La Fundació UAB

S'avaluarà l'exposició a riscos psicosocials en les persones treballadores de la FUAB

Noia davant l'ordinador preocupada tapant-se la cara amb les mans

La Fundació ha creat un grup de treball paritari, que analitzarà la situació d’aquests tipus de riscos en l’àmbit laboral. Els dies 7 i 8 de novembre es faran sessions informatives virtuals per explicar als treballadors i les treballadores en què consistirà el procés i com prendre-hi part.

31/10/2023

La Fundació UAB ha iniciat una avaluació dels riscos psicosocials per al seu personal, que té per finalitat la seva prevenció. Per això s’ha creat un grup de treball que avaluarà l’exposició de les persones treballadores de la FUAB a aquest tipus de riscos en el desenvolupament del seu treball diari. L’avaluació es farà mitjançant la metodologia CoPsoQ-PSQCAT.

Què són els riscos psicosocials?

Els riscos psicosocials són aspectes del treball relacionats amb l’organització, el contingut i la realització de tasques susceptibles d’afectar tant el benestar i la salut (física, psíquica o social) de les persones treballadores com el desenvolupament del seu treball.

Alguns exemples de riscos psicosocials són: l’excés d’exigències psicològiques a la feina; no poder decidir com fer les tasques; no poder aplicar les habilitats i coneixements que es tenen; treballar de forma aïllada, o sense la informació o el temps necessari; la inseguretat contractual; el canvi de lloc de treball o contra la voluntat de la persona treballadora; que no es valori el treball fet; la prolongació de la jornada, etc.

A curt termini, l’exposició nociva als riscos psicosocials pot provocar estrès (estar apàtic/a, tenir dificultat per pensar de forma clara, no dormir bé, patir mareig, etc). A més, l’exposició a factors psicosocials de l’àmbit laboral s’ha relacionat amb diverses malalties i trastorns de la salut.

Sobre el grup de treball

El grup avaluador està format per membres de la direcció de la Fundació UAB, representants del personal que formen part del Comitè d’Empresa de la FUAB, i compta amb l’assessoria d’una persona tècnica en prevenció de riscos laborals, especialitzada en psicologia aplicada, de Preving Consultores.

L’avaluació es farà mitjançant la metodologia CoPsoQ-PSQCAT, un instrument internacional per a la recerca, l’avaluació i la prevenció dels riscos psicosocials.

Aquesta metodologia està considerada de referència en documents d’institucions internacionals i com a exemple de bona pràctica per l’Agència Europea per a la Seguretat i la Salut en el Treball, i es basa en un procés d'intervenció participativa. Amb aquest objectiu, el personal de la FUAB hi podrà prendre part tot responent de forma anònima i voluntària, a través d'un qüestionari creat per recollir la informació i que s'enviarà a totes les persones treballadores.

Els resultats permetran identificar aspectes sobre com es treballa i com s’organitza l’activitat a l’organització que poden ser perjudicials per a la salut, i donaran informació concreta per intervenir amb propostes de millora de les condicions de treball.

Un cop generat l’informe, el grup de treball discutirà quines condicions de treball són l’origen d’aquests riscos, i farà propostes de mesures correctores per solucionar-los efectivament.

Aquesta avaluació s’està portant a terme a totes les institucions de la Corporació. S'ha fet ja a Vila Universitària, i a la Fundació Autònoma Solidària s’està desenvolupant actualment. Ben aviat es sumaran, doncs, la Fundació UAB, i també UAB Idiomes Barcelona.

Sessions informatives virtuals per al personal

El Servei de Prevenció de la Fundació UAB ha organitzat dues sessions informatives virtuals per donar a conèixer al personal en què consisteix tot el procés de l’avaluació dels riscos i resoldre dubtes. S’han programat les sessions en dos dies i dos horaris diferents per facilitar l’assistència:

  • Dimarts 7 de novembre, a les 12 h
  • Dimecres 8 de novembre, a les 15:30 h

Totes les persones treballadores de la Fundació UAB han rebut al seu correu UAB l’enllaç de Microsoft Teams per connectar-s'hi.

Després de les sessions informatives, el Servei de Prevenció Aliè enviarà el dilluns 13 de novembre un enllaç al qüestionari per l’avaluació que es podrà respondre de manera anònima i voluntària només una vegada. El termini per completar el qüestionari serà fins el dilluns 27 de novembre.