La Fundació UAB

La UAB amplia presència a la Xina

La UAB amplia presència a Xina

La UAB va ser la primera universitat de l’estat espanyol en oferir docència en xinès el curs 1988-89 i en obrir una delegació al país asiàtic. La Corporació UAB, en la mateixa línia pionera, ha publicat una web en xinès exclusiva per a aquest mercat tan important.

03/05/2021

Amb la web en xinès, s'ha donat un pas més per assolir estar entre les primeres preferències dels estudiants xinesos que busquen una experiència formativa a l'estranger.

Amb l’objectiu d’ampliar el coneixement sobre la nostra universitat i la seva oferta docent i de serveis al gegant asiàtic, i per tal d’interessar als seus estudiants a triar la UAB, la Corporació ha elaborat una pàgina web específica en xinès, activa i indexada als cercadors xinesos. La web està dividida en tres itineraris: Sobre la UAB, amb informació corporativa, d’internacionalització i dels nostres estudiants xinesos, entre d’altres; Estudiar a la UAB, que conté tota la informació acadèmica i de gestions; i Vida a la UAB, amb pàgines sobre allotjament, serveis, salut i seguretat, activitats per a estudiants i altres informacions pràctiques.
Vinculada a la web, la Corporació gestiona el perfil de la universitat a We Chat, la xarxa social líder de la Xina.

La UAB i la Xina: una relació que ve de lluny

En els darrers 20 anys, la UAB s’ha consolidat com la única universitat d’Espanya que inclou la triple oferta de grau, postgrau i doctorat en Estudis d’Àsia Oriental.

Seguint en l’àmbit docent, l’Institut Confuci de Barcelona, encarregat de la difusió de la llengua i la cultura xineses a Catalunya, ha estat des de la seva fundació en el 2010 fortament vinculat a la UAB, que forma part del seu patronat. En els últims anys, professors amb tasques de coordinació de màsters oficials oferts per FUABformació han estat en la direcció de l’Institut, com el Dr. Minkang Zhou, que ostenta el càrrec en l’actualitat i coordina el Màster Oficial Unió Europea-Xina: Cultura i Economia. També n’ha estat directora la Dra. Helena Casas-Tost, coordinadora del Màster Oficial en Didàctica del Xinès per a Hispanoparlants , únic màster oficial d’Espanya dedicat íntegrament a l’ensenyament del xinès, que té a l’Institut Confuci com a col·laborador acollint-hi estudiants de pràctiques. El vicerector de Relacions Internacionals de la nostra universitat, Dr. Màrius Martínez, n’és el vicepresident.

Alumni, UAB Idiomes Barcelona i Study Abroad

Entitats de la Corporació, com ara la Fundació Alumni UAB, UAB Idiomes Barcelona i Study Abroad tenen, així mateix, una relació directa amb la Xina.

Pel que fa a Alumni, va inaugurar l’UAB Alumni Beijing Chapter, segon chapter internacional després de Brussel·les, el març de 2018. La seva primera trobada, el juny de 2019, va comptar amb la presència de Màrius Martínez, vicerector de Relacions Internacionals, i de Pascal Shaw, director d’UAB Idiomes Barcelona.

L’escola d’idiomes de la UAB a Barcelona té amb la Xina una llarga i fructífera relació, havent-hi visitat diverses universitats i institucions d’educació superior en els darrers anys. És a UAB Idiomes Barcelona on es va crear i engegar en el curs acadèmic 2017-18 el CAU, Curs d'Espanyol d’Accés a la Universitat, pensat per a estudiants xinesos que desitgen cursar estudis de grau o màster a Espanya. Amb una xifra inicial de 50 alumnes, la seva qualitat docent va propiciar la triplicació de la xifra d’estudiants el curs següent.

Els estudiants xinesos també tenen interès en participar als Programes Específics per a Estudiants Internacionals Study Abroad. En els darrers quatre cursos, i ajuntant les diferents modalitats de programes, hi ha participat una mitjana anual de 171 estudiants provinents de la Xina.

Relacions institucionals

Així mateix, les relacions entre institucions docents de la Corporació i de la Xina gaudeixen de bona salut. Al setembre de 2019, l’Escola de Turisme i Direcció Hotelera hostatjava l’International Conference on Tourism and Hospitality between China and Spain-ICT2019, esdeveniment que aplega, des de fa gairebé 10 anys, investigadors i experts en l’àmbit del turisme i l’hoteleria amb relació a Espanya i el país asiàtic.

Prèviament, la Corporació ja havia rebut la visita del rector i de l’equip de govern de la universitat xinesa Beijing Union University, el maig de 2017, amb qui es van signar convenis de col·laboració.

Més de 1.000 estudiants xinesos l’any a la UAB

En temps pre-pandèmics, i segons un estudi de l’ICEX, al voltant de 8.400 estudiants xinesos van triar l’estat espanyol per fer estudis universitaris en el 2017, i s’hi augurava un considerable potencial de creixement, tenint en compte dos elements: l’excel·lent relació entre la qualitat de l’ensenyament de les universitats espanyoles i el preu dels estudis, i la facilitat de convalidació de títols, gràcies als convenis bilaterals.

El mercat xinès és de gran importància per a la UAB i la Corporació. Anualment, més de 1000 estudiants xinesos trien la nostra universitat per continuar la seva formació. En els darrers quatre cursos acadèmics s’ha vist un creixement exponencial de les xifres d’estudiants xinesos en estudis de grau i de màster oficial, amb una evolució de més del 60%.

No obstant, dirigir-se directament als estudiants xinesos no és senzill. La Xina manté un control ferri del seu espai digital, on la majoria de proveïdors occidentals no hi té accés. La Corporació UAB, mitjançant una plataforma de solucions tecnològiques de màrqueting que permet a institucions educatives de fora de la Xina tenir una pàgina web en xinès i presència a les seves xarxes socials, imprescindibles per als joves xinesos, ha donat un pas més per difondre els valors i la qualitat de la nostra universitat i assolir estar entre les primeres preferències dels estudiants xinesos que volen emprendre una experiència formativa fora del seu país.