La Fundació UAB

Roger Calaf i Iñaki Rodrigálvarez, Premis Extraordinaris de Doctorat de la UAB

Roger Calaf i Iñaki Rodrigálvarez, Premis Extraordinaris de Doctorat de la UAB
D'esquerra a dreta: Roger Calaf i Iñaki Rodrigálvarez, Premis Extraordinaris de Doctorat de la UAB

La UAB va lliurar els Premis Extraordinaris de Doctorat, el passat 17 de novembre, en un acte acadèmic per reconèixer els investigadors que amb les seves recerques havien fet grans aportacions i avenços en les diferents àrees de coneixement. Roger Calaf, alumni i professor de Turisme i Direcció Hotelera, I Iñaki Rodrigálvarez, Graduat en Prevenció i Seguretat Integral, van rebre aquestes distincions pels seus treballs presentats als programes en "Geografia" i "Seguretat Humana i Dret Global", respectivament.

01/12/2023

La Universitat Autònoma de Barcelona, a través de l'Escola de Doctorat i Alumni UAB, va celebrar l'acte de lliurament de títols de Doctor i de Premis Extraordinaris de Doctorat dels darrers cursos acadèmics, el passat 17 de novembre, en un esdeveniment portat a terme a l'Hotel Exe Campus UAB.

Dos alumni vinculats amb l'Escola FUAB Formació van rebre les distincions extraordinàries per les seves rellevants aportacions en les tesis llegides en els seus programes de Doctorat en el curs 2021-22, i que havien contribuït a fer avenços importants en diferents àrees de coneixement: Roger Calaf, titulat de Turisme i Direcció Hotelera de la UAB, i actual, professor del centre en Gastronomia i Enologia; i  Iñaki Rodrigálvarez, Graduat en Prevenció i Seguretat Integral, i professional de la protecció civil i les emergències al País Basc.

 

Roger Calaf, Premi Extraordinari del Programa de Doctorat en Geografia

Calaf va ser guardonat per la seva excel·lència en la investigació anomenada "Estudi comparatiu de la imatge projectada per una destinació enoturística des d'una xarxa social: el cas del Penedès", i que va ser dirigida per la catedràtica Gemma Cànoves, en el marc del Programa de Doctorat en "Geografia".

La recerca feia una exhaustiva anàlisi del concepte d'enoturisme i del seu estudi, les seves implicacions en territoris no urbans, la literatura existent sobre aquest tipus de turisme i la seva imatge promocional, la identificació dels gestors i agents implicats en el sector enoturístic de Catalunya i la seva dinamització institucional, així com els diferents plans estratègics i accions impulsades per esdevenir una destinació rellevant del turisme de vi a nivell nacional i internacional.

Una gran part de la investigació també aprofundia en com es creava la Imatge de Destinació Turística (TDI) en les zones especialitzades en enoturisme, i en especial, en el cas del Penedès. Analitzava la seva vinculació amb la difusió d'aquesta imatge a través de les xarxes socials, i quines eren les preferències, valors i hàbits de consum dels seus usuaris, i com n'adoptaven de nous.

L'investigador va crear, a més, una metodologia a través d'un software de codi obert que permitia calcular la imarge turística d'una destinació mitjançant l'anàlisi de fotografies amb eines d'Intel·ligència Artificial.

 

Roger Calaf amb els seus familiars, mostrant el títol del Premi Extraordinari de Doctorat en Geografia
Roger Calaf amb els seus familiars mostrant el títol del Premi Extraordinari de Doctorat en Geografia

 

Iñaki Rodrigálvarez, Premi Extraordinari del Programa de Doctorat en Seguretat Humana i Dret Global

La recerca de l'alumni de l'EPSI, titulada "La organización y planificación de la respuesta a incidentes de Múltiples Víctimas (IMV) y Catástrofes", dirigida pels doctors Roser Martínez i José Julián Isturitz, recolia les principals teories desenvolupades en la gestió d'incidents massius des de la 2ª Guerra Mundial, i com havien evolucionat i perfeccionat els protocols dels operatius a l'hora d'actuar en emergències amb diversos ferits a la vegada.

La tesi analitzava els mecanismes de resposta establerts en països com França, Estats Units, Alemanya o el Japó, i els adoptats pels diferents serveis d'emergència d'Espanya. S'estudiaven en profunditat els errors i problemes detectats en la gestió del rescat de les múltiples víctimes en incidents tràgics multitudinaris com el descarrilament del tren Alvia a Santiago de Compostela, al 2013; l'accident aeri d'Spanair a Gran Canària, al 2008; els atemptats terroristes de l'11-M a Madrid, al 2004; el terratrèmol de Llorca del 2011; i també casos internacionals, com l'huracà Katrina als Estats Units al 2005 i l'atemptat amb gas sarín al metro de Tòquio, al Japó, del 1995.

Rodrigálvarez, en la seva investigació, proposava una sèrie de bones pràctiques per millorar els models de resposta, perquè siguessin més eficients i ordenades les intervencions per auxiliar a les múltiples víctimes. També l'autor aprofundia en la manera més adequada per enfrontar-se a diversos escenaris amb amenaces NRBQ (nuclears, radiològiques, biològiques, químiques), tàctiques (amb artefactes explosius, tiradors armats, etc); i també en escenaris difusos que provocaven una afectació general en una extensió de terreny, sense que es pogués concretar un únic focus o diversos.

 

Iñaki Rodrigálvarez, amb el certificat que l'acredita com a Premi Extraordinari del Doctorat en Seguretat Humana i Dret Global
Iñaki Rodrigálvarez amb el certificat que l'acredita com a Premi Extraordinari de Doctorat en Seguretat Humana i Dret Global.

 

La comunitat de la Corporació de la UAB felicitem als dos investigadors per aquest important reconeixement acadèmic i professional que contribueix a avançar en diferents àrees de coneixement.