La Fundació UAB

El turisme rural, el que menys nota la caiguda de l’activitat turística a causa de la pandèmia 

Turisme Rural

Un estudi de l’Escola de Turisme i Direcció Hotelera de la UAB constata que amb la pandèmia va augmentar la demanda d’allotjament turístic menys massificat i més proper a la natura. La demanda interna de turisme rural a Catalunya va créixer un 23% en relació a l’estiu de 2019, i va compensar, en bona part, la gran caiguda del turisme internacional.

 

15/12/2020

La investigació subratllta que en l’era post COVID-19 un turisme més proper està guanyant pes a Catalunya, essent el turisme rural una de les opcions més atractives, que pot ajudar a fer front a la caiguda del turisme internacional.

Els resultats de la investigació “Turisme rural a Catalunya Estiu 2020, que s’acaba de publicar, realitzada pels professors Esteve Dot, Francesc Romagosa i Maria Noguera, de l’Escola de Tursime i Direcció Hotelera de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), porten a determinar que el turisme rural guanya pes en l’era post-Covid-19.  L’estudi ha permès constatar com els establiments de turisme rural van ser els que van notar menys la caiguda de l’activitat, en comparació, sobretot, amb els establiments hotelers i els apartaments turístics, que van experimentar davallades molt significatives durant els dos mesos analitzats, tant pel conjunt d’Espanya com per Catalunya en particular. El cas dels càmpings es troben en una situació intermèdia.  

La metodologia d’investigació s’ha basat en la cerca documental i estadística, així com la realització d’una enquesta als gestors dels establiments de turisme rural en col·laboració amb les principals associacions del sector a Catalunya (Turalcat, Concatur i Associació de Turisme Rural Girona). L’enquesta es refereix a la temporada d’estiu 2020 (juliol i agost), tenint en compte que el confinament general va finalitzar al mes de juny. Es van enquestar 200 establiments. 

 La situació generada per la pandèmia va tendir a afavorir principalment les modalitats d’allotjament turístic considerades menys massificades i/o més properes a la natura i, per tant, aquelles que tenen una connexió més clara amb aspectes associats a la sostenibilitat i la seguretat (sanitària). 
 
Destac a que la demanda interna (dels residents a Catalunya i Espanya) en el turisme rural a Catalunya va créixer d’una forma destacada en relació a l’estiu de 2019 i va compensar, parcialment, les caigudes dramàtiques de les arribades i pernoctacions de turistes estrangers. En aquest sentit, tant al mes de juliol com al d’agost de 2020 s’experimenta un ascens generalitzat en el nombre de viatgers residents a Espanya (+23% d’increment respecte l’any anterior en ambdós mesos) i de les seves pernoctacions (+48,3% al juliol i +34,5% a l’agost). També es van registrar increments respecte l'estiu anterior en l'estada mitjana (dies) i en el grau d'ocupació.  

Mentre que pel que fa als turistes internacionals allotjats en establiments de turisme rural a Catalunya, el descens respecte l'any anterior va ser del 67% el juliol i el 75% a l'agost.

Opció més segura i sostenible

L’enquesta realitzada a les persones responsables de la gestió d’establiments de turisme rural a Catalunya també ha posat de manifest que durant la temporada d’estiu de 2020 la preocupació de la demanda en matèria de seguretat va créixer de forma evident, així com també ho va fer, encara que de forma no tan marcada, la preocupació per aspectes relacionats amb la sostenibilitat. Això s'explica, segons l'estudi, perquè la demanda d’aquest segment del mercat turístic ja valora habitualment en la seva decisió de compra del producte aspectes com la qualitat de l’entorn, l’autenticitat de l’experiència o la no massificació de la destinació. En aquest sentit, el 67% dels enquestats revelen que encara que la pràctica turística sostenible es mantingui o augmenti, el que sí que es va percebre va ser un augment de la preocupació per la seguretat.

La investigació subratllta que en l’era post COVID-19 un turisme més proper està guanyant pes en molts territoris, i en particular a Catalunya, essent el turisme rural una de les opcions més atractives, que pot ajudar a fer front a la caiguda del turisme internacional. Al mateix temps, el turisme rural és el que mostra tenir una major capacita de reslilència davant de crisis sobtades i imprevistes, com la produïda amb la recent pandèmia. 
 
Un dels principals reptes que té per davant el turisme rural a Catalunya és, segons l’estudi, “la consolidació com un referent de turisme sostenible, segur i de proximitat, de manera que guanyi pes relatiu en el mercat turístic global, però mantenint alhora la qualitat dels seus productes i serveis, incrementant el grau d’ocupació i disminuint l’estacionalitat”. Els investigadors de l’estudi conclouen  que “es fa més evident que mai la necessitat d’apostar de forma decidida per un canvi de model turístic a nivell de país que aposti per la qualitat més que per la quantitat, que aposti de forma clara per una sostenibilitat real, que no sigui una simple etiqueta”. 

Per consultar l'informe "TURISME RURAL A CATALUNYA ESTIU 2020:

Descarregueu l'informe complet

 

 

Notícies relacionades

Vídeo promocional de la Cursa Solidaria de la UAB 2020, en suport a la Marató de TV3

Arriba la Cursa solidària de la UAB amb un nou format

Totes les notícies