La Fundació UAB

Marga Macías, sobre els gossos de biodetecció: "s'estan fent estudis perquè puguin discriminar l'olor de la COVID-19"

Muga, gos d'assistència d'un nen amb autisme
En Muga acompanyant a la Marga Macías, a Catalunya Ràdio.

La Coordinadora de les especialitzacions en Instrucció d'Unitats Canines de l'Escola i Directora d'IDDT Group, Marga Macías, va ser convidada al programa Estat de Gràcia de Catalunya Ràdio, per parlar de les extraordinàries capacitats olfactives dels gossos i com poden detectar malalties. La docent va explicar que actualment s'estan fent estudis perquè els cans puguin arribar a discriminar l'olor de la infecció per la COVID-19-19.

26/02/2021

Marga Macías, Coordinadora del Curs d'Ensinistrament de Base i Educació Canina, i els Postgraus en Instrucció d'Unitats Canines de Treball de l'Escola, i Directora d'IDDT Group, va ser convidada, el passat divendres 19 de febrer al programa Estat de Gràcia de Catalunya Ràdio, per parlar sobre les tasques que realitzen els gossos de treball especialitzats en la biodetecció de substàncies.

La docent va comentar que els gossos tenien unes capacitats olfactives extraordinàries que els permetien discriminar olors de les malalties, si estaven ensinistrats per aquesta finalitat. Com a exemple planer, va explicar que els humans podríem distingir l'olor global que fa una pizza, i en canvi, els gossos amb la seva capacitat podrien discriminar els diferents tipus de formatges d'aquella pizza i d'altres.

Macías va afegir que era important de tenir cura de la selecció del gos a l'hora de realitzar tasques de detecció, i també l'entorn i la substància a discriminar s'havien de tenir en consideració perquè l'animal de treball ensinistrat pogués aplicar de la manera més adient al seva capacitat olfactiva.

L'experta en instrucció d'unitats canines va detallar que actualment hi ha diversos països que estan treballant en l'estudi de la capacitat del gossos per detectar l'olor de la COVID-19, i va anunciar que "estem treballant en un projecte amb el govern d'Andorra, amb la Càtedra de Seguretat Humana de la UAB, juntament amb IDDT Group i l'Escola de Prevenció i Seguritat Integral, en aquest sentit". Macías va explicar que s'estava a punt d'iniciar la prova de concepte per veure si era possible realitzar la detecció de l'olor de la infecció per coronavirus per part de cans especialitzats en biodetecció."Només s'està utilitzant el 10% de les capacitats dels gossos pel benefici de la seguretat humana", va lamentar la docent.

Els gossos d'alerta mèdica, són animals acreditats per la llei de gossos d'assistència de la Generalitat de Catalunya, i estan ensinistrats a detectar malalties i les seves incidències, com per exemple, en el cas de persones diabètiques, les baixades de sucre. A l'hora d'instruir el ca de treball, es col·labora amb equips multidisciplinars (com metges, en altres casos amb veterinaris, psicòlegs, etc.), per determinar els llindars de risc que avisen que pot haver-hi en breu una hipoglucèmia del pacient, i així ensinistrar al gos a detectar i discriminar aquests llindars amb mostres que els contenen.

Aquests gossos no només són importants pel seu olfacte, sinó també pel seu comportament, i saben com han d'actuar en situacions on es produeixi una incidència mèdica del seu usuari, va dir Macías.

El seu ensinistrament es a basa en el joc i la recompensa, i s'utilitzen les emocions per treballar amb ells.

La professora va finalitzar la seva intervenció explicant el procés de vinculació entre gos i l'usuari amb necessitats especials a l'hora d'assignar la mascota d'assistència: primer es realitzen entrevistes prèvies amb la persona o amb la seva família, després es determina quin tipus de gos necessitaria, es fa la selecció de l'animal, i es comença a fer l'ensinistrament. Durant la fase d'instrucció o després es realitza la vinculació amb l'usuari, i amb el seu entorn familiar perquè sàpiguen com s'han de comportar amb el gos d'assistència.

Podeu trobar l'àudio de l'entrevista, aqui: