La Fundació UAB

Seguretat amb molta llum: l'apagada elèctrica d'abril de 2025

Montserrat Iglesias Lucía

Un article escrit per Montserrat Iglesias Lucía, directora de Prevenció i Seguretat Integral UAB, sobre l'apagada elèctrica del passat dilluns 28 d'abril de 2025.

02/05/2025

El 28 d'abril de 2025, una apagada elèctrica sense precedents va deixar a més de 60 milions de persones a Espanya, Portugal i parts del sud de França sense subministrament elèctric, internet, telefonia mòbil i altres afectacions durant diverses hores.

Des del punt de vista de seguretat, una apagada generalitzada implica una situació d'alt risc sistèmic que afecta múltiples dimensions crítiques d'una societat moderna. Ens trobàvem davant una emergència de gran impacte i de baixa freqüència.

De gran impacte per la seva potencial capacitat de desestabilitzar funcions essencials de l'Estat, afectació a serveis essencials, generar desordres socials i comprometre la seguretat física, digital, econòmica i humana.

I de baixa freqüència per l'inusual d'aquesta mena de riscos, fet que complicava la gestió de l'emergència per la falta d'habitualitat en la presa de decisions i aplicació d'operatius.

Mancant una auditoria de model de gestió integral de riscos on s'avaluï l'amenaça causant de l'apagada, si va ser natural, tècnic o intencionat; el nivell d'exposició real; la vulnerabilitat dels nostres sistemes de seguretat; la capacitat de resposta i resilencia que vam demostrar; i, les mesures correctores i de millora per a prevenir situacions anàlogues futures, queda clar que la formació i capacitació del sector de la seguretat és estratègic perquè fets com aquest tinguin el mínim impacte en la vida de les persones.

Una formació que ha de basar-se en una visió integral de la seguretat perquè la seguretat integral no és només un concepte teòric; és una eina pràctica que permet anticipar, mitigar i gestionar de manera eficaç amenaces complexes. Implica la integració de coneixements en seguretat física, ciberseguretat, protecció civil, intel·ligència, gestió de crisi o planificació preventiva estratègica, però a més competències com a lideratge o comunicació preventiva i de crisi, tan necessàries com el coneixement tècnic en la gestió. Sense aquesta visió global i integral de la seguretat, qualsevol resposta pot ser parcial i ineficaç.

Durant una apagada, la seguretat pot veure's seriosament compromesa: la falta d'il·luminació i videovigilància incrementa el risc de delictes; els sistemes d'alarma fallen; les xarxes de comunicació col·lapsen; els hospitals funcionen sota mínims; i la desinformació es multiplica. Només els professionals amb formació específica en seguretat integral estan preparats per a actuar de manera eficaç davant aquests escenaris, minimitzant l'impacte i evitant l'escalada del risc.

La formació, tant de grau com contínua, especialitzada i multidisciplinària ha de ser un pilar estratègic que aporti llum per a poder entendre el mapa complet del risc, interpretar senyals primerencs, col·laborar interinstitucionalment i liderar amb eficàcia en situacions de crisi.

Perquè la pròxima crisi no serà una qüestió de si succeïrà, sinó de quan, invertir en formació en seguretat integral no és una despesa, és una inversió en resiliència, estabilitat i confiança social.