho aconsegueixen afronten dificultats per continuar amb els seus estudis, com ara traves administratives, obstacles per a la homologació i reconeixement d’estudis previs, dificultat d’accés al mercat laboral i inestabilitat econòmica greu que impedeix mantenir-se durant els estudis.

Característiques de les Beques #UABRefugi
Com a part del programa d'Acollida de persones en cerca de refugi a la UAB, que gestiona la Fundació Autònoma Solidària, les Beques #UABRefugi aniran destinades a persones sol·licitants o beneficiàries de protecció internacional (o altres situacions afins) que disposin d’estudis universitaris iniciats als seus països d’origen o a tercers països i que s’hagin matriculat a estudis de grau o postgrau a la UAB. L’ajut, que complementarà la gratuïtat de matrícula,  servirà per cobrir despeses vinculades a l’estudi com poden ser les de transport, dietes o material acadèmic (un ordinador, per exemple). Aquesta aportació complementa la beca d’exempció de matrícula que ofereix la UAB a través del Programa d’Acollida. 
La campanya acabarà aviat i li queda ben poc per assolir l’objectiu de 15.000€. Fes ara la teva aportació i demana als teus companys i companyes que també s’hi sumin. Els donatius es poden desgravar fiscalment.