La Fundació UAB

III Fòrum Internacional sobre Mutilació Genital Femenina (MGF) a Gàmbia

Gambia Wassu
Amb l'objectiu de millorar les condicions de vida de dones i nenes, i millorar l'equitat de gènere, la Fundación Wassu-UAB i Wassu Gambia Kafo han organitzat el III Fòrum Internacional sobre Mutilació Genital Femenina (MGF) a Gàmbia: "Explorant estratègies i bones pràctiques". El Fòrum s'ha celebrat els dies 5 i 6 de febrer, commemorant el Dia Internacional de Tolerància Zero amb la MGF.

28/01/2019

L'esdeveniment, amb una assistència de més de 200 persones, ha tingut com a objectiu la creació d'un espai crític on presentar la situació actual d'aquesta pràctica, tant a l'Àfrica com en la diàspora, compartir coneixements i experiències, i obrir el diàleg i la reflexió conjunta entre investigadors/es i agents clau en el disseny i implementació d'estratègies i actuacions per prevenir la MGF i tractar les seves conseqüències.

La inauguració de la tercera edició d'aquest Fòrum ha anat a càrrec d'Adriana Kaplan, directora de la Fundación Wassu, i ha comptat amb la presència de l'ambaixador de la Unió Europea a Gàmbia, Attila Lajos, i de la ministra de Salut i Benestar Social, Isatou Touray, entre altres representants polítics de l'Estat. 

El programa ha constat de set panells, repartits en dos dies, que han combinat la presentació d'experiències i algunes actuacions al terreny. A més, s'han explicat estudis clínics realitzats a Gàmbia a càrrec d'un representant de Wassu Gambia Kafo, branca local de la Fundación del país africà. Júlia Perarnau, antropòloga i tècnica de la Fundación Wassu, també ha intervingut en un dels panells organitzats per explicar el context de la MGF a Espanya.
 
“El que un dia va ser local, avui és global”

La tercera edició d'aquest Fòrum ha tractat el tema de la MGF amb una mirada global i des de diferents àmbits com la sanitat, la justícia o la religió.

La MGF és una problemàtica reconeguda internacionalment com una violació dels drets humans de nenes i dones. Si bé és una pràctica que es concentra majoritàriament en països de l'Àfrica i Orient Mitjà, aquesta encara persisteix en poblacions migrades i que viuen a Europa i la resta de continents.  
 
L'acte ha comptat amb el suport del govern de la República de Gàmbia, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i el Fons de Població de les Nacions Unides (FPNU).

Dia Internacional de la Tolerància Zero amb la MGF

El Fòrum ha coincidit amb la celebració del Dia Internacional de la Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina, declarat el 6 de febrer per la subcomissió de Drets Humans de l'ONU.

En aquesta línia, la Fundación també va fer públic un manifest el dia 6 de febrer una declaració conjunta entre el Fons Català de Cooperació, i l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramanet, per mantenir el compromís de lluita contra aquesta pràctica.